400 ΜΕΓΑΡΕΙΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ


                                                      ΟΛΗ Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ EINAI ΑΠΟ Μεγαρίδα (Αρχαία Μεγαρίς Χώρα)
Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός που συγκλόνισε την περιοχή της ευρυτανίας στα αρχαία χρόνια ήταν η μάχη με τους Γαλάτες του Βρένου, ενός σκληρού ‘’ευρωπαίου’’ βάρβαρου πολεμιστή που ήρθε στην Ελλάδα το 279 π.Χ. με σκοπό να λεηλατήσει τα μυθώδη ελληνικά πλούτη, η φήμη των οποίων είχε φτάσει μέχρι την μακρινή του πατρίδα. Μια εκπληκτική και ολοζώντανη περιγραφή της μάχης δίνει ο Παυσανίας στα "Φωκικά" του. Οι βαρβαρότητες και η απάνθρωπη συμπεριφορά των επιτιθέμενων δημιούργησαν τεράστια αίσθηση στο πανελλήνιο την εποχή εκείνη. Η καταστροφή του Καλλίου, πόλης Αιτωλικής, υπήρξε μια από τις μελανότερες σελίδες καθώς οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί ξεπέρασαν κι εκείνες που περιγράφονται στην άλωση της Τροίας! Οι Γαλάτες ήταν φοβερά πολεμικός λαός από την κεντροδυτική Ευρώπη. Ήταν ψηλοί, υπερήφανοι με τρομερή ματιά κατά το Μακελίνο, ξανθοί και πάλλευκοι κατά τον Πλούταρχο.  Οι μόνοι άφθαρτοι, ικανοί να τους αντιμετωπίσουν, ήταν οι Αιτωλοί που μόλις είχαν εξέλθει από τη βαρβαρότητα, όπως παρατηρεί ο Βιλλαμόβιτς. Έστειλαν λοιπόν στις Θερμοπύλες, σ' αυτή την ιστορική πύλη εισόδου προς τη νότια Ελλάδα, για να προτάξουν εκεί άμυνα κάτι παραπάνω από 7000 "οπλιτεύοντες" και ιππείς και 790 ψιλούς (ελαφρά οπλισμένους) με τρεις στρατηγούς: τον Πολύαρχο, τον Πολύφρονα και το Λαοκράτη. Στο πλευρό τους έσπευσαν οι Βοιωτοί, οι Φωκείς, Οι Οπούντιοι Λοκροί και τετρακόσιοι Μεγαρείς. Οι Πελοποννήσιοι, εκτός από τους Πατρείς, αδιαφόρησαν ή αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην αντιμετώπιση των Γαλατών του Βρέννου, ίσως γιατί ήθελαν, κατά το Γερμανό ιστορικό Μπέλοχ, να φθαρούν οι Αιτωλοί και να πέσει το γόητρό τους. Αρχηγός όλων των Ελληνικών δυνάμεων ορίσθηκε ο Αθηναίος Κάλλιπος, παρά το γεγονός ότι το κύρος των Αθηναίων αυτή την εποχή ήταν πεσμένο.  Επειδή η ιστορική αξία του κειμένου αυτού είναι μεγάλη για την αρχαία Μεγαρίδα, παραθέτουμε εδώ ολόκληρο το στίχο στον οποίο περιγράφεται η ελληνική άμυνα ενάντια στην εκστρατεία των Γαλάτων το 279 π.Χ.
 Παυσανία, ‘’Φωκικά’’. Κεφάλ. ΧΧ, στ. 4.
Αρχαίο κείμενο:
4. Λοκρούς δε τους επί Αταλάντη τη νήσω Μειδίας ήγεν  αριθμός δε αυτών επτακόσιοι, και ίππικόν σφισιν ου προσήν. παρά δε Μεγαρεων αφίκοντο οπλίται τετρακόσιοι τούτων ήγε το ιππικόν Μεγαρεύς. Αιτωλών δε πλείστη τε εγενετο στρατιά και ες πάσαν μάχης ιδεαν, η μεν ίππος ου λεγουσιν οπόση, ψιλοί δε ενενήκοντα και επτακόσιοι, πλεονες δε επτακισχιλίων αριθμόν ήσαν οι οπλιτεύοντες Αίτωλούς δε ήγον Πολύαρχος και Πολύφρων τε και
Λακράτης.
 Μετάφραση: 
Πηγή εικόνας: http://anefala.blogspot.com/2011/08/ancient-greek-science-introduction.html
4. Ο Μειδίας οδηγούσε τους Λοκρούς που τέθηκαν στη νήσο Αταλάντη και ο αριθμός τους ήταν επτακόσιοι ενώ δεν είχαν ιππικό. Από τους Μεγαρείς ήρθαν τετρακόσιοι οπλίτες διοικούμενοι από τον Ιππόνικο τον Μεγαρέα. Οι Αιτωλοί έστειλαν ένα μεγάλο στράτευμα με κάθε είδους πολεμιστές. Ο αριθμός του ιππικού τους δεν αναφέρεται ενώ υπήρχαν επτακόσιοι ενενήντα ελαφρά οπλισμένοι ενώ πάνω από εφτά χιλιάδες ήταν οι οπλίτες. Τους Αιτωλούς οδηγούσαν ο Πολύαρχος, ο Πολύφρων και ο Λακράτης.
Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΣΟΣ & ΝΙΣΑΙΑ


Ο ΝΙΣΟΣ
 ΗΤΑΝ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΔΙΩΝΑ ΤΟΥ Β' . ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΜΙΝΩΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ . Ο ΝΙΣΟΣ ΕΙΧΕ ΠΟΡΦΥΡΕΣ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ! Η ΣΚΥΛΛΑ ΕΚΟΨΕ ΤΗΣ ΠΟΡΦΥΡΕΣ ΤΡΙΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ , ΕΠΕΙΔΗ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΗΤΤΗΘΕΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΜΙΝΩΑΣ ΓΙΑ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ .
Ο ΜΙΝΩΑΣ ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ , ΕΔΕΣΕ ΤΗΝ ΣΚΥΛΛΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΥΡΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Η ΣΚΥΛΛΑ ΠΝΙΓΗΚΕ .
 ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΘΗΚΕ ΣΚΥΛΛΑΙΟ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ  (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΚΟ ΣΚΥΛΛΙ). ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΥΛΛΑ ΕΜΕΙΝΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ '' ΣΚΥΛΛΑ''  ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ . ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ''Λ'' ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ .

ΝΙΣΑΙΑ 
 ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΣΟ Η ΠΑΧΗ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΝΙΣΑΙΑ .(ΝΙΣΟΥ ΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ) . ΣΤΗ ΝΙΣΑΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΡΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ , ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΦΥΛΑΓΑΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ . ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΝΕΩΣΕΙΚΟΥΣ .
 Η ΝΙΣΑΙΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΤΟ 422π.Χ. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 9ου ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
 Η ΝΙΣΑΙΑ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΧΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ . ΕΝΑΣ ΚΟΛΠΙΣΚΟΣ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ . Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΞΕΚΙΝΑΓΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΕΚΤΕΙΝΟΤΑΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ. ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΝΗΣΟΣ ΜΙΝΩΑ . ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΝΩΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ  ΜΕ ΓΕΦΥΡΑ . Ο ΜΙΚΡΟΣ ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΥΨΟΥΣ 40μετρων ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΝΗΣΟΣ ΜΙΝΩΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ.

Πάνω στον λόφο της Νίσαιας (Άγιος Γεώργιος Πάχης) ερευνήθηκε το μεγάλο, σχεδόν τριγωνικό σε κάτοψη, φρούριο του 5ου αι. π.Χ. με τους τετράγωνους πύργους και τα διπλά προτειχίσματά του. Σε μια μεταγενέστερη φάση το φρούριο επεκτείνεται προς τα δυτικά, μέχρι τον μεγάλο κυκλικό πύργο που χρησίμευε ως στρατιωτικό παρατηρητήριο και φάρος. Στο δυτικό άκρο της Νίσαιας υπάρχει μικρός λοφίσκος (Παλαιόκαστρο), όπου θα έπρεπε να αναζητήσουμε το Ποσειδώνιο που αναφέρει ο Θουκυδίδης.

Ανατολικά της Νίσαιας, στη χερσόνησο της Μινώας, ανασκάφηκαν τρία κτίσματα:το αρχαιότερο, ορθογώνια κάτοψη και πολύ καλή τοιχοδομία, είναι της υστεροαρχαϊκής περιόδου (τέλος 6ου αι. π.Χ.) και μάλλον ανήκει σε ιερό, ενώ τα άλλα δύο, με μικρούς γενικά χώρους, είναι των ρωμαϊκών χρόνων.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕYΧIΔΑΣ ΗΡΕΑΣ & ΟΝΟΜΑΚΡΙΤΟΣ

ΔΙΕΥΧΙΔΑΣ
 ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ , ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ 4ου π.Χ. αιωνα (ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΛΑΜΟΒΙΤΣ). ΕΓΡΑΨΕ ΠΕΝΤΑΤΟΜΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΕ :ΜΕΓΑΡΙΚΑ.  ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΟΜΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ.
 Ο ΔΙΕΥΧΙΔΑΣ ΑΠΟ  ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ  4ο π.Χ. αιωνα ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΑΝ ΤΑ ΕΠΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΩ'Ι'ΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.ΚΑΤΑ ΤΟΝ  ΔΙΕΥΧΙΔΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΣΤΙΧΟ Β 558 ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ). ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΧΙΔΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟΣΜΑΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ HISTORICORUM GRAECORUM FRAGMENTA κατα την εγκ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ .
  
   ΜΕΡΙΚΑ  ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Ο ΗΡΕΑΣ 'Η ΗΡΑΓΟΡΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 3ου π.Χ. αιωνα  , ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΙΧΕ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΧΙΔΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ. ΕΚΔΙΔΕΙ ΕΝΑ ΟΓΚΟΔΕΣ ΕΡΓΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ: ΜΕΓΑΡΙΚΑ  . (ΤΑ ΜΕΓΑΡΙΚΑ ΤΟΥ ΗΡΕΑ ΕΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΕΜΜΕΣΩΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΡΟΥ Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΣΟΛΩΝΟΣ κατα την εγκ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ) ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ  ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΠΟΥ  ΕΙΧΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ . ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΜΟΥΡΗ :  ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ  ΗΡΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΧΙΔΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΣΜΑΣΜΑΤΙΚΑ .  

Ο ΟΝΟΜΑΚΡΙΤΟΣ  
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΩ'Ι'ΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΦΟΒΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ( ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ  Ο Μ.  ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΨΗΓΜΑΤΑ ΜΕΓΑΡΙΤΩΝ σελ. 51 )  . Ο ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΔΙΕΥΧΙΔΑΣ  ΑΝΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΚΡΙΤΟΥ . ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ.ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΟΡΦΙΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ . ΕΤΣΙ ΕΠΕΙΣΕ ΤΟΝ ΞΕΡΞΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΣΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΜΟΥΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ :
... ΔΙΑΚΡΙΘΗΣ ΙΔΙΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΩΓΗΝ  ΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΦΕΩΣ ΑΤΙΝΑ ΕΦΕΡΟΝΤΟ ΥΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ''ΧΡΗΣΜΟΙ'' ΚΑΙ ''ΤΕΛΕΤΑΙ '' ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ  ΜΕΤ ' ΑΛΛΩΝ ΣΟΦΩΝ ΣΥΝΑΓΩΓΗΝ ΤΩΝ ΑΝΑ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΑΨΩΔΩΝ ΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ ... ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙΣ  ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΟΤΙ ΠΑΡΕΝΕΒΑΛΕΝ ΙΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΜΟΥΣ ... ΜΕΤΕΒΗ  ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΙΔΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΛΗΝ ΤΟΥ ΞΕΡΞΟΥ , ΕΝΘΑ ΔΙΑ ΨΕΥΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΧΡΗΣΜΩΝ ΠΑΡΕΚΙΝΗΣΕΝ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ . ΤΙΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΟ ΟΤΙ Ο ΟΝΟΜΑΚΡΙΤΟΣ ΠΑΡΕΝΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΙΝΑΣ...
Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένα από τα μέγαρα. Στην αρχή ήταν σχεδόν κυκλικοί λάκκοι κτισμένοι με αργούς λίθους. Οι αρχαιότεροι ανάγονται τουλάχιστον στον 7ο αι. π.Χ. Στους κλασικούς χρόνους πήραν τη μνημειώδη μορφή με το κλιμακοστάσιο και τους πεσσούς στο κέντρο, που συγκρατούσαν τη λίθινη στέγη. Η ονομασία της πόλης των Μεγάρων ίσως  προέρχεται από τα υπόγεια αυτά κτίσματα.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΕΤΥ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ!) 
ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΤΤΙΚΗ )
  ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΟ 1926.
Το αντιτορπιλλικό «Ψαρά» βυθίσθηκε μαχόμενο, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα την 20η Απριλίου του 1941, στην περιοχή του κόλπου των Μεγάρων, όπου ήταν αγκυροβολημένο με άλλα πλοία του Στόλου, από πλήγματα Γερμανικών βομβαρδιστικών με συνολικές απώλειες 37 ατόμων (Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι μεταξύ των οποίων και ένας 16χρονος ναυτόπαις). κλεμμενο απο megaritikoblog
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΗΝ Γ ' ΤΑΞΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΟ 1911
Ο Κώστας Βάρναλης θυμάται τον καιρό (1911) που δούλευε καθηγητής στα Μέγαρα:

Γραμματική της αττικής διαλέκτου (ευκτική, τα εις -μι ρήματα, κατηγορηματική μετοχή, τα μνήμης και λήθης σημαντικά και όλη η ρέστη κόλαση του αρχαίου τυπικού και συνταχτικού). Και μαζί λατινικά -Sicilia est insula, Graecia habet poetas!!… Όλην αυτήν την πτωμαϊνη την προσφέρναμε πρωί πρωί στα πιο φυσικά, στα πιο ατόφια, στα πιο γνήσια τέκνα της μάνας γης. Ο οδοστρωτήρας της κλασικής παιδείας (που είναι… αριστοκρατική) ήθελε να περάσει πάνου απ’ αυτές τις λαϊκές ψυχές, που ήτανε από σιδερόπετρα. Ενώ τους χρειαζότανε γεωργική και πραχτική μόρφωση. Σήμερα τα Μέγαρα έχουνε και… γυμνάσιο!
Ο Σπυράκης κι εγώ προσπαθούσαμε ν’ ανοίγουμε κανένα παράθυρο σ’ αυτό το ντουβάρι της κλασικής μόρφωσης. Να μπαίνει ήλιος! Εκείνος σα φυσικομαθηματικός και καλός παιδαγωγός έδινε στα μεγαριτάκια μπόλικες και χρήσιμες πραχτικές γνώσεις. Εγώ προσπαθούσα να τους… ξαναθυμίσω τη “νεοελληνική τους πραγματικότητα”, να τους γνωρίσω τα δημοτικά κείμενα και να τους κάνω να μην περιφρονούνε τη γλώσσα τους. Πάντα με προσοχή, γιατί ήξερα πως κείνη την εποχή το μεγαλύτερο εθνικό έγκλημα ήτανε ο… μαλλιαρισμός! Κι εγώ ήμουνα… σεσημασμένος μαλλιαρός!
Κάποια χρονιά που είχα συγκεντρωμένα στην Γ΄ ελληνικού πολλά καλά παιδιά, τους δίδαξα ολάκερο τον “Εθνικό Ύμνο” του Σολωμού, που δεν τον είχε το πρόγραμμα. Βρέθηκε αμέσως ο “επιστήμονας” του χωριού να με καταγγείλει στο υπουργείο ότι υπονομεύω την αθάνατον ημών γλώσσαν άτε διδάσκων εις τους παίδας τον “Εθνικόν Ύμνον!”. Πού να το φανταζότανε ο Σολωμός ότι ο ύμνος του θα μπορούσε να χρησιμέψει για τεκμήριο εθνικής προδοσίας. Και το υπουργείο με κάλεσε “εις απολογίαν!”.

“ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ” Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
(ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΕΛΙΔΑ )

ΒΡΥΣΗ ΒΑΡΙΚΟΥ (ΚΑΤΑΣTΡΑΦHΚΕ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ )
ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΡΘPΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΠΝΟΗ του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΜΠΕΝΑΡΔΗ
Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΡΗΝΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΤΡΕΧΕ ΑΔΙΑΚΟΠΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ, ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ , ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ ΚΡΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΙΦΝΙΔΩΝ ΝΥΜΦΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΑΝΕΙΩΝ. 
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΕΣ . ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΗ ΓΟΥΡΝΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΚΡΗΝΗΣ, ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΛΑΞΕΥΘΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΩΣ ΠΕΖΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΦΤΑΝΑΝ ΕΚΕΙ , ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΑΥΛΑΚΙ ΟΠΟΥ ΕΡΡΕΕ ΤΟ ΝΕΡΟ.ΕΧΟΥΝ ΧΤΥΠΗΘΗ ΟΛΑ ΜΕ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΚΑΣΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΙΕΣ.
(ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Η ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΒΡΥΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ) .ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΣΥΚΙΩΝ Η ΚΡΗΝΗ ΕΙΧΕ ΜΙΣΟΓΚΡΕΜΙΣΤΗ. ΤΟΤΕ ΑΝΕΛΑΒΕ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΩΝ. ΜΠΕΡΔΕΛΗΣ (ΒΟΗΘΗΣΕ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ Ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ). ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΣΕ Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ.ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ Η ΒΡΥΣΗ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ . ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΒΑΡΥ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΩΛΗΝΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ , ΚΑΙ Η ΚΡΗΝΗ ΕΙΧΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ . ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ . ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ <<ΚΟΥΡΟΣ>> ΚΑΙ ΑΠΕΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΗ ΖΗΜΙΑ , ΞΑΝΑΔΙΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ .ΑΥΤΗ Η ΒΡΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ . ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΚΟΣΑΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙ, ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΥΔΙ,ΤΟ ΧΑΝΙ, ΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ, ΤΗΝ ΜΟΥΡΤΙΖΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΙΚΟΥ .Η ΒΡΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Σ' ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ , ΜΕ ΣΥΚΙΕΣ , ΜΥΡΤΙΕΣ , ΚΑΛΑΜΙΕΣ ,ΒΑΤΟΜΟΥΡΙΕΣ , ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΟΡΓΙΩΔΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ.ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΘΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΡΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΟΥΛΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ 
ΒΑΡΒΑΡΟΙ  .
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ''Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ .
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚ. ΝΙΚΟΛΙΖΑ ΜΕΓΑΡΙΚΟΣ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ 1821- 1980 ΒΛΕΠΟΥΜΕ :
ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ 
ΧΟΡΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ 1892 . ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗς ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ 
ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ
ΒΟΤΣΑΛΑ ΑΠΟΤΥΠΟΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ .
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΗΝΗ.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ.


ΙΟΥΝΙΟΣ 1932 ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΠΕΣΑΝ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΙΑ (ΑΚΡΙΔΕΣ) ΦΑΓΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ . ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΣΧΙΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΩΧΝΑΝΕ ΤΑ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΙΑ . ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΑΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΙΑ ΣΚΙΑΖΕ Ο ΗΛΙΟΣ.ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ.
ΠΗΓΗ:ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ
του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Η. ΠΑΠΑΛΙΑ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ (ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΙΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ )ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΦΗ ΜΕ ΚΑΤΙΦΕΝΙΑ ΤΟ 1947
Προσθήκη λεζάντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ


Ο ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΚΩ . ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΥΒΛΑΙΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ  . Ο ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΩΜΩΔΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΤΟΝ ΜΕΘΥΣΟ. ΕΓΡΑΨΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 52 ΚΩΜΩΔΙΕΣ .
 ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΩΝ ΚΩΜΙΚΩΝ . Ο ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕ ΤΗΝ ΔΩΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑΜΒΙΚΟ  ΤΡΙΜΕΤΡΟ.Ο ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΡΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΑ .
 ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ : '' ΝΟΥΣ ΟΡΑ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ '' , ''ΦΥΣΙΝ ΕΧΕΙΝ ΑΡΙΣΤΟ ΕΣΤΙ , ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕ ΜΑΝΘΑΝΕΙΝ'' ( ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ ΑΡΙΣΤΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ) ,  ''ΜΕΜΝΑΣ ' ΑΠΣΤΕΙΝ '' (ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙΣ), ''ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΒΑΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΛΕΦΑΡΑ'' κ.α 
Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ


 ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΕΡΟΘΙΟΥ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ , ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ.
 ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ . ΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ  . ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΕΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ.
 ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ ΕΒΛΕΠΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑ ΝΑ ΠΗΔΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ.
 ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΒΓΗ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ . ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΟΓΡΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ . ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΕΙΔΑΝ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ Η ΚΑΛΟΓΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ .
 ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ . Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΗΤΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ .
 ΕΞΟΡΓΙΣΤΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΤΣΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΧΤΥΠΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ .
ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΕΠΕΣΕ ΤΙΜΩΡΙΑ ΘΕΟΥ , ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΥΦΛΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΛΥΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ . ΤΡΕΛΑΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙ. Ο ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΙ ΤΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΗ ΡΕΜΕΤΙΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ . ΑΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΣΕ Η ΒΙΤΣΑ ΘΑ ΦΥΤΡΩΝΕ .
 ΕΚΕΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΛΕΥΚΕΣ.
Ο ΘΡΥΛΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ : Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥ(ΑΓΙΕΡΟΘΙΟ) ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΤΣΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΛΕΥΚΕΣ.
Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΜΙΔΑ

 Η ΕΞΩΜΙΔΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΑΚΡΥ ΠΑΝΩΦΟΡΗ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΑΠΕΣ ΤΩΝ ΒΟΣΚΩΝ , ΕΙΧΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΙΑΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΩΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕ ΤΟΝ ΔΕΞΙΟ. ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΞΩ-ΩΜΙΣ (ΩΜΟΣ). ΤΟ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ . ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΔΕΥΚΗ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΕΞΩΜΙΔΑΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΩΜΟΥΣ ΑΚΑΛΥΠΤΟΥΣ (ΣΑΝ ΧΙΤΩΝΑΣ ) ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΣΒΕΡΚΟΥ . ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΞΩΜΙΔΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΝ ΑΠΟ ΜΑΛΛΙΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΕΞΑΓΩΓΗ (ΕΚΤΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ).ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ  ΜΕΓΑΡΩΝ  ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ . ΑΥΤΗ Η ΛΙΜΝΗ   ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΞΕΡΑΘΗΚΕ.
Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ


ΤΕΛΟΣ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ


Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙ 'Η ΝΕΟ ΜΕΛΙ


 Η ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕΛΙ 'Η ΝΕΟ ΜΕΛΙ.
 ΟΙ ΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΡΘΑΝ ΤΟ 1922 ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ( Μ. ΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ 150 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ . ΗΡΘΑΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΒΡΗΚΑΝ ΕΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ.
ΑΡΧΙΚΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΛΙΩΤΕΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΡΚΟΥΡΙ, ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΘΕΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΣ .ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΕΣ . ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗ , ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1910 , ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ Ν. ΣΜΥΡΝΗ ΑΘΗΝΩΝ , ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ . '' ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΘΛΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ . ΩΣΤΟΣΟ ΔΙΑΨΕΥΔΩ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΜΑΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΜΕ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ . ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ , ΠΟΙΑ ΦΥΛΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ; ΟΥΔΕΙΣ . Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ . ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ . ΔΕΝ ΗΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ , ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ ΟΥΤΕ Η ΙΔΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ . ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΕΙΔΑ , ΕΜΑΘΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΣΟ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥΣ''
ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ''ΝΕΟ ΜΕΛΙ'' ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ . ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΗΘΗ , ΕΘΙΜΑ , ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ . ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ   ΝΕΟ ΜΕΛΙ .
ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ , ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ , ΣΑΝ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ . 
ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ  ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 
 ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΧΤΙΣΑΝΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ . ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΚΛΗΡΟ ΛΙΓΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΚΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ . ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΟΜΟΙΩΘΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ , ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗ ΜΕ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΣΕΣ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΓΗΓΕΝΕΙΣ.
(TMHMA ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚ. ΝΙΚΟΛΙΖΑ ΜΕΓΑΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ 1821-1980 )
Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΥΡΟΛΙΜΝΗ


 Η ΛΙΜΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΝ ΛΙΜΝΗ ΠΙΑ. ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΧΟΙΝΟ & ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ .
 Η ΛΙΜΝΗ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΛΕΓΟΤΑΝ ΓΟΡΓΩΠΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΟΡΓΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ & ΕΣΧΑΤΙΩΤΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ Ή ΚΑΤΑ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ ΕΣΧΑΤΟ- ΑΚΡΑΙΟ  ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ .
ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 μέτρα . Η ΛΙΜΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1981 ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΗΣΟΥΣ ΧΩΡΙΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΓΗΣ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΑΥΤΗ Η ΛΩΡΙΔΑ ΓΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΤΗΚΕ & Η ΜΑΥΡOΛΙΜΝΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΥΡΟ ΚΑΙ ΚΩΝΟΕΙΔΗ ΒΥΘΟ ΤΗΣ (ΣΑΝ ΧΩΝΙ) ΕΓΙΝΕ ΚΟΛΠΟΣ.
ΚΑΤΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΩΜΗ ΑΙΓΗΡΟΣ . ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΙΧΝΗ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΤΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ .

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΥ http://www.youtube.com/watch?v=qFp7y4QVAVg&feature=channel_video_title
)
Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ


ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ , ΕΖΗΣΕ ΤΟ 560 ΜΕ 500 π.Χ.
 ΕΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ . ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ . ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΡΑΓΓΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ . ΑΥΤΗ Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΕΧΕΙ ΜΗΚΟΣ 1040μετρα ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΑΜΠΕΛΟΣ . ΔΥΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΡΑΓΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ , ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ. ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΗΤΑΝ 1,80Χ1,80μετρα . ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΥΠΗΡΧΕ ΑΓΩΓΟΣ ΚΑΤΩΦΕΡΗΣ , ΜΕΣΑ Σ' ΑΥΤΟΝ ΜΠΗΚΑΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟΙ  ΣΩΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ( ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ) ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΗΤΑΝ 1.800μετρα.( Δέκα χρόνια διήρκεσε η κατασκευή του και λειτούργησε ως υδραγωγείο της αρχαίας πόλης της Σάμου για τουλάχιστον 1.100 χρόνια )
 ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ , ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΟ 1822 ΚΑΙ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ !
 ΤΟΝ ΕΥΠΑΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΔΡΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ : α) ΤΟΝ 1ο ΑΙΩΝΑ μ.Χ. Ο ΗΡΩΝ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΥΣ . β) ΤΟ 1965 Ο ΤΟΥΛΜΙΝ ΓΚΟΥΝΤΦΙΛΝΤ. γ) ΤΟ 1977 Ο ΧΕΡΜΑΝ ΚΙΝΑΣΤ. δ) ΤΟ 1993 Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΟΣ (ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ:ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ  εκδοσεων ΑΙΟΛΟΣ). 
Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΩΝΙΣΤΡΑ & ΘΕΜΜΩΝΕΣ

ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚ. ΝΙΚΟΛΙΖΑ ΜΕΓΑΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ1821-1980
Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ


Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΜΕΓΑΡΙΚΑ


Α) ΓΑΛΟΠΙΤΑ
Η ΓΑΛΟΠΙΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ .

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ:  http://tastefull.gr/content/%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%B7-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%B7

 Β) ΚΑΤΣΟΥΜΠΛΕΣ

ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΤΣΟΥΜΠΛΕΣ . ΟΙ ΚΑΤΣΟΥΜΠΛΕΣ ΗΤΑΝ (καποτε) ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ.
 ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΓΕΛΘΗ ΚΑΠΟΙΟ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΠΩΣ: ΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ, ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ , ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ , ΤΟ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ, κ.α.
ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΚΑΤΣΟΥΜΠΛΕΣ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΟ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ . ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΛΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΝΑ  ΑΝΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΝΕ .
 ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΑΤΣΟΥΜΠΛΕΣ ΣΤΑ ΓΕΝΝΕΘΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ  ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΣΥΝΗΘΙΖΟΤΑΝ ΠΟΛΥ.

Γ) ΜΟΥΣΟΥΝΤΑ
 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ . ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ: ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΑΥΡΕΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΡΥΖΙ, ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ, ΑΝΙΘΟΣ, ΖΑΧΑΡΗ, ΜΠΑΧΑΡΙ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ.
 Η ΜΟΥΣΟΥΝΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΑΨΙ ΟΠΩΣ Η ΣΠΑΝΟΚΟΠΙΤΑ , ΣΕ ΓΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ (βλεπε μπουμπαρια) ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΥΛΙΚΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΜΟΥΣΟΥΝΤΑ ΜΠΟΡΗ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.

Δ) ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ

 ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ . ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.
 ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΥΛΙΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΖΑΧΑΡΗ.
(ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ )http://www.i-create.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=711%3Ampoumparia&Itemid=232&lang=el

Ε ) ΤΣΕΡΑΜΙΔΟΠΙΤΕΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΣΕΣ ΤΗΝ Μ. ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΑΦΟΥ ΤΟ ΖΥΜΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΒΑΤΟ, ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΗΝ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΤΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΟΥΒΛΑΚΟΠΙΤΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ . ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΤΣΕΡΑΜΙΔΙ (ΤΙΣ ΤΣΕΡΑΜΙΔΟΠΙΤΕΣ ΤΙΣ ΨΗΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΟΥΒΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΠΑΞΕΙ ΛΙΓΟ ). ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΤΕΣ ΤΣΕΡΑΜΙΔΟΠΙΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΝΕΒΑΤΟ ΖΥΜΑΡΙ.
ΟΙ ΤΣΕΡΑΜΙΔΟΠΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.Διαβάστε περισσότερα