1974 Ιερά Μητρόπολις Μεγάρων & Σαλαμίνος


Ήταν Ιανουάριος του 1974 που ανακηρύχτηκε και ενθρονίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και πήρε για βοηθό του τον Ιερέα Σπύρο Βλαντίκα . Ο βοηθός Ιερέας που ήταν παλιός φίλος με τον τέως Δημ. Συμβ.  Τάκη Μπογά  τον είχε πάρει τηλέφωνο και τον είχε προσκαλέσει στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών .
Ο Τάκης Μπογάς πήρε μια ντουζίνα Μεγαρίτικα κρασιά όμορφα φτιαγμένα και πήγε ένα δέμα στο παλιό  φίλο του και ένα στον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος εκείνη την ημέρα δεν ήταν στο γραφείο . Τα κρασιά ήταν ένας καλός λόγος για να  θέλει ο Αρχιέπισκοπος να γνωρίσει τον Μπογά . Στην συνάντηση τους τον καλοδέχτηκε , Ο Μπογάς αρχικά  του είπε ότι τον εκτιμούσε για την παλληκαριά του . Μετά  του είπε για τους Μεγαρίτες που πήγαιναν στην Κηφισιά ( έδρα Μητρόπολης Αττικής ) όταν ήθελαν κάτι και ότι ο μόνος που θα μπορούσε να τους απαλλάξει θα ήταν εκείνος .  Ο Αρχιεπίσκοπος του απάντησε : ''Μπογά θα γίνει '' ο Μπογάς του απαντάει : κι αν γίνει Μακαριώτατε  '' που θα πρέπει να είναι η έδρα ; Δεν πρέπει να είναι στα ΜΕΓΑΡΑ ; '' ο Αρχιεπίσκοπος τότε του λέει '' Μπογά έτσι θα γίνει '' .
Μετά από 2-3 μέρες o τότε Δήμαρχος Κ. Σωτηρίου ο Λ.Τσίγκρης , ο Γ. Ματθαίου , ο Λ. Πινής , ο Μ. Τουμπανιάρης , ο Κ. Λωρής και με τους Δ. και Α. Στεντούμη πήγαν στον Αρχιεπίσκοπο και ζητούσαν εγγράφως κι επισήμως να ιδρυθεί η Μητρόπολη Μεγάρων . Ο Αρχιεπίσκοπος τους υποσχέθηκε ότι το θέμα θα προχωρήσει .
Μετά από λίγους μήνες ανακοινώθηκε στον τύπο ότι χωρίζεται η Μητρόπολη Αττικής κι ότι εξελέγη νέος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος ο Βαρθολομαίος . Ο Μπογάς με τον Δήμαρχο ήταν από τους πρώτους που πήγαν να τον συγχαρούν και να συζητήσουν μαζί του για την ενθρόνιση .
Η χειροτονία και η ενθρόνιση του κ.κ. Βαρθολομαίου έγιναν στη Μητρόπολη Μεγάρων στις 27 Μαϊου 1974 τελετάρχης δίκαια ήταν ο Μπογάς . Ο νέος Δεσπότης και η πομπή με λαό και κλήρο πήραν τις θέσεις τους και περίμεναν τον Αρχιεπίσκοπο  που  μόλις ήρθε και πριν βγει από το αυτοκίνητο  είπε στο Μπογά που του άνοιγε την πόρτα : '' Μπογά μου , άμα δίνουμε το λόγο μας εμείς τον κρατάμε . ΜΕΓΑΡΩΝ και ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ λοιπόν όπως είπαμε '' !!!
ΠΗΓΗ : ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ... άλλα  ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚ. ΓΚΙΝΗ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου