ΝΤΟΣΚΟΥΡΙ ΒΡΑΧΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ   Μεγαρίδα (Αρχαία Μεγαρίς Χώρα)
 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΝΤΟΣΚΟΥΡΙ ή ΝΤΕΣΚΟΥΡΙ  ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΥΣ (ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΔΑΣ ) ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΚΑΣΤΩΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΔΕΥΚΗ .    ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΣΚΟΥΡΙ  , ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ,   ΛΕΙΨΑΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ . 
ΕΚΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΡΑΟΥΛΙ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ  . ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΛΕΓΟΤΑΝ ΣΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΘΑΨΑΝ ΕΚΕΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ! Η ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ! ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΚΑΙ ΕΣΚΑΒΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΝΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΡΕΣ ! ΤΟ 1936 Ο Μ. ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ''ΨΗΓΜΑΤΑ ΜΕΓΑΡΙΤΩΝ'' ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΑΡΑΝΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΡΕΣ  ΤΟ ΒΡΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΣΤΑΝΗΣ !!! 
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΟΣΚΟΥΡΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ 2 ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΑΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ'' ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ !!! 
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΩ  ΤΗΝ ΜΕΓΑΡΙΚΗ ΡΗΣΗ :  ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ  ΓΟΥΡΓΟΥΛΑΟΥ 
ΣΤΟΥ ΝΤΕΣΚΟΥΡΗ ΤΟ ΒΡΑΧΟΣ ! ( Η ΓΟΥΡΓΟΥΛΑΟΥ ΗΤΑΝ ΝΥΧΤΟΒΙΟ ΠΟΥΛΙ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΚΡΑΥΓΕΣ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ ! ) ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ! 

Διαβάστε περισσότερα

1981 ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΩΡΑ 22.55
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,7 ΣΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΗΣΟΥΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ .ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ 77 χιλιόμετρα . ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ , ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ. ΣΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΠΟΥ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΒΓΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΠΑΝΩ (μικρό παλιρροϊκό κύμα ). ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΑΘΡΩΠΙΝΟ ΘΥΜΑ , ΗΤΑΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΙΟΥΣΗ ( ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΡΙΞΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ). ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΩΡΟΦΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ . ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΩΡΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ,ΑΝΑΣΥΡΕΤΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ .
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ , ΜΑΓΑΖΙΑ , ΣΧΟΛΕΙΑ , ΣΕ ΕΝΑ ΟΡΟΦΟ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΙΕΡΟΘΕΟ , ΣΤΟΝ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΟ ΜΑΚΡΥΝΟ , ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΓΑΡΩΝ ) . ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ Η ΣΤΕΝΗ ΛΩΡΙΔΑ ΓΗΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΜΑΥΡΟΛΙΜΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ ΕΓΙΝΕ ΚΟΛΠΟΣ .
Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ  , ΠΟΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ  ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΕ ( ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΜΠΟΓΙΑ , ΕΕ = ΕΚΡΙΘΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ) .    ΠΟΛΛΟΙ  ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΡΧΙΚΑ  ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ,  ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΠΑΡΑΓΚΕΣ , ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ 'Η  ΦΙΛΟΥΣ , ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ  ΣΠΙΤΙΑ (ΑΝ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ) . ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ , ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΚΟΛΩΝΕΣ  ΜΕ ΤΑ ΤΕΙΧΕΙΑ . ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ 'Η ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΗΤΑΝ ΤΑ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ . ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΥΛΩΣΑΝ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΧΤΥΠΗΣΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ , ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Νο 2  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ (ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ) , Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΓΑΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ .


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ : ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΗΜ. ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΣ 
Διαβάστε περισσότερα