Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ , ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ , ΜΕΓΑΡΑ.(μέρος2ο)


(ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ )
1944 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ : ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΝΑΤΙΝΑΖΟΥΝ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ , ΑΝΑΤΙΝΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΧΗΣ . ΔΥΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΠΟΛΥΒΟΛΟΥΝ ΦΟΡΤΗΓΟ ΜΕ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ  ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ . ΗΤΑΝ Η ΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΦΟΡΤΩΝΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΗΚΑΝ . ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ . ΤΟ ΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ  ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤ ' ΑΜΠΕΛΙΑ . Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΔΕΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ . Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΖΥΓΩΝΕΙ .
ΔΕΥΤΕΡΑ  9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944 ΛΑΜΠΡΟΣ ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ 30 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ ΩΡΑ 15.30 . ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΕ ΤΡΙΚΥΚΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΕΚΕ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΧΡ. ΜΩΡΑ'Ι'ΤΗ & Γ. ΜΑΥΡΟΥΚΑΚΗ . Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΦΟΥ ΒΡΟΝΤΑΕΙ ΤΗΝ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ  ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΛΟΘΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟ . ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ Ο ΓΕΡΜ. ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ  ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ.  ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΚΑΡΒΕΛΑ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ & ΧΡ. ΜΩΡΑ'Ι'ΤΟΥ . Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΦΡΟΥΡΟ ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΕΚΑΕΞΑΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ . Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ  (  ΑΥΤΗ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΗ ΠΡΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Δ. Σ. ΜΕΓΑΡΩΝ  ) 
Η φωτογραφία είναι από την ''Ενημέρωση'' το κοριτσάκι είναι η μητέρα μου. 
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ  ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ  ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ  Η ΦΑΛΑΓΓΑ  ΞΕΚΙΝΑ  ΠΡΟΣ  ΑΘΗΝΑ .( ΟΠΩΣ ΕΦΕΥΓΕ Η ΦΑΛΑΓΓΑ ΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΕΝΑ ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ . Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΣ Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΔΕ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙ (ΝΙΤΡΟΓΛΥΚΕΡΙΝΗ) ΚΑΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ . ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ (ΓΙΑ ΚΑΤΟΥΡΗΜΑ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ . ΤΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ,ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΑΤΑΦΟ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ.)
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΕΚΕΣ ΚΟΙΤΑ ΤΟ ΡΟΛΟ'Ι' ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΗΤΑΝ 16.10 .
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ & ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ . 
ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΧΟΡΟΥΣ  ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ .ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΛΑ'Ι'ΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟΝ Δ. ΧΑΤΖΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΦΟΥ Ο ΤΣΕΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ .
ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ . ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ ΔΟΘΗΚΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΓΛΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΧΥΡΩΘΕΙ  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΑΚΚΑ. ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΜΕ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ. 

(ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ  ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΕΥΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΕΛ. ΤΟΥ κ. ΣΤΕΛΙΟΥ ΓΚΙΝΗ )

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου