ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ



ΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΑΠΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 χιλ. ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ .
ΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΙ ΠΑΓΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ . ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ. ΟΙ ΠΑΓΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΑΛΛΑ ΑΠΕΙΧΑΝ ΟΔΙΚΑ 23χιλ.(120 σταδια ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΒΩΝΑ)ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ (ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΡΕΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ) ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΕΥΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΟΛΠΟΥΣ.
Οι Παγές ταυτίζονται με την οχυρωμένη ακρόπολη του δεύτερου μισού του 4ου αι. π.Χ., που βρίσκεται σε χαμηλό λόφο κοντά στο σημερινό Κάτω Αλεποχώρι, 23 χλμ βορειοδυτικά των Μεγάρων. Τμήματα του τείχους, καθώς και πύλη διακρίνονται στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα του λόφου. Τελευταίες έρευνες μεταξύ του λόφου και της ακτής ενισχύουν την υπόθεση ύπαρξης δύο παράλληλων σκελών τείχους, που συνέδεαν την πόλη με το λιμάνι, όπως συμβαίνει στα Μέγαρα και στα Αιγόσθενα.

Στη στενή πεδιάδα που εκτείνεται δυτικά της ακρόπολης, από τους πρόποδες των Γερανείων μέχρι τη θάλασσα, έχουν εντοπισθεί ιερά, νεκροταφεία και οικιστικές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από τα γεωμετρικά χρόνια (9ος-8ος αι. π.Χ.) και μέχρι τον 5ο αι. π.Χ. Τα κατάλοιπα αυτά επιβεβαιώνουν τις γραπτές πηγές για τη συνοίκηση των κωμών της περιοχής αυτής στην οχυρωμένη πόλη των Παγών κατά τον 4ο αι. π.Χ. Ένα νεκροταφείο από βαθείς κιβωτιόσχημους τάφους, που χρονολογείται από τον ύστερο 4ο αι. π.Χ. μέχρι την ελληνιστική περίοδο, είναι επισκέψιμο στο λόφο Πυργάρι, πάνω στον δρόμο Μεγάρων-Αλεποχωρίου, 150 μ. περίπου πριν την ακρόπολη.

http://annyramath.blogspot.com/2011/10/blog-post_12.html?spref=fb ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΙΛΙΚΟ ΜΠΛΟΓΚ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου