ΒΛΥΧΟΣ ή ΓΛΥΦΟΣ



Ο Βλυχός είναι η περιοχή από το νεκροταφείο Μεγάρων προς την θάλασσα μέχρι τα φανάρια στο δρόμο της Πάχης (στην αριστερή πλευρά της κατά το παρελθόν Παλιάς Εθνικής οδού)
Στη φωτογραφία ο Βλυχός στη συνήθη κατάσταση!!!
Ο Βλυχός πήρε το όνομά του από ένα γλυφό πηγάδι που υπήρχε κάποτε στην περιοχή που τώρα είναι το 2ο Δημοτικό σχολείο Μεγάρων. Φυσικά η Μεγαρική Δωρική συνήθεια ήθελε το γλυφό να το λέμε βλυχό οπότε έτσι έλεγαν το πηγάδι. Το πηγάδι ήταν στο εργοστάσιο του Λάγγη (για το οποίο οι μεγαλύτεροι  λένε ότι είχε και ένα ψηλό φουγάρο)  για αυτό  όταν θέλουμε να πούμε για το 2ο Δημοτικό λέμε στου Λάγγη αλλά οι νεότεροι δεν γνωρίζουμε γιατί το λέμε. Τα σκουπίδια του Λάγγη σιγά σιγά μπάζωσαν το βλυχό πηγάδι.
Έτσι λοιπόν το μόνο που έμεινε είναι η ονομασία που  τελικά την πήρε η απέναντι πλευρά και την ονομάζουμε Βλυχό ή Γλυφό όπως την λένε ελάχιστοι.
Εκεί στο Βλυχό που ήταν χωράφια, αρχικά εγκαταστάθηκαν λίγες οικογένειες Ρομά που με την πάροδο του χρόνου πήραν με διάφορους τρόπους! τα χωράφια και τελικά έγινε αυτό που πολύ καλά γνωρίζουν όλοι οι Μεγαρίτες.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου