Πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη 2021


 

19 Μαΐου 2021 ώρα 21:45



Σε έναν ελαιώνα πίσω από σπίτια στο Σχίνο Κορινθίας ξεπετάγεται μια φωτιά, μιά φωτιά που γρήγορα απλώνεται. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες αυτή η μικρή φωτιά θα γίνει η αιτία να καεί το μεγαλύτερο τμήμα των Γερανείων απο το Σχίνο μέχρι την περιοχή Αλεποχωρίου του Δήμου Μεγαρέων.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών η μάχη ήταν άνιση. Μέσα σε λίγα λεπτά οι άνθρωποι έχαναν σπίτια, αμπέλια , ελιές , μελίσσια, τα πεύκα που πελέκαγαν για ρετσίνι και πάλευαν μέσα στη νύχτα με τα στοιχεία της φύσης.

Άλογα , σκύλοι, ελάφια, αλεπούδες, κυκλοφορούν γδαρμένα, ματωμένα, με εγκαύματα και δεν είναι και εύκολο να βρουν τροφή και νερό μέσα στα καμένα δάση, οι φιλόζωοι εθελοντές ήταν αυτοί που πήραν το βάρος να σώσουν τα ζώα, όπως κάνουν σε κάθε πυρκαγιά.

Οι αιτίες ήταν πολλές, πρώτα από όλα οι πυροφύλακες έχουν κοπεί και οι αντιπυρικές ζώνες που υπήρχαν παλιά δεν υπάρχουν. Αυτό το θέμα με τις αντιπυρικές ζώνες όσους αγαπάμε το δάσος , μας πονάει και θα μας πονάει πάντα, επειδή ξέρουμε ότι θα μπορούσε να είχε σωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι από τα δάση μας.

Η καταστροφή από 19 – 22 / 5 / 2021 ήταν 71.310 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, αν υπολογίσουμε και τα 56.000 στρεμμάτα που κάηκαν στην πυρκαγιά της Κινέττας, τα Γεράνεια έχασαν συνολικά 127.310 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης μέσα σε 3 χρόνια.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου