ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΜΕΓΑΡΟΝ (ΣΠΗΛΑίΑ ΤΟΥ ΜΟΥΡΜΟΥΝΗ) ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΟΥΡΜΟΥΝΗ . ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (ΜΟΥΣΕΙΟ) ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΣΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΡΙΧΝΑΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΖΑΝ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ( ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΣΠΑΡΤΑ ΤΟΥΣ ).
 ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ''ΜΕΓΑΡΑ'' ΙΣΩΣ Η ΠΟΛΗ ΝΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ''ΜΕΓΑΡΑ'' . ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΑΓΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΟΥ . ΕΠΕΙΔΗ ΟΤΑΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ ΣΑΝ ΛΙΠΑΣΜΑ ΗΤΑΝ ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΑ(δηλ. ΜΑΓΑΡΙΣΜΕΝΑ).
 ΛΕΓΕΤΑΙ  ΟΤΙ Ο ΚΑΡΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΟΣ ''ΜΕΓΑΡΟΝ'' ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ  ΛΟΦΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ (ΚΑΡΙΑ ) ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ .
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚ. ΝΙΚΟΛΙΖΑ ΜΕΓΑΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ &ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ 1821- 1980 ΒΛΕΠΟΥΜΕ :
 ... ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΠΑΝΑΓΗ ΠΕΓΚΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1900 ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ Ο ΜΟΥΡΜΟΥΝΗΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΞΕΝΟΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗΣ. ... '' ΔΙΑΚΟΝΕΥΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ . ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΓΥΡΙΖΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗ , ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙΚΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΕΚΕΙ . ΑΥΤΟΣ ΔΙΑΚΟΝΕΥΟΝΤΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ . ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ . ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ '' 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου