ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΓΕΝΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΓΕΝΗ .
 ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ εκδ. ΠΑΠΥΡΟΣ 1976 κεφ.40 ΑΤΤΙΚΑ σελ.101:ΤΗΝ ΕΧΤΙΣΕ Ο ΘΕΑΓΕΝΗΣ... ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΚΙΟΝΩΝ ΤΗΣ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΣΙΦΝΙΔΩΝ ΝΥΜΦΩΝ...
 Η ΚΡΗΝΗ ΗΤΑΝ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ (ΑΛΚΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΡΙΑ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΟΥ ΠΡ. ΗΛΙΑ(ΚΑΡΙΑ) ΣΤΗΝ ΟΔΟ Χ. ΜΩΡΑ'Ι'ΤΟΥ.
 ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ , ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ : 17,88Χ13,69 μετρα. ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΥΠΗΡΧΑΝ 35 ΚΙΟΝΕΣ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΣΕΙΡΕΣ , ΜΕ ΕΠΤΑ ΚΙΟΝΕΣ Η ΚΑΘΕ ΣΕΙΡΑ, ΜΕ ΔΩΡΙΚΑ ΚΙΟΝΟΚΡΑΝΑ. ΥΠΗΡΧΑΝ ΛΙΘΙΝΑ ΕΠΙΣΤΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΑ ΛΙΘΙΝΑ ΔΟΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΗ ΣΤΕΓΗ. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΚΙΟΝΩΝ ΗΤΑΝ 5,2 ΜΕΤΡΑ Η ΚΡΗΝΗ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ .
 Η ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΗΣ ΚΡΗΝΗΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΘΑΜΕΝΗ ΕΚΕΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΝΤΕΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΙ ΣΤΥΛΟΙ ΑΠΟ ΠΩΡΟΛΙΘΟ.
ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010 Ο ΑΚΑΔΗΜΑ'Ι'ΚΟΣ Θ.Π.ΤΑΣΙΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ : Η ΚΡΗΝΗ  ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ . Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΙΧΕ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ . ΗΤΑΝ ΤΡΕΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ . Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΝΗΣ ΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ . Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ . ΤΟ ΜΕΓΑΡΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΙΓΜΕΝΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου