Παλαιόκαστρο Μεγάρων.


Το Παλαιόκαστρο, βρίσκεται, επάνω σε μικρό κωνικό λόφο 40 μ. περίπου, στην παραλία των Μεγάρων (Βαρέα) και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, από μια μικρή και ελλιπή έρευνα που έγινε πριν το 1940, χρονολογούνται σε προϊστορικές και ιστορικές περιόδους των Μεγάρων. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο λόφος έχει ‘’πλαστεί’’ έτσι από ανθρώπινα χέρια, διότι χρησίμευσε σαν Ακρόπολη του επίνειου (της αρχαίας Νισαίας) των Μεγάρων, στο Σαρωνικό κόλπο.
Όπως και να έχει όμως, στον λόφο του Παλαιόκαστρου σώζονται λείψανα οχύρωσης των ύστερων μεσαιωνικών χρόνων.  Μέχρι το 1941-1943 υπήρξε εκεί μεγάλο μέρος ενετικού πύργου και άλλων αρχαίων οχυρώσεων σε σεβαστό ύψος, καθώς διακρίνονται ευκρινώς στις γκραβούρες και τις παλιές φωτογραφίες των διαφόρων περιηγητών και φωτογράφων πρίν το 1940.
Εκείνη την εποχή οι κατακτητές Γερμανοί εγκλημάτησαν κατά του ιστορικού λόφου. Αφού πρώτα αφαίρεσαν άγνωστο αριθμό αρχαίων αντικειμένων από ‘’λαθρα’’ ανασκαφές που έκαναν. Γκρέμισαν κατόπιν, οι Γερμανοί, τα ιστορικά μέρη και ‘’χαμήλωσαν’’ αρκετά το λόφο, διότι έφτιαξαν μικρό επιχειρησιακό αεροδρόμιο (εκεί περίπου που είναι το σημερινό) και εφορμούσαν κατά των αντιστασιακών μαχόμενων Ελλήνων.
Ένα τρομερό ιστορικό έγκλημα συντελεστικέ στην ιστορία της Μεγαρίδας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας και που δυστυχώς μέχρι σήμερα έχει μείνει ξεχασμένο και ατιμώρητο!     

ΜΠΟΥΚΕΒΙΛ 1835
ΟΛΗ  Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ Μεγαρίδα (Αρχαία Μεγαρίς Χώρα) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου