Την εβδομάδα την καθαρή που έχει αρχή από την Καθαρά Δευτέρα οι ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΕΝΕΣ νύφες πήγαιναν στα πεθερικά τους την ημέρα Τετάρτη και πάντα το απόγευμα, την Τριμερόπιτα για την πεθερά και ένα μπουκάλι κόκκινο αρετσίνοτο κρασί για τον πεθερό. Κάποιες συνήθιζαν να πηγαίνουν και στις νονές των παιδιών τον πρώτο χρόνο.
Λέγεται Τριμερόπιτα επειδή είναι η πίτα των τριών ημερών της νηστείας Δευτέρας-Τρίτης- Τετάρτης που κάποιοι πιστοί Χριστιανοί έκαναν και κάνουν ακόμη νηστεία.
Η νύφη ζύμωνε ένα νηστίσιμο αφράτο ψωμί με μυρωδικά. Το στόλιζε με ''ξόμπλια'' (σχέδια ψωμιού) από την ίδια ζύμη και το έψηνε. Μετά το άλειφε με μέλι, ζάχαρι και κανέλλα.Η νύφη πήγαινε με τα κατηφένια επειδή αυτή η κίνηση ήταν επίσημη, μαζί της υπήρχε και ένα αγόρι που ήταν στην ζωή οι γονείς του που βαστούσε το κρασί, ακριβώς όπως και στους Μάηδες.
Η Τριμερόπιτα ήταν μέσα σε ένα πανέρι στολισμένη με μία καλαμάτα, είχε σχήμα πίτας που από λάθος εδώ την λέμε κουλούρα (αφού δεν έχει τρύπα). Η Τριμερόπιτα πήγαινε περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους των Μεγάρων και η νύφη την κρατούσε ψηλά στον ώμο της.
Η πεθερά θα φίλευε σαν ''αντίδωρο'' την νύφη με κάτι φαγώσιμο το οποίο έβαζε στο πανέρι.
Το πρωί της Πέμπτης τα πεθερικά θα γλώσσιζαν την Τριμερόπιτα, στο τέλος δηλαδή της αυστηρής νηστείας.
Από τότε που το έθιμο γινόταν σωστά μέχρι σήμερα έχουν γίνει του κόσμου τα απίστευτα!!!
Τα πρώτα χρόνια άρχισαν να βάζουν κουφέτα και λουλουδάκια από το κήπο τους, μετά τα λουλούδια έγιναν σύνθεση από ανθοπωλείο, φυσικά με τα χρόνια η Τριμερόπιτα έγινε δουλειά του φούρναρη, άλλοι φέρνουν συγγενείς για να φέρουν δώρα στην νύφη. Το κορυφαίο λάθος είναι ότι υπάρχουν νύφες που κοντεύουν να γίνουν γιαγιάδες και πάνε ακόμα στην πεθερά τριμερόπιτα.
Παροιμιώδης είναι η φράση στα Μέγαρα '' με γυρνάς σαν την Τριμερόπιτα'' για όποιον τον ταλαιπωρούν σε μετακινήσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου