Ο ΠΑΝΑΗΣ... ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ


Ο ΜΥΘΟΣ - κατ’ εμέ, ξεκίνησε με ένα άρθρο του Ελευσίνιου Ορέστη Λάσκου - σκηνοθέτης και αρθρογράφος σε αθηναϊκή εφημερίδα - κάπου στα τέλη της 10ετιας του ’40. Έγραφε , ότι ένας πλανόδιος έμπορας, στα Μέγαρα, έστησε στην Εκκλησία  την ίδια ημέρα τρεις τέσσερεις νύφες και από τότε οι Μεγαρίτες τον ψάχνουν. Λόγω της γνωστής παλαιόθεν έχθρας μας με τους Ελευσίνιους, αυτοί άρχισαν να φωνάζουν στους περαστικούς Μεγαρίτες «που είναι ο Παναγής».!! Έτσι μας το κόλλησαν. Ο μύθος εξελίσσεται κάπου στο διάστημα του Μεσοπολέμου. Είναι αδιανόητων , ακόμα και σήμερα που είμαστε μια πόλη 30,000 κατοίκων, ένας ΞΕΝΟΣ να μπορέσει να αρραβωνιαστεί ταυτόχρονα 3-4 κοπέλες και να μείνει κρυφό. Πόσο μάλλον σε μία πόλη, που στο διάστημα του Μεσοπολέμου δεν αριθμούσε περισσότερους από δυο χιλιάδες κατοίκους. Γνωστό είναι άλλωστε, ότι σε θέματα ΤΙΜΗΣ-ΗΘΙΚΗΣ είμαστε σαν τους Κρητικούς και τους Μανιάτες. Για να μπει ένας ΞΕΝΟΣ (Πας μη Μεγαρεύς, Ξένος) σε Μεγαρίτικο σπίτι, θα πρέπει να περάσει από σαράντα κόσκινα. ‘Ήταν δυνατόν , λοιπόν , σε μια μικρή κλειστή, σκληρά ηθική, κοινωνία όπως ήταν και είναι των Μεγάρων, να συμβεί κάτι τέτοιο? Ας υποθέσουμε, ότι είχε συμβεί, δεν θα ήταν γνωστά τα ονόματα των νυφών, των οικογενειών τους? ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ , ακόμα και σήμερα μετά από 80 χρόνια. Τέτοια γεγονότα , ειδικά στα Μέγαρα, δεν μένουν κρυφά. Για αυτό από την έρευνα μου , το θεωρώ μύθο. (ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟ Ο ΠΑΠΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ 3-4 ΓΑΜΟΥΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ )
Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τον ΠΑΝΑΓΗ.
Ο Παναγής ήταν Μεγαρίτης, έμενε κοντά στους Αγίους Μάρτυρες, με καλή περιουσία, αλλά εργένης-γυναικάς. Έφαγε όλη την περιουσία του στις διασκεδάσεις. Η Κατοχή τον βρίσκει μαυραγορίτη να γυρνά στα χωριά της Αχαΐας. Εκεί αποπλάνησε μια κοπέλα. Την κοπάνησε και οι συγγενείς της κοπέλας ήλθαν στα Μέγαρα αναζητώντας τον.. Ρωτούσαν λοιπόν «που είναι ο Παναγής». Οι Μεγαρίτες το είχαν για έπαινο και το χρησιμοποιούσαν χλευαστικά … αλλά ο Ελευσίνιος μας το γύρισε μπούμερανγκ..
ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΣ Basileios Kontopoulos
ΣΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Xanthis Konstantinos ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ  ΜΕ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΝΥΦΗ  ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ .
Ας δούμε και το σχετικό άρθρο από την ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ  με αντιγραφή και επικόλληση  :  http://www.mixanitouxronou.gr/min-idate-ton-panagi-alithini-istoria-tou-diavoitou-gamprou-pou-arravoniazotan-plousies-choriatopoules-ke-exafanizotan-tis-prokatavoles/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου