Πανάρχαιοι βασιλείς των Μεγάρων.


1. Καρ. Ο Κάρας ήταν γιό του Φορωνέως, που κατά μια Μεγαρική αρχαία παράδοση, προερχόταν από το Άργος. Οι Αιγύπτιοι Ιερείς ανέφεραν στον Σόλωνα πως ο Φορωνέας ήταν ο πρώτος Άνθρωπος!

Δωδεκά γενιές μετά …..;

2. Λέλεξ.  Ήταν γιός του Ποσειδώνα και της Νύμφης Λιβύης. Βασίλευσε στη Μεγαρίδα, ο επώνυμος ήρωας των Λελέγων, κατοίκων της Μεγαρίδας χώρας και της Πελοποννήσου.

3. Κλήσων. Γιός του Λέλεγος. Παιδιά του ήταν η Κλησώ, η Ταυρόπολις και ο Πύλας. Εγγονός του Κλήσωνα ήταν ο περίφημος Σκίρωνας.

4. Πύλας. Γιος του Κλήσωνα και εγγονός του Λέλεγα. Ο Πύλαντας πήγε στην Πελοπόννησο, πιθανόν, επικεφαλής ομάδας Λελέγων και ίδρυσε την πόλη Πύλο στη Μεσσηνία. Αργότερα τον έδιωξε από εκεί ο Νηλέας. Τότε ο Πύλαντας κατέφυγε στην Ήλιδα, όπου και εκεί ίδρυσε δεύτερη ομώνυμη πόλη, την Πύλο της `Ηλιδας. Θυγατέρα του Πύλαντα ήταν η Πυλία και γιός του ο Σκίρωνας.

5. Σκίρωνας. Οι αρχαίοι ιστορικοί των Μεγάρων αναφέρουν ότι όλα όσα λέγονται για τον Σκίρωνα από τους Αθηναίους, ήταν γελοίες συκοφαντίες, και ότι ο Σκίρων όχι μόνο δεν ήταν ληστής, αλλά ήταν ευεργέτης ήρωας της περιοχής, γιος του βασιλιά των Μεγάρων Πύλαντα που τον διαδέχθηκε στο θρόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ο Σκίρων παντρεύτηκε τη Χαρικλώ, κόρη του Κυχρέως βασιλιά της Σαλαμίνας και εγγονή του θεού Ποσειδώνα. Κόρη τους ήταν η Ενδηίδα, η μητέρα του Τελαμώνα και του Πηλέα πατέρα του Αχιλλέα. Ο Θησέας σκότωσε τον Σκίρωνα όταν ήταν βασιλιάς πια της Αθήνας που εξεστρατεύσε κατά της Ελευσίνας  και της Μεγαρίδος. Μάλιστα ο Θησέας ίδρυσε τους αγώνες στα Ίσθμια για να εξιλεωθεί επειδή είχε σκοτώσει τον θείο του (αδελφό της μητέρας του Πυλίας).

6. Πανδιων. Γιός του Αθηναίου βασιλιά Κέκροπα που παντρεύτηκε την Πυλία, κόρη του βασιλιά των Μεγάρων Πύλα. Ανέβηκε στο θρόνο τον Μεγάρων όταν πλέον είχε αυτοεξοριστεί και ίδρυσε την Πύλο της Μεσσήνης και την Πύλο της Ίλιδας, ο πεθερός του, βασιλιάς των Μεγάρων, Πύλας.

7. Νίσος. Γιός του Πανδίωνα.

8. Μεγαρέας. Ο Μεγαρέας έγινε βασιλιάς στα Μέγαρα διαδεχόμενος τον πεθερό του Νίσο. ο Μεγαρέας είχε παντρευτεί την Ιφινόη, κόρη του Νίσου. Με τη σειρά του ο Μεγαρέας, όταν ο Αλκάθους κατόρθωσε να σκοτώσει τον Κιθαιρώνειο Λέοντα, του έδωσε ως βραβείο τη δική του κόρη και τον Μεγαρικό θρόνο.

9. Αλκαθόος. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγαρέα, ο Αλκαθόος, γιος του Πέλοπα και της Ιπποδαμίας, ήρθε από την Ήλιδα, καθώς έτσι αναφέρει η Μεγαρική παράδοση.

10. Αίαντας Τελαμώνιος. Δισέγγονος του Σκίρωνα, εγγονός της Πύλας και γιός του Τελαμώνα.  

11. Υπερίωνας. Γιός του Αγαμέμνων.

Με την κάθοδο των οι Δωριέων, άλλαξαν πολλές συνήθειες αλλά και μια ακόμη σημαντική αλλαγή συναντούμε στη διοίκηση της πόλης. Καθώς ήταν ελληνικό φύλλο που κατοικούσε στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, και το οποίο μετά τη διάλυση του μυκηναϊκού κόσμου κατέλαβε τις πεδινές περιοχές. Ήλθαν και στη Μεγαρίδα περίπου τον 13ο με 12ο αι. π.Χ. όπου ακολούθησαν άλλες ηγετικές τοποθετήσεις στη διοίκηση, τερματίζοντας τον θεσμό της βασιλείας.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ
Μεγαρίδα (Αρχαία Μεγαρίς Χώρα)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου