Παιδιά και παιγνίδια στα αρχαία Μέγαρα



 Το παιδί στα αρχαία Μέγαρα μεγάλωνε με τη φροντίδα της μάνας και της τροφού , που ήταν συνήθως μία από τις δούλες του σπιτιού . Το παιδί που κοιμόταν σε κούνια η οποία  έμοιαζε με το σημερινό κάνιστρο άκουγε βαυκαλίσματα (νανουρίσματα)  , τραγούδια και παραμύθια που ξεκινούσαν με το ήν ποτέ (ήταν κάποτε ) και είχαν για ήρωες ζώα .
Αν ήταν  κορίτσι είχε εκπαίδευση αλλά  γινόταν μόνο στο σπίτι !!!
Το αγόρι όταν  μεγάλωνε (σχολική ηλικία) μάθαινε μουσική , ανάγνωση ,
γραφή και άσκηση του σώματος (γυμναστική) . Τα αγόρια μπορούσαν να πηγαίνουν καθημερινά στο γυμνάσιο (γυμναστήριο ) που ήταν στη περιοχή κάτω από το σιδηροδρομικό σταθμό δηλαδή κοντά στις Νυμφάδες πύλες .

ΠΗΛΙΝΟ ΝΕΥΡΟΣΠΑΣΤΟ 
Στην καθημερινή ζωή των Μεγαριτόπουλων υπήρχε και το παιγνίδι , τα περισσότερα παιγνίδια ήταν ομαδικά . Τα παιδιά ανάλογα την ηλικία τους έπαιζαν με κουδουνίστρες , στρόβιλους (σβούρες) , ξύλινα καροτσάκια - αμαξάκια που τα έσερναν αλογάκια με ρόδες , πάνινες κούκλες , πήλινες ή ξύλινες ροκάνες και ομοιώματα ζώων. Όταν μεγάλωναν λίγο έπαιζαν με το τροχό , τα καρύδια (σημερινούς βόλους ) , τους πεντέλιθους (πεντόβολα) , τις πλαγγόνες (κέρινες κούκλες) ,τα νευρόσπαστα (πήλινες κούκλες με κινητά μέλη) , το κολλαβίζειν (μπιζ) , τη φυγίνδα (κυνηγητό) , την αποδιδρασκίνδα (κρυφτό) , την ψηλαφίνδα (τυφλόμυγα) και τη σφαίρα .
Ο τροχός ήταν το ξύλινο ή μεταλλικό στεφάνι που το κυλούσαν με τη βοήθεια ενός ξύλου , ένα παιχνίδι που αρκετά παιδιά έπαιζαν μέχρι πριν λίγα χρόνια και το έλεγαν τσέρκι , ρόδα ή στεφανάκι.  
Η σφαίρα είναι ένα  παιγνίδι που είναι πολύ γνωστό σε όλους μας , κατασκευαζόταν από κομμάτια δέρματος ή υφάσματος και περιείχε αλογότριχες , φυσικά δεν είναι άλλο από τον πρόγονο της  μπάλας . Μόνο που την μπάλα συνήθως την πετούσαν με τα χέρια και την κλωτσούσαν σπάνια .

πηγη: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ 
            (ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ 
              ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 
                   ΜΕΓΑΡΩΝ) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου