Αι- Γιάννης ο Χορευταράς


ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙ-ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΛΑΙΟΥ (ΧΟΡΕΥΤΑΡΑ). ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΑΙ-ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΝΑ ΠΗΓΑΔΙ . ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ! ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΥΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΛΑΒΟΝΕΡΙ!
 ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΕΣ ΕΠΙΝΑΝ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ! ΚΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ. ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΠΑΣΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΑΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΙΔΕΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΕ ΑΧΡΗΣΤΗ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ: ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ .
 ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΧΕΡΙ ΣΕ ΧΕΡΙ . ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ  ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
 ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΟΠΕΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΕΨΑΝ ΕΝΑ ΧΟΡΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΛΗΣΙΑ ( Ο ΧΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΑΣΤΙ ΜΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΑΤΑ , ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ : ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΤΑΣ . ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ . ΕΙΝΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΛΟΦΟΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΑΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ . ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΥΚΛΙΟΣ ΧΟΡΟΣ. ΟΠΩΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ).
 ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ Ο ΧΟΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ , ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΚΛΛΗΣΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ . ΟΙ ΚΟΠΕΛΛΕΣ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΦΟΡΑΝΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Χριστίνα Ωνάση είχε τάξει για την Αθηνά στο Αι- Γιαννη τον χορευταρά . Γονυπετής στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εκλιπαρούσε μπροστά στην εικόνα του Αγίου Ιωάννη Γαλιλαίου να την ευλογήσει με τη χαρά της μητρότητας. Στο πλευρό της ο Τιερί Ρουσέλ, με την ελπίδα ότι θα αποκτήσουν παιδί. Λίγο καιρό αργότερα ο ερχομός της Αθηνάς οδήγησε τα βήματα του ζευγαριού και πάλι στα Μέγαρα , εκπληρώνοντας το τάμα τους. Ενα σχολείο που τόσο είχε ανάγκη η περιοχη μας ...

Ένα τάμα, μια θαυματουργή αγιογραφία του Αϊ-Γιάννη Γαλιλαίου, ένα παλιό πηγάδι με διεγερτικές ιδιότητες καθώς και πλήθος διασημοτήτων από βασιλείς, εφοπλιστές, τραγουδιστές και ηθοποιούς δημιουργούν μια άκρως εντυπωσιακή εικόνα για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα .

Σύμφωνα με την ιστορία και έναν από τους θρύλους που συντηρείται ακόμη, κάτω από το εκκλησάκι τα αρχαία χρόνια υπήρχε ένα πηγάδι με θαυματουργές ιδιότητες, μια και γυναίκες από κάθε γωνιά της Ελλάδας συνέρρεαν στον χώρο για να πιουν από το νερό αυτό και να τεκνοποιήσουν. Σύμφωνα με τον θρύλο, οι Μεγαρείς έλεγαν: «Πάνω από τούτο εδώ το πηγάδι ούτε πουλί πετούμενο δεν πετάει» θέλοντας έτσι να δείξουν τη δύναμη του πηγαδιού. Οι Μεγαρείς για να εξευμενίσουν τις δυνάμεις έχτισαν πάνω από την αρχαία Κρήνη (η οποία βρέθηκε το 1892 σε διπλανή τοποθεσία) το συγκεκριμένο εκκλησάκι.

Ο θρύλος αυτός έφτασε μέχρι και στις μέρες μας, όπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η Χριστίνα Ωνάση -παντρεμένη τότε με τον Τιερί Ρουσέλ- βρέθηκε στα Μέγαρα και προσκύνησε την αγιογραφία του Αγίου Ιωάννη Γαλιλαίου. Τότε ήταν που η Χριστίνα έταξε στον άγιο πως αν γίνει το θαύμα και μείνει έγκυος, τότε εκείνη θα δωρίσει ένα σχολείο που είχε ανάγκη η περιοχή. Ετσι και έγινε! Η Χριστίνα Ωνάση έμεινε έγκυος στην Αθηνά και μετά από μερικούς μήνες έχτισε σχολείο στην περιοχή, απέναντι μάλιστα από το εκκλησάκι, για να θυμίζει τη θαυματουργή αγιογραφία του Αγίου Ιωάννη. Οι κάτοικοι μάλιστα για να την ευχαριστήσουν έβαλαν πλάκα που ομολογεί πως η δωρεά του σχολείου ανήκει σε εκείνη!

Τα παλαιότερα χρόνια πλήθος αξιωματούχων, πρωθυπουργών, βασιλέων, ηθοποιών και τραγουδιστών συνέρρεε στο θαυματουργό εκκλησάκι. Το 1954, ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε επισκεφτεί το εκκλησάκι και είχε προσκυνήσει. Το 1959, η τέως βασιλική οικογένεια είχε βρεθεί εκεί Τρίτη του Πάσχα, είχε ντυθεί με τις παραδοσιακές φορεσιές και είχε χορέψει τοπικούς χορούς προς τιμήν του αγίου.

Στη θαυματουργή εικόνα υποκλίθηκαν οι ηθοποιοί Γκιζέλα Ντάλι που κατάγεται από τα Μέγαρα (είχε κάνει τάμα για να τεκνοποιήσει), ο Νίκος Κούρκουλος, η Μελίνα Μερκούρη το 1983, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, ο Κώστας Καρράς, ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, οι τραγουδίστριες Καίτη Γκρέυ και Δούκισσα, ενώ ο Γιάννης Τσαρούχης έχει ζωγραφίσει πάμπολλες φορές το εκκλησάκι και το έθιμο προς τιμήν του αγίου.

1 σχόλιο: