Οι Περσικοί πόλεμοι και τα Μέγαρα (μέρος α)


Το 490 π.Χ. οι Πέρσες είχαν δεχτεί μεγάλη ήττα στο Μαραθώνα από τους Αθηναίους , κοινή πεποίθηση όλων των Ελλήνων ήταν ότι οι Πέρσες θα ξαναερχόντουσαν στον Ελλαδικό χώρο . Όλες οι πόλεις-κράτη προετοιμάστηκαν κατάλληλα , τα Μέγαρα  είχαν οργανωθεί σε ξηρά και θάλασσα .
Το 481 π.Χ. το φθινόπωρο , αντιπροσωπείες  από σχεδόν όλες τις Ελληνικές πόλεις - κράτη  κάνουν συνέδριο στον Ισθμό της Κορίνθου . Το συνέδριο γίνεται μετά από πληροφορίες για ετοιμασίες των Περσών . Η Μεγαρική αντιπροσωπεία ήταν παρούσα στο συνέδριο . Οι αποφάσεις του συνεδρίου ήταν : α) Γενική συμφιλίωση και ειρήνη όλων των Ελλήνων . β) Επίσημη  με όρκο αμυντική συμμαχία εναντίον των Περσών . γ) Καθορισμός των δυνάμεων που έπρεπε να διαθέσει η κάθε πόλη . δ) Αποστολή κατασκόπων στην Περσία . ε) Έκκληση για  συμμετοχή των πόλεων που δεν ήταν στο συνέδριο .
'Όπως ήταν αναμενόμενο στις αρχές της άνοιξης του 480 π.Χ. οι Πέρσες με αρχηγό τον Ξέρξη (ο οποίος ήταν  γιος του Δαρείου που έχασε στη μάχη του Μαραθώνα )   ξεκινούν την εκστρατεία   κατά της Ελλάδας . Περνούν  χωρίς μεγάλες αντιστάσεις από τον Ελλήσποντο , Θράκη , Μακεδονία , Θεσσαλία . Ο Περσικός στόλος που πλέει παράλληλα με τις χερσαίες δυνάμεις , αγκυροβολεί στους Αφέτες (περιοχή του Πηλίου ) απέναντι από το Αρτεμίσιο της   Εύβοιας .
Η πρώτη αντίσταση των Ελληνικών δυνάμεων εκδηλώνεται στο στενό των Θερμοπυλών  όπου εκτός από τον Λεωνίδα και τους 300  συμμετέχουν και 700 Θεσπιείς ( από τις σημαντικότερες πόλεις της Βοιωτίας ) που  αποφάσισαν να μην αφήσουν τους Σπαρτιάτες - αν και μπορούσαν να αποχωρήσουν - επειδή   σε περίπτωση ήττας του Λεωνίδα  θα βρισκόταν στο έλεος των Περσών , οπότε προτίμησαν να παραμείνουν στις Θερμοπύλες.  Η  μάχη των Θερμοπυλών έγινε στις 9
Αυγούστου του 480 π.Χ. παράλληλα διεξήχθη και η ναυμαχία του Αρτεμισίου που  οι Μεγαρείς  συμμετέχουν με 20 πλοία .  Έχοντας κρατήσει εφεδρείες - όπως και οι άλλες πόλεις - για την επόμενη αμυντική γραμμή .
Η ναυμαχία πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις , από αυτές μόνο την τρίτη μπορούμε να θεωρούμε ναυμαχία , από το μέγεθος των απωλειών , την σφοδρότητα των επιθέσεων , αλλά και από τον  χρόνο που κράτησε . Σαν νικητές θεωρούμε τις Ελληνικές δυνάμεις που κατάφεραν να παραμείνουν  αξιόμαχες  , να μαζέψουν τους νεκρούς τους και να εκπληρώσουν στο ακέραιο  την αμυντική τους αποστολή (αφού οι Πέρσες δεν μπόρεσαν να μπουν στο Μαλιακό κόλπο και να υποστηρίξουν το στρατό τους στις Θερμοπύλες ) .
Δεν γνωρίζουμε ποιες ήταν οι απώλειες των Μεγαρέων , γνωρίζουμε μόνο ότι ακολούθησαν τον υπόλοιπο Ελληνικό στόλο  στην Αττική   και αγκυροβόλησαν στο στενό της Σαλαμίνας .
ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ
ΠΗΓΗ : βιβλίο ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ έκδοση ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ                 ΜΕΓΑΡΩΝ  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου