''Ράδιο Μέγαρα''


Στα Μέγαρα οι ραδιοφωνική σταθμοί είχαν πάντα λαμπρή ιστορία . Πρώτος σταθμός ήταν ο ''ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ  ΜΕΓΑΡΩΝ'' , ο σταθμός αυτός έκλεισε το 1967 επί χούντας και κατασχέθηκε το αρχείο και τα μηχανήματα του . Μετά από χρόνια είχαν σειρά αρκετοί σταθμοί , γνωστοί σε πολλούς  ο ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ το ΞΑΝΘΟ ΑΓΟΡΙ και πολλοί άλλοι .Οι  σταθμοί  έκλειναν  μετά από έφοδο της αστυνομίας ή από αυτό το φόβο !
Το Πάσχα του 1985 βγαίνει στα ερτζιανά  το ΡΑΔΙΟ ΜΕΓΑΡΑ  (η απαγόρευση που είχε κάνει η χούντα για ίδρυση και λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού υπήρχε ακόμα 11 χρόνια μετά !!!) Αρκετοί σταθμοί με μουσική και τραγούδια έκαναν εκπομπή σε όλη την Ελλάδα οπότε το ΡΑΔΙΟ ΜΕΓΑΡΑ δεν ήταν ο μόνος σταθμός που υπήρχε για να είναι μεγάλο το πρόβλημα .
Ο σταθμός ήταν φτιαγμένος με έξοδα του Γιάννη Γκίνη , είχε την συμμετοχή και την προσφορά του ραδιοερασιτέχνη ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΛΛΙΩΤΗ που οι αρχικές εκπομπές ήταν από το σπίτι του (μέσα στο σαλόνι ) . Στις πρώτες εκπομπές , κάθε Κυριακή 10.00 - 15.00 υπήρχε μουσική και μετά νέα από τα Μέγαρα και την δραστηριότητα του Δήμου .
Το ''Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός της πόλης των Μεγάρων , Ράδιο Μέγαρα 106,5 στα FM , στο μικρόφωνο ο δημοσιογράφος Γιάννης Γκίνης '' ακουγόταν για περίπου τρεις μήνες . Ο σταθμός σιγά σιγά ζωντάνευε περισσότερο έπρεπε να ''παίζει'' πιο πολλές ώρες και μέρες . Ο Γιάννης Γκίνης αποφασίζει να πάρει το σταθμό από εκεί και να φτιάξει δικό του στούντιο . Το ''Ράδιο Μέγαρα'' πάει στη σοφίτα του συμπολίτη μας Νίκου Πάνου , εκεί οι εκπομπές είναι σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου τέσσερις μήνες . Επόμενος χώρος το σπίτι του Γιάννη Γκίνη . Έχουμε φτάσει στην εποχή που η Ελεύθερη Ιδιωτική Ραδιοφωνία έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα βήματά της  σε Αθήνα , Πειραιά και Θεσσαλονίκη .
Στα Μέγαρα υπήρχαν αντιρρήσεις στο να λειτουργήσει ο σταθμός ως Δημοτικός , βρέθηκαν τέσσερις άνθρωποι που οργάνωσαν συνεταιριστικά τον πρώτο Ραδιοφωνικό Σταθμό Ελεύθερης Ραδιοφωνίας το '' Ράδιο Μέγαρα 106.5 FM Στέρεο''.Το στούντιο ήταν στις εγκαταστάσεις της ΤΡΟΧΟΒΙΛ στο Μ. Πεύκο.
Ήταν οι Γιάννης Γκίνης , Πέτρος Λουκάς , Σωτήρης Παπαηλίας και Κώστας Παπαθανασίου που διάθεσαν χρόνο και χρήμα και έκαναν ένα σύγχρονο Ραδιοφωνικό Σταθμό με πρόγραμμα 24 ωρών και εμβέλεια την ευρύτερη περιοχή της Αττικής (όταν εκείνα τα χρόνια είχα πάει για μία δουλεία στη Ανάβυσσο άκουγα ''Ράδιο Μέγαρα'' ! ) . Είναι η εποχή που τον σταθμό τον ακούνε  οι περισσότεροι Μεγαρίτες αλλά και οι εκτός Μεγάρων . Οι  πολυκατοικίες απέναντι από την ''Πιτσαρία του Σοφοκλή'' και μετά πάνω από την Εθνική Τράπεζα , φιλοξενούν τα στούντιο του σταθμού .Η  κεραία ήταν στο Καβελλάρη στο σπίτι του Ηρακλή Κρεμμύδα . 
Ο Πέτρος Λουκάς ήταν ο τεχνικός υπεύθυνος και ο Μάκης Πάνου είχε αναλάβει να παρουσιάζει αρκετές εκπομπές και να είναι η ψυχή του σταθμού, όπως και ο αρχιμουσικός του Δήμου Σπύρος Μπερδελής. 
Το 1990 λειτουργεί από τις ίδιες εγκαταστάσεις και το τηλεοπτικό κανάλι που έχει χρόνο ζωής τα δύο χρόνια . Τα έξοδα για να μπορούν να σταθούν το ραδιοφωνικό και το τηλεοπτικό ήταν πάρα πολλά  οπότε το 1995 ήταν ο χρόνος που πήραν τέλος . 
Το ''Ράδιο Μέγαρα''  ήταν στη καρδιά όλων των Μεγαριτών με μουσικές εκπομπές , ενημερωτικές εκπομπές , πολιτικές εκπομπές , ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και συνεντεύξεις . Στα στούντιο  είχαν δώσει συνεντεύξεις οι Αλέκος Σακελάριος , Βίκυ Μοσχολιού , Άντζελα Δημητριού , Βαγγέλης Κονιτόπουλος , Ελένη Λεγάκη και πολλοί άλλοι γνωστοί παλιοί και νέοι καλλιτέχνες .

ΠΗΓΗ : ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ... άλλα ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚ. ΓΚΙΝΗ (εκδόσεις Νάστου)

2 σχόλια:

  1. αρε γαμωτο ωραιεσ εποχεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μουνόπανο! Ψωλή του κόκορα ξέρεις πόσους κώλους έχω γαμήσει σαν κι εσένανε???? ψωλή του κόκορα!

      Διαγραφή