ΜΕΓΑΡΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ


1 )     ΑΣΤΑΚΟΣ

ΜΕΓΑΡΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΥΘΙΝΙΑ .
 ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΤΟ 712π.Χ. ΤΟ 440π.Χ. ΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΥΘΙΝΙΑΣ ΔΑΙΔΑΛΟ. ΤΟ 264π.Χ. ΕΠΑΘΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΝΙΚΟΜΗΔΗ .
ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ
 Η ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΤΖΑ ΕΛΙ. Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΜΙΤ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΤΟ 1999 ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

2 )     ΒΥΖΑΝΤΙΟ


Ο ΒΥΖΑΣ Ο ΜΕΓΑΡΕΥΣ ΠΗΡΕ ΕΝΤΟΛΗ ΜΕ ΧΡΗΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ :ΝΑ ΧΤΙΣΗ ΠΟΛΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ . Ο ΒΥΖΑΣ ΠΗΓΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ  ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΛΗ . ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΦΘΟΝΙΑ, ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ . ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ.
 Η ΠΟΛΗ ΑΥΤΗ ΕΠΑΙΞΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ . ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ , ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΟΜΦΑΛΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΠΟΛΗ .

3 )    ΔΩΡΙΣ

ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ , Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΟΔΟΥ , ΚΩ, ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ . Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΔΩΡΙΕΙΣ (ΔΩΡΙΣ = ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΔΩΡΙΚΟ ΓΕΝΟΣ 'Η ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΔΩΡΙΕΙΣ) ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟ . ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΤΡΟΙΖΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΑ.ΗΤΑΝ ΕΞΑΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗ : ΚΝΙΔΟΣ , ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ, ΛΙΝΔΟΣ, ΚΑΜΕΙΡΟΣ, ΙΑΛΥΣΟΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ Η ΚΩ. Η ΙΑΛΥΣΟΣ ΗΤΑΝ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΟΣ . ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΟΦΙΟΥΣΑ, ΑΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΑ.

4 )  ΗΡΑΚΛΕΙΑ Ή ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑ


ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Η ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ , ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ.ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΤΟ 540π.Χ. Η ΠΡΩΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΡΙΚΗ.
 Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ  ΙΔΜΟΝΑΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΕΡΙΑΣ , ΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ (ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΝΤΗΣ) ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.
 ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑ , ΕΧΤΙΣΑΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑ . ΤΟΝ ΙΔΜΟΝΑ ΤΟΝ ΚΗΡΥΞΑΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΓΑΡΙΚΗ .
 Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΕΓΡΑΦΕ : ΑΦΙΚΕΤΟ ΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΝ ΠΟΛΙΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΑΠΟΙΚΩΝ...(ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΗ)
 ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ ΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΤΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΟΛΙΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!5 )  ΜΕΝΕΒΡΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΣΗΒΡΙΑΣ

Η ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΜΕΝΕΒΡΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ .
ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΡΙΤΗ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΤΙΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΙ ΒΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΠΟΛΗ .
 ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΜΕΝΕΒΡΙΑ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕΣΗΒΡΙΑ.


6 )  ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ


 Ο ΠΑΜΙΛΟΣ ΤΟ 696π.Χ. ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ . ΕΚΕΙ ΧΤΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΩΝ ΝΕΥΡΟΔΩΝ ΟΡΕΩΝ (δηλ.ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ) ΤΗΝ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ . Η ΠΟΛΗ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΠΟΥ ΦΥΤΡΩΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΕΛΙΝΟΝΤΟ .
 Η ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ .
 ΕΙΧΕ ΔΥΟ ΝΑΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ . ΟΙ ΔΥΟ ΝΑΟΙ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΡΑ. ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 6 , 5 & 4 π.Χ. ΑΙΩΝΑ . ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ.
 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 20.000 ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥΣ . ΑΥΤΟΙ  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΩΝ , ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ, ΚΡΗΤΩΝ, ΡΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΑΦΕΡΩΜΕΝΟΙ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ . ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ .7 )  ΣΗΛΥΒΡΙΑ

 Η ΣΗΛΥΒΡΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ. ΙΔΡΥΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΕΛΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ . Η  ΣΗΛΥΒΡΙΑ ΑΠΕΙΧΕ  40μιλια ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ . ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΛΥΒΡΙΑ  ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ Ο ΗΡΟΔΙΚΟΣ Ο ΣΗΛΥΒΡΙΟΣ (βλεπε Ηροδικος) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΥΒΡΙΑ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΗΣ.

8 )  ΥΒΛΑΙΑ ΜΕΓΑΡΑ


ΣΤΟΝ ΠΟΡΘΜΟ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΤΝΑ . ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΝΑΞΟΣ (ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ) ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ Η ΠΟΛΗ ΥΒΛΑΙΑ ΜΕΓΑΡΑ .
Η ΠΕΡΙOΧΗ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΥΒΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΒΛΑΙΑ ΜΕΓΑΡΑ ΟΤΑΝ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 729π.Χ.ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ
ΤΟΝ ΜΑ'Ι'Ο ΤΟΥ 2002 ΕΓΙΝΕ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΣ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΑ (ΥΒΛΑΙΑ ΜΕΓΑΡΑ) ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ . ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ Δ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ . Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΗΤΑΝ ΜΕ ΥΨΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ .
Η ΠΟΛΙ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΙΩΝΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙ ΜΕΓΑΡΑ

9 )  ΧΑΛΚΗΔΩΝΑ Ή ΚΑΛΧΗΔΩΝ

ΠΟΛΙΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 680π.χ. ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ . ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ( ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ) ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΦΡΥΓΙΑΣ . Η ΧΑΛΚΗΔΩΝΑ ΕΙΧΕ ΝΑΟ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ . ΑΛΛΑΞΕ ΟΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΘΗΚΕ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΑ. ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΚΑΝΤΙΚΙΟ'Ι'0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου