ΜΠΟΥΡΕΤΣΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ (ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΕΣ)


                                   
ΜΠΟΥΡΕΤΣΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ  συνταγή 1

Υλικά

1,5 κιλό κατσικάκι ή γίδα

4 κρεμμύδια

λάδι για την πίτα

1 ποτήρι ρύζι γλασέ

3 φύλλα χειροποίητα

5 ποτήρια ζωμό

αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι



Εκτέλεση

Βράζουμε το κρέας με τα δύο κρεμμύδια καλά (να μπορούμε να το μαδήσουμε από τα κόκαλα).

Αφού το μαδήσουμε, το βάζουμε σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε το ζωμό και βάζουμε 5 ποτήρια ζωμό σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι τα 2 κρεμμύδια τριμμένα, αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι. Όταν πιεί το ζουμί του το βγάζουμε από την φωτιά.

Σε ένα ταψί που το έχουμε λαδώσει βάζουμε τα 2 φύλλα που τα λαδώνουμε και αυτά. Ρίχνουμε το ρύζι, φυτεύουμε το κρέας σε μπουκιές και ρίχνουμε πιπέρι. Σκεπάζουμε με το 3 φύλλο και λαδώνουμε.

Ψήνουμε στους 200 μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το φύλλο.




ΜΠΟΥΡΕΤΣΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ  συνταγή 2η
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK)

Dimitra Tsoliakou

Η συνταγή μου είναι η εξής: το κρέας το αφαιρεί από το κόκαλο το κόβει σε κύβους ο χασάπης & το βράζω μαζί με τα κόκαλα. κόβω πολλά κρεμμύδια σε κύβους τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν & πιούν το νερό ρίχνω το λάδι να τσιγαριστούν & το κρέας μαζί να πάρει γεύση, στο ζωμό βράζω το ρύζι στρώνω τα φύλλα ρίχνω το ρύζι χλιαρό & από πάνω το κρέας & το κλείνω όπως η πίτα.




 ΜΠΟΥΡΕΤΣΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ  (Αρχική παλιά συνταγή)

Υλικά

1,5 κιλό κατσικάκι ή χοιρινό

2 κρεμμύδια

λάδι ή βούτυρο (για το τσιγάρισμα) + βούτυρο για την πίτα

2 ντομάτες

1,5 ποτήρι αλεύρι

φύλλο (παραδοσιακό για πίτες)

αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι


Εκτέλεση

Βράζουμε το κρέας καλά (να μπορούμε να το μαδήσουμε από τα τα κόκαλα).

Λιώνουμε τις ντομάτες.

Κόβουμε τα κρεμμύδια.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με λάδι ή βούτυρο τα κρεμμύδια και ρίχνουμε το κρέας (μπουκιές) να τσιγαριστεί, μετά πέφτουν οι ντομάτες, αλάτι πιπέρι, μπαχάρι. Αφήνουμε μέχρι να πιεί τα νερά του. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 6 ποτήρια ζωμό από το κρέας (σουρωμένο) μαζί με το αλεύρι να γίνουν χυλός (ανακατεύοντας).

Σε ένα ταψί που το έχουμε βουτυρώσει βάζουμε το φύλλο που θα περισσεύει για να σκεπάσει και την πάνω πλευρά (όχι όλη).

Ρίχνουμε τον χυλό και μετά ''φυτεύουμε'' το κρέας μέσα στο φύλλο να σκεπάσει το μίγμα, αφήνοντας στο κέντρο μια μεγάλη τρύπα (όπως στην γαλόπιτα) και βάζουμε κομμάτια βούτυρο και απο πάνω.

Ψήνουμε στους 200 για 3/4 της ώρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Θέλει περίπου 2 ώρες εκτός φούρνου πριν το φάμε!

Η συνταγή είναι από την γιαγιά μου Κερασούλα Μουρτζούκου, την γιαγιά που είναι σε φωτογραφίες στον αργαλειό και τους φούρνους. όπως την έδωσε σε μια ξαδέρφη μου. 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ & ΑΠΟΚΡΕΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ( ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ .
ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΧΕΙ ΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΛΕΞΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ . ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΛΕΞΗ CARRUS NAVALIS = ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΜΑΞΑΚΙ . ΕΠΕΙΔΗ Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΣΤΑ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ( ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ) ΜΕΤΑΦΕΡΟΤΑΝ ΜΕ ΤΡΟΧΟΦΟΡΑ ΠΛΟΙΑ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ Κάρνεια KAI TO ΡΗΜΑ ΒΑΛΛΙΖΩ (ΧΟΡΟΠΗΔΩ ) ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ , ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ , ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ !
ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΑΛΛΑ ΚΡΕΟΦΑΓΙΑ !
ΟΙ ΑΣΤΕΪΣΜΟΙ, ΟΙ ΒΩΜΟΛΟΧΙΕΣ , Η ΔΙΑΚΩΜΩΔΗΣΗ ,ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΗΤΑΝ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ . ΕΝΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ .
ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ ΑΝΑΒΑΝ ΦΩΤΙΕΣ ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ ΠΟΥ ΓΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ (ΠΗΔΑΓΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ) ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΧΟΡΕΥΑΝ . ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΑΣΚΑΡΕΥΟΝΤΑΝ . ΕΨΗΝΑΝ ΚΡΕΑΣ ΕΤΡΩΓΑΝ ΜΠΟΥΡΕΤΣΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΟΠΙΤΕΣ . ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΕ ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ . ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΓΛΕΝΤΙΑ ,ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ . ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΝΤΑΟΥΛΙ ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Η ΜΟΔΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΛΛΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΣΕΤΟΦΩΝΟ . ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΖΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΛΑ !
ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΓΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ! ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΜΑΚΑΡΟΥΝΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΖΗΘΡΑ (ΤΟ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ)
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ΟΛΟΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΑΝ. ΟΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΕΙΧΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ , ΓΑΛΟΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΩΣ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ . ΗΤΑΝ ΜΑΣΚΑΡΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΟΡΕΥΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩΝ .
ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΗΦΕΝΙΑ ΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΕΝΕΣ ΝΥΦΕΣ ΣΤΗ ΠΕΘΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΝΟΝΑ ΤΙΣ ΤΡΙΜΕΡΟΠΙΤΕΣ (ΚΟΥΛΟΥΡΕΣ ΨΩΜΙΟΥ ΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΤΕΧΝΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΑ, ΕΠΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ) . Η ΤΡΙΜΕΡΟΠΙΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΕ ΠΑΝΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΪΔΕΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΜΠΟΤΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ . Η ΑΠΟΔΕΚΤΡΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΙ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ.

ΕΤΣΙ ΓΙΟΡΤΑΖΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΕΣ ΠΟΥ ΓΙ΄ ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΕΡΕΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ , ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ! (Σχόλιο του Κυριάκου Πάνου στο facebook : Κυριάκος Πάνου Ξεκινώντας από αριστερά στην πάνω σειρά, τρίτος ο Χρήστος Βασιλείου (ο τσαγκάρης), πέμπτος με κιθάρα ο φίλος Βαγγέλης Κουκούλης. Από κάτω, δίπλα στην κυρία ο Γιώργης Παπαθανασίου (Κατωγάς), δίπλα του Παπαγιάννης (ο πατέρας της Πόπης της ορθοπεδικού), δίπλα του ή ο Μιχάλης Ματαντούλιας ή κάποιος Κούρσος και φυσικά στην κάτω σειρά δεξιά ο Λεωνίδας Μουρτζούκος. Ας συμπληρώσει κάποιος που θυμάται καλύτερα ή ας διορθώσει αν έκανα κάπου λάθος.)







Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΥ 4/3/1953
Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΣΕΑΣ


                                           ΦΑΙΑ 
 Ο ΘΗΣΕΑΣ  ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ  ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΡΙΔΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΚΑΙ Η ΚΙΝΕΤΑ δηλ. ΤΗΝ ΚΡΟΜΜΥΩΝΑ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΑΝΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ .  ΤΟΤΕ Η ΚΡΟΜΜΥΩΝΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ  ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΤΗΝ ΦΑΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΓΡΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΕΘΡΕΨΕ ( Η ΦΑΙΑ   ΚΑΤΑ ΑΛΛΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΔΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΥΟΥ ΚΑΠΡΟΥ ΕΝΩ ΚΑΤΑ ΑΛΛΟΥΣ  ΕΙΧΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΙΟ ΚΑΠΡΟ , ΤΟΝ ΚΕΡΒΕΡΟ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ )  ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΝΗΜΕΡΟ ΘΗΡΙΟ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΕΧΙΔΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΗΦΩΕΑ .  ΕΙΧΕ ΕΡΗΜΩΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΟΡΓΩΣΟΥΝ . 
Ο ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΦΑΙΑ ΜΕ ΞΙΦΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΝΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΥΡΩΝΙΔΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΑΛΛΟΣ ΑΘΛΟΣ .
                                           
                                                                      ΣΚΙΡΩΝΑΣ 
 Ο ΣΚΙΡΩΝΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΛΗΣΤΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΧΟ ΣΤΙΣ ΣΚΙΡΩΝΙΔΕΣ ΠΕΤΡΕΣ (   ΟΙ ΣΚΙΡΩΝΙΔΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ)  ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΤΕΡΑ ΒΡΑΧΙΑ  ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ . ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΣΚΙΡΩΝΑΣ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΚΛΕΒΕ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ . ΟΠΩΣ  Ο ΔΥΣΤΥΧΟΣ  ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΛΕΝΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΙΡΩΝΑ ΤΟΝ ΠΕΤΟΥΣΕ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟ ΕΤΡΩΓΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΕΛΩΝΑ .
 Ο ΘΗΣΕΑΣ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΧΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΛΗΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ Ο ΣΚΙΡΩΝΑΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΛΩΤΣΗΣΕΙ Ο ΘΗΣΕΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΘΛΟΥΣ  ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ  ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ Ο ΘΗΣΕΑΣ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΑΘΛΟΣ .






Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ



ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ , ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΚΑΙ ΑΜΦΟΡΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ . Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΦΑΓΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ .
   ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ! ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ Ο ΕΡΜΗΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΚΛΩΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ  ΤΑ ΨΗΣΕΙ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ !
   ΤΟ ΤΖΑΤΖΙΚΙ ( ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ) ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΡΙΖΑ  ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ . ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΜΥΤΤΙΚό ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΤΙΑΝΑΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ !  ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΠΡΟΣΘΕΤΑΝ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ , ΑΒΓΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΖΑΚΙΣΤό . ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΤΖΑΖίΚ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΖΑΤΖΙΚΙ !
   ΤΟ ΣΤΙΦΑΔΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΙΜΑΡΚΙΣ .
   Η ΓΝΩΣΤΗ ΜΕΓΑΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΑΛΟΠΙΤΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΑΛΑΞΙΑΣ !
   ΤΟ ΙΤΡΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΣΤΕΛΙ .
   Ο ΟΒΕΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΓΝΩΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ .
   ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ,ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ , ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ , ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ , ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ , ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ! 
   Ο ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΒΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Η ΚΑΠΑΡΗ , ΤΟ ΘΥΜΑΡΙ , Η ΡΙΓΑΝΗ , Ο ΜΑΡΑΘΟΣ , ΤΟ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ , Η ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ , ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ , ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ , ΤΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ , ΟΙ ΦΑΚΕΣ , ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ , ΟΙ ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ, ΤΑ ΣΥΚΑ , ΤΑ ΑΒΓΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ , ΤΟ ΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΑΙ Η ΛΑΚΕΡΔΑ ( ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ).
   ΕΤΡΩΓΑΝ ΠΑΝΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ , ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ .
   Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ , ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΔΕΝ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΡΕΑΣ .
   Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΕΛΕΓΕ : ΄΄ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟ΄΄ ΚΑΙ ΕΔΙΝΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ  ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ . ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ ( ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ )  ΠΡΟΤΕΙΝΕ : ΑΦΕΨΗΜΑ ΑΠΟ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ , ΕΚΧΥΜΑ ΣΠΟΡΩΝ ΑΝΗΘΟΥ , ΑΦΕΨΗΜΑ ΑΨΙΘΙΑΣ , ΒΑΛΕΡΙΑΝΑΣ , ΛΟΥΙΖΑΣ  ΚΑΙ ΧΥΜΟ ΑΠΟ ΣΕΛΙΝΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ , ΒΡΑΣΤΗ ΦΡΕΣΚΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ , ΜΠΑΜΙΕΣ , ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΄΄ΤΑΡΑΞΑΚΟ ΄΄ΔΗΛΑΔΗ ΑΓΡΙΟΜΑΡΟΥΛΟ .

   ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΗΜΙΓΛΥΚΟ  ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΟ ΜΕ ΑΦΕΨΗΜΑ ΑΠΟ 30 ΒΟΤΑΝΑ , ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ , ΧΥΜΟΥΣ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ , ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ! 


( ΠΗΓΗ : ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ απο την ΙΟΥΛΙΑ ΠΙΤΣΟΥΛΗ ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ προ ετών ) 
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ : ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ 

Διαβάστε περισσότερα