ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ


Ένα από τα μέγαρα. Στην αρχή ήταν σχεδόν κυκλικοί λάκκοι κτισμένοι με αργούς λίθους. Οι αρχαιότεροι ανάγονται τουλάχιστον στον 7ο αι. π.Χ. Στους κλασικούς χρόνους πήραν τη μνημειώδη μορφή με το κλιμακοστάσιο και τους πεσσούς στο κέντρο, που συγκρατούσαν τη λίθινη στέγη. Η ονομασία της πόλης των Μεγάρων ίσως  προέρχεται από τα υπόγεια αυτά κτίσματα.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΕΤΥ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ!) 
ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΤΤΙΚΗ )
  ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΟ 1926.
Το αντιτορπιλλικό «Ψαρά» βυθίσθηκε μαχόμενο, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα την 20η Απριλίου του 1941, στην περιοχή του κόλπου των Μεγάρων, όπου ήταν αγκυροβολημένο με άλλα πλοία του Στόλου, από πλήγματα Γερμανικών βομβαρδιστικών με συνολικές απώλειες 37 ατόμων (Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι μεταξύ των οποίων και ένας 16χρονος ναυτόπαις). κλεμμενο απο megaritikoblog
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΗΝ Γ ' ΤΑΞΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΟ 1911
Ο Κώστας Βάρναλης θυμάται τον καιρό (1911) που δούλευε καθηγητής στα Μέγαρα:

Γραμματική της αττικής διαλέκτου (ευκτική, τα εις -μι ρήματα, κατηγορηματική μετοχή, τα μνήμης και λήθης σημαντικά και όλη η ρέστη κόλαση του αρχαίου τυπικού και συνταχτικού). Και μαζί λατινικά -Sicilia est insula, Graecia habet poetas!!… Όλην αυτήν την πτωμαϊνη την προσφέρναμε πρωί πρωί στα πιο φυσικά, στα πιο ατόφια, στα πιο γνήσια τέκνα της μάνας γης. Ο οδοστρωτήρας της κλασικής παιδείας (που είναι… αριστοκρατική) ήθελε να περάσει πάνου απ’ αυτές τις λαϊκές ψυχές, που ήτανε από σιδερόπετρα. Ενώ τους χρειαζότανε γεωργική και πραχτική μόρφωση. Σήμερα τα Μέγαρα έχουνε και… γυμνάσιο!
Ο Σπυράκης κι εγώ προσπαθούσαμε ν’ ανοίγουμε κανένα παράθυρο σ’ αυτό το ντουβάρι της κλασικής μόρφωσης. Να μπαίνει ήλιος! Εκείνος σα φυσικομαθηματικός και καλός παιδαγωγός έδινε στα μεγαριτάκια μπόλικες και χρήσιμες πραχτικές γνώσεις. Εγώ προσπαθούσα να τους… ξαναθυμίσω τη “νεοελληνική τους πραγματικότητα”, να τους γνωρίσω τα δημοτικά κείμενα και να τους κάνω να μην περιφρονούνε τη γλώσσα τους. Πάντα με προσοχή, γιατί ήξερα πως κείνη την εποχή το μεγαλύτερο εθνικό έγκλημα ήτανε ο… μαλλιαρισμός! Κι εγώ ήμουνα… σεσημασμένος μαλλιαρός!
Κάποια χρονιά που είχα συγκεντρωμένα στην Γ΄ ελληνικού πολλά καλά παιδιά, τους δίδαξα ολάκερο τον “Εθνικό Ύμνο” του Σολωμού, που δεν τον είχε το πρόγραμμα. Βρέθηκε αμέσως ο “επιστήμονας” του χωριού να με καταγγείλει στο υπουργείο ότι υπονομεύω την αθάνατον ημών γλώσσαν άτε διδάσκων εις τους παίδας τον “Εθνικόν Ύμνον!”. Πού να το φανταζότανε ο Σολωμός ότι ο ύμνος του θα μπορούσε να χρησιμέψει για τεκμήριο εθνικής προδοσίας. Και το υπουργείο με κάλεσε “εις απολογίαν!”.

“ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ” Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
(ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΕΛΙΔΑ )

ΒΡΥΣΗ ΒΑΡΙΚΟΥ (ΚΑΤΑΣTΡΑΦHΚΕ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ )
ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΡΘPΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΠΝΟΗ του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΜΠΕΝΑΡΔΗ
Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΡΗΝΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΤΡΕΧΕ ΑΔΙΑΚΟΠΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ, ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ , ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ ΚΡΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΙΦΝΙΔΩΝ ΝΥΜΦΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΑΝΕΙΩΝ. 
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΕΣ . ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΗ ΓΟΥΡΝΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΚΡΗΝΗΣ, ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΛΑΞΕΥΘΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΩΣ ΠΕΖΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΦΤΑΝΑΝ ΕΚΕΙ , ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΑΥΛΑΚΙ ΟΠΟΥ ΕΡΡΕΕ ΤΟ ΝΕΡΟ.ΕΧΟΥΝ ΧΤΥΠΗΘΗ ΟΛΑ ΜΕ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΚΑΣΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΙΕΣ.
(ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Η ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΒΡΥΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ) .ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΣΥΚΙΩΝ Η ΚΡΗΝΗ ΕΙΧΕ ΜΙΣΟΓΚΡΕΜΙΣΤΗ. ΤΟΤΕ ΑΝΕΛΑΒΕ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΩΝ. ΜΠΕΡΔΕΛΗΣ (ΒΟΗΘΗΣΕ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ Ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ). ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΣΕ Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ.ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ Η ΒΡΥΣΗ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ . ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΒΑΡΥ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΩΛΗΝΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ , ΚΑΙ Η ΚΡΗΝΗ ΕΙΧΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ . ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ . ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ <<ΚΟΥΡΟΣ>> ΚΑΙ ΑΠΕΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΗ ΖΗΜΙΑ , ΞΑΝΑΔΙΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ .ΑΥΤΗ Η ΒΡΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ . ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΚΟΣΑΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙ, ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΥΔΙ,ΤΟ ΧΑΝΙ, ΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ, ΤΗΝ ΜΟΥΡΤΙΖΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΙΚΟΥ .Η ΒΡΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Σ' ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ , ΜΕ ΣΥΚΙΕΣ , ΜΥΡΤΙΕΣ , ΚΑΛΑΜΙΕΣ ,ΒΑΤΟΜΟΥΡΙΕΣ , ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΟΡΓΙΩΔΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ.ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΘΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΡΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΟΥΛΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ 
ΒΑΡΒΑΡΟΙ  .
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ''Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ .
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚ. ΝΙΚΟΛΙΖΑ ΜΕΓΑΡΙΚΟΣ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ 1821- 1980 ΒΛΕΠΟΥΜΕ :
ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ 
ΧΟΡΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ 1892 . ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗς ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ 
ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ
ΒΟΤΣΑΛΑ ΑΠΟΤΥΠΟΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ .
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΗΝΗ.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ.


ΙΟΥΝΙΟΣ 1932 ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΠΕΣΑΝ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΙΑ (ΑΚΡΙΔΕΣ) ΦΑΓΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ . ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΣΧΙΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΩΧΝΑΝΕ ΤΑ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΙΑ . ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΑΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΙΑ ΣΚΙΑΖΕ Ο ΗΛΙΟΣ.ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ.
ΠΗΓΗ:ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ
του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Η. ΠΑΠΑΛΙΑ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ (ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΙΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ )ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΦΗ ΜΕ ΚΑΤΙΦΕΝΙΑ ΤΟ 1947
Προσθήκη λεζάντας


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου