Ο ΝΙΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ


Πριν λίγο καιρό η μητέρα μου άκουσε να λέω για το Παλιόκαστρο ,   αμέσως άρχισε να μου λέει ένα παραμύθι που έλεγε η δική της μάνα :
'' Ήταν κάποτε στα Μέγαρα ένας βασιλιάς που τον έλεγαν Νίσο .
Όταν τα Μέγαρα δέχτηκαν επίθεση από τον Μίνωα δεν ήταν εύκολο να τα πάρει . Στα Μέγαρα υπήρχε μια στοά που έμπαιναν οι στρατιώτες του Νίσου από την Μάνη (λόφο Αλκάθου - Άγιο Δημήτρη ) και έβγαιναν στο Παλιόκαστρο . 
Ενώ  έβλεπαν οι στρατιώτες του Μίνωα  ότι στο Παλιόκαστρο δεν υπήρχαν  στρατιώτες και έκαναν επίθεση , ξαφνικά έβγαιναν από την στοά και νικούσαν τους στρατιώτες του Μίνωα . 
Ο Νίσος είχε μια κόρη που την έλεγαν Σκύλλα . Η Σκύλλα ερωτεύθηκε τον Μίνωα και πρόδωσε την μυστική στοά .
Όταν ο εχθρός ξέρει το μυστικό του αντιπάλου είναι πάρα πολύ εύκολο να τον κερδίσει .
(Η Φωτογραφία είναι από  το blog
''Τα Μέγαρα . Η Πανάρχαια  Μεγαρική γη της Αττικής'' )
Έτσι λοιπόν ο Μίνωας κατέλαβε τα Μέγαρα και φεύγοντας πήρε μαζί του την Σκύλλα που την έδεσε πίσω από το καράβι του . Η Σκύλλα είχε προδώσει τον πατέρα της οπότε ήταν λογικό να προδώσει και τον Μίνωα ! Όταν η Σκύλλα πνίγηκε άφησε το σώμα της στο νερό και η θάλασσα το έβγαλε κάπου στην Πελοπόννησο από τότε εκείνο το σημείο το λένε Σκύλλαιο . Οι Μεγαρίτες  από τότε την προδότρα γυναίκα την λένε σκύλα . '' 

Όταν πριν δυο χρόνια  είχε μπει φωτιά στο Παλιόκαστρο  έγραφα στην ''ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ'' στο facebook ότι κάποιος θέλει να βρει την  στοά ! Τότε κάποιος φίλος είπε ότι αυτό είναι μύθος! 
Ίσως είχε  δίκιο και να είναι αυτός εδώ ο μύθος ! Αλλά σχετικά  με αυτή τη στοά γράφει και ο Μ. Μπεναρδής στο βιβλίο του ΨΗΓΜΑΤΑ ΜΕΓΑΡΙΤΩΝ το 1936 .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου