ΜΕΛΙ 'Η ΝΕΟ ΜΕΛΙ Η ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕΛΙ 'Η ΝΕΟ ΜΕΛΙ.
 ΟΙ ΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΡΘΑΝ ΤΟ 1922 ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ( Μ. ΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ 150 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ . ΗΡΘΑΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΒΡΗΚΑΝ ΕΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ.
ΑΡΧΙΚΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΛΙΩΤΕΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΡΚΟΥΡΙ, ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΘΕΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΣ .ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΕΣ . ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗ , ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1910 , ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ Ν. ΣΜΥΡΝΗ ΑΘΗΝΩΝ , ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ . '' ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΘΛΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ . ΩΣΤΟΣΟ ΔΙΑΨΕΥΔΩ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΜΑΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΜΕ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ . ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ , ΠΟΙΑ ΦΥΛΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ; ΟΥΔΕΙΣ . Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ . ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ . ΔΕΝ ΗΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ , ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ ΟΥΤΕ Η ΙΔΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ . ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΕΙΔΑ , ΕΜΑΘΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΣΟ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥΣ''
ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ''ΝΕΟ ΜΕΛΙ'' ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ . ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΗΘΗ , ΕΘΙΜΑ , ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ . ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ   ΝΕΟ ΜΕΛΙ .
ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ , ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ , ΣΑΝ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ . 
ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ  ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 
 ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΧΤΙΣΑΝΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ . ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΚΛΗΡΟ ΛΙΓΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΚΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ . ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΟΜΟΙΩΘΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ , ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗ ΜΕ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΣΕΣ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΓΗΓΕΝΕΙΣ.
(TMHMA ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚ. ΝΙΚΟΛΙΖΑ ΜΕΓΑΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ 1821-1980 )

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου