ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΜΕΓΑΡΩΝΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ . Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΜΕ  ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥΣ . ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ . ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ : 1) ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΠΗΡΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ . ΤΟ 1828 ΕΠΕΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ. ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΡΩΣΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ , ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΛΑ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΧΗ ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΡΑΓΕ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΖΕ ΕΞΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΗΤΑΝ ΕΞΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ.
 2)ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ  ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ , ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΟΛΙΣ ΠΛΗΣΙΑΖΑΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΥΝΝΕΦΟ ΠΟΥ ΣΚΕΠΑΖΕ ΟΛΗ ΤΗΝ  ΠΟΛΗ.  ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΔΕΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑΝ ΠΟΤΕ . ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΚΑΤΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΛΕΓΕ ΠΑΝΤΑ : ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΦΥΛΑΕΙ .
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ , ΑΦΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΑΝ ΟΡΑΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΝΙΑΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑ'Ι'ΣΙΟΣ ΠΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΠΑΠΑΣ . ΑΡΧΙΚΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΓΙΟΙ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΚΑΙ ΙΑΚΩΒΟΣ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΝΑ ΞΕΘΑΨΕΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ . ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ 1798 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΝΑ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ . ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΚΑΙ ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΡΙΩΝ.
ΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΣ . ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ (ΑΓΙΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ). ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΞΙ.
Οι Άγιοι 4 μάρτυρες οι εν Μεγάροις: ΠΟΛύΕυΚΤΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝ
Οι Άγιοι Τέσσερες Μάρτυρες έγιναν γνωστοί στους δύσκολους χρόνους της τουρκοκρατίας στην πόλη των Μεγάρων της Αττικής, όπου βρέθηκαν και τα τίμια και χαριτόβρυτα άγια λείψανά τους κατά θαυμαστό τρόπο. Το έτος 1754 ένας κληρικός λεγόμενος Οικονόμου, του οποίου το όνομα πιθανόν να έχει σχέση με το οφίκκιο του οικονόμου, αφού σύμφωνα με έγγραφη μαρτυρία ήταν οικονόμος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ήθελε να κτίσει την οικία του. Ενώ οι εργάτες έσκαβαν τα θεμέλια της οικίας, ένας από αυτούς αισθάνθηκε έντονη θερμότητα στα πόδια του, ώστε του ήταν αδύνατον να συνεχίσει να εργάζεται. Έτσι, ανέφερε το γεγονός αυτό στον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ο Οικονόμος θέλησε να σκάψει ο ίδιος με τα χέρια του πιο βαθιά, και κατά παράδοξο τρόπο αισθάνθηκε και αυτός το ίδιο φαινόμενο. Συνέχισαν όμως όλοι να σκάβουν και ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά στην μεγάλη έκπληξη! Αντίκρυσαν μία ενεπίγραφη μαρμάρινη πλάκα, στην οποίαν αναγραφόταν:
Λείψανα Μαρτύρων. Αδριανός, Πολύευκτος, Πλάτων, Γεώργιος. Ανασηκώνοντας δε την πλάκα, βρήκαν τα πάνσεπτα λείψανα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, δοξολογώντας τον Θεό για την ουράνια ευλογία και παρηγοριά που τους χάρισε. Στο μέρος αυτό όπου βρέθηκαν τα Ιερά λείψανα, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως κατάλοιπα από μία μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική, που χρονολογείται στα μέσα του 5ου έως τα μέσα του 6ου αιώνος, η οποία ήταν κτισμένη προς τιμήν των αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Η εύρεση της μαρμάρινης πλάκας κοντά στην παλαιοχριστιανική βασιλική υποδηλώνει την ύπαρξη του τάφου των αγίων Μαρτύρων: Αδριανού, Πολυεύκτου, Γεωργίου και Πλάτωνος. Το γεγονός αυτό διαδόθηκε σε όλη την πόλη των Μεγάρων. Η χαρά όμως των Μεγαρέων δεν κράτησε πολύ, καθώς την ίδια νύκτα ιερόσυλοι πήραν τα άγια λείψανα και έφυγαν για την Πελοπόννησο. Το γεγονός αυτό οι Μεγαρείς το ανέφεραν στις τοπικές τουρκικές αρχές, αλλά αυτές αδιαφόρησαν και έτσι δεν κατόρθωσαν να τους βρουν και να τους συλλάβουν. Έπειτα από όλα αυτά, ο Οικονόμος πήρε την μαρμάρινη πλάκα και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ανέφερε στον Πατριάρχη το συμβάν. Έκτοτε κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται τα άγια λείψανα των Τεσσάρων Μαρτύρων. Στα χέρια των Μεγαριτών παρέμειναν μόνο λίγα μικρά τεμάχια από τα δάκτυλα και τους σπονδύλους των αγίων Μαρτύρων, τα οποία η σύζυγος του Οικονόμου τα φύλασσε σε ένα σακκίδιο στο σπίτι της και διαδοχικά στην οικογένεια Οικονόμου. Το 1998 σε επισκευαστικές εργασίες της οικίας βρέθηκαν και άλλα τεμάχια αγίων λειψάνων, τα οποία τοποθετήθηκαν σε καλαίσθητη λειψανοθήκη. Το γεγονός αυτό πανηγυρίσθηκε με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια. Όμως και πάλι η χαρά δεν κράτησε πολύ. Η λειψανοθήκη χάθηκε από τον Ναό όπου φυλασσόταν. Σήμερα τα λιγοστά τεμάχια από τα λείψανα των αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων φυλλάσονται στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως των Μεγάρων, μέσα σε πολύτιμη αργυροποίκιλτη λειψανοθήκη. Έπειτα από σύντονες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίο προσφέρθηκε στην γενέθλιο πόλη των μεγαλομαρτύρων ως διαρκή και μόνιμη ευλογία απότμημα από τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα των, τα οποία φυλάσσονται ως τιμαλφέστατον κειμήλιον στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών.
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων την 1η Φεβρουαρίου.

 ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΝΤΑΙ ΩΣ ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου