ΜΕΓΑΡΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟ ΜΕΓΑΡΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΕΛΕΓΕ: ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΜΠΕΙ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ , ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 'Η ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΕΣΕΡΝΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΗ .
ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ "ΑΧΑΡΝΗΣ" Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΑ (ΠΟΡΝΗ) ΣΙΜΑΙΘΑ. ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ.
ΣΕ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ'' ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΙΧΟ 1148 ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ: Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΕΝΟΟΥΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΣΑΝ ΑΙΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΡΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ .
ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΜΑ . ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΙΝΑΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ. ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ  ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ Ο ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ .
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΠΟΡΝΕΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟ ΚΑΙ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΤΟ ΜΕΓΑΡΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

 Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΡΑΤΗΣΕ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ, ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ, ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ . ΣΟΒΑΡΗ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΡΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ.
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΥΤΟ ΖΗΜΙΑ ΕΙΧΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ . Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΣΠΑΡΤΗ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ.
.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου