ΔΙΕYΧIΔΑΣ ΗΡΕΑΣ & ΟΝΟΜΑΚΡΙΤΟΣ


ΔΙΕΥΧΙΔΑΣ
 ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ , ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ 4ου π.Χ. αιωνα (ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΛΑΜΟΒΙΤΣ). ΕΓΡΑΨΕ ΠΕΝΤΑΤΟΜΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΕ :ΜΕΓΑΡΙΚΑ.  ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΟΜΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ.
 Ο ΔΙΕΥΧΙΔΑΣ ΑΠΟ  ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ  4ο π.Χ. αιωνα ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΑΝ ΤΑ ΕΠΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΩ'Ι'ΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.ΚΑΤΑ ΤΟΝ  ΔΙΕΥΧΙΔΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΣΤΙΧΟ Β 558 ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ). ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΧΙΔΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟΣΜΑΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ HISTORICORUM GRAECORUM FRAGMENTA κατα την εγκ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ .
  
   ΜΕΡΙΚΑ  ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Ο ΗΡΕΑΣ 'Η ΗΡΑΓΟΡΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 3ου π.Χ. αιωνα  , ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΙΧΕ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΧΙΔΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ. ΕΚΔΙΔΕΙ ΕΝΑ ΟΓΚΟΔΕΣ ΕΡΓΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ: ΜΕΓΑΡΙΚΑ  . (ΤΑ ΜΕΓΑΡΙΚΑ ΤΟΥ ΗΡΕΑ ΕΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΕΜΜΕΣΩΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΡΟΥ Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΣΟΛΩΝΟΣ κατα την εγκ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ) ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ  ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΠΟΥ  ΕΙΧΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ . ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΜΟΥΡΗ :  ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ  ΗΡΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΧΙΔΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΣΜΑΣΜΑΤΙΚΑ .  

Ο ΟΝΟΜΑΚΡΙΤΟΣ  
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΩ'Ι'ΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΦΟΒΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ( ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ  Ο Μ.  ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΨΗΓΜΑΤΑ ΜΕΓΑΡΙΤΩΝ σελ. 51 )  . Ο ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΔΙΕΥΧΙΔΑΣ  ΑΝΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΚΡΙΤΟΥ . ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ.ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΟΡΦΙΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ . ΕΤΣΙ ΕΠΕΙΣΕ ΤΟΝ ΞΕΡΞΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΣΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΜΟΥΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ :
... ΔΙΑΚΡΙΘΗΣ ΙΔΙΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΩΓΗΝ  ΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΦΕΩΣ ΑΤΙΝΑ ΕΦΕΡΟΝΤΟ ΥΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ''ΧΡΗΣΜΟΙ'' ΚΑΙ ''ΤΕΛΕΤΑΙ '' ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ  ΜΕΤ ' ΑΛΛΩΝ ΣΟΦΩΝ ΣΥΝΑΓΩΓΗΝ ΤΩΝ ΑΝΑ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΑΨΩΔΩΝ ΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ ... ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙΣ  ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΟΤΙ ΠΑΡΕΝΕΒΑΛΕΝ ΙΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΜΟΥΣ ... ΜΕΤΕΒΗ  ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΙΔΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΛΗΝ ΤΟΥ ΞΕΡΞΟΥ , ΕΝΘΑ ΔΙΑ ΨΕΥΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΧΡΗΣΜΩΝ ΠΑΡΕΚΙΝΗΣΕΝ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ . ΤΙΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΟ ΟΤΙ Ο ΟΝΟΜΑΚΡΙΤΟΣ ΠΑΡΕΝΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΙΝΑΣ...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου