ΝΙΣΟΣ & ΝΙΣΑΙΑ



Ο ΝΙΣΟΣ
 ΗΤΑΝ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΔΙΩΝΑ ΤΟΥ Β' . ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΜΙΝΩΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ . Ο ΝΙΣΟΣ ΕΙΧΕ ΠΟΡΦΥΡΕΣ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ! Η ΣΚΥΛΛΑ ΕΚΟΨΕ ΤΗΣ ΠΟΡΦΥΡΕΣ ΤΡΙΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ , ΕΠΕΙΔΗ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΗΤΤΗΘΕΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΜΙΝΩΑΣ ΓΙΑ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ .
Ο ΜΙΝΩΑΣ ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ , ΕΔΕΣΕ ΤΗΝ ΣΚΥΛΛΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΥΡΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Η ΣΚΥΛΛΑ ΠΝΙΓΗΚΕ .
 ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΘΗΚΕ ΣΚΥΛΛΑΙΟ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ  (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΚΟ ΣΚΥΛΛΙ). ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΥΛΛΑ ΕΜΕΙΝΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ '' ΣΚΥΛΛΑ''  ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ . ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ''Λ'' ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ .

ΝΙΣΑΙΑ 
 ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΣΟ Η ΠΑΧΗ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΝΙΣΑΙΑ .(ΝΙΣΟΥ ΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ) . ΣΤΗ ΝΙΣΑΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΡΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ , ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΦΥΛΑΓΑΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ . ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΝΕΩΣΕΙΚΟΥΣ .
 Η ΝΙΣΑΙΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΤΟ 422π.Χ. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 9ου ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
 Η ΝΙΣΑΙΑ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΧΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ . ΕΝΑΣ ΚΟΛΠΙΣΚΟΣ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ . Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΞΕΚΙΝΑΓΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΕΚΤΕΙΝΟΤΑΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ. ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΝΗΣΟΣ ΜΙΝΩΑ . ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΝΩΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ  ΜΕ ΓΕΦΥΡΑ . Ο ΜΙΚΡΟΣ ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΥΨΟΥΣ 40μετρων ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΝΗΣΟΣ ΜΙΝΩΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ.

Πάνω στον λόφο της Νίσαιας (Άγιος Γεώργιος Πάχης) ερευνήθηκε το μεγάλο, σχεδόν τριγωνικό σε κάτοψη, φρούριο του 5ου αι. π.Χ. με τους τετράγωνους πύργους και τα διπλά προτειχίσματά του. Σε μια μεταγενέστερη φάση το φρούριο επεκτείνεται προς τα δυτικά, μέχρι τον μεγάλο κυκλικό πύργο που χρησίμευε ως στρατιωτικό παρατηρητήριο και φάρος. Στο δυτικό άκρο της Νίσαιας υπάρχει μικρός λοφίσκος (Παλαιόκαστρο), όπου θα έπρεπε να αναζητήσουμε το Ποσειδώνιο που αναφέρει ο Θουκυδίδης.

Ανατολικά της Νίσαιας, στη χερσόνησο της Μινώας, ανασκάφηκαν τρία κτίσματα:το αρχαιότερο, ορθογώνια κάτοψη και πολύ καλή τοιχοδομία, είναι της υστεροαρχαϊκής περιόδου (τέλος 6ου αι. π.Χ.) και μάλλον ανήκει σε ιερό, ενώ τα άλλα δύο, με μικρούς γενικά χώρους, είναι των ρωμαϊκών χρόνων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου