ΜΕΓΑΡΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ1)  ΚΟΡΟΙΒΟΣ
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΤΡΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 776π.Χ. Ο ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ Α' ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 776π.Χ.
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ. ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΙΔΕ Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΓΑΛΜΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΙΧΕ ΔΕΙ .
 Ο ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΩΜΗΣ ΤΡΙΠΟΔΙΣΚΟΥ ''ΜΑΖΙ''.

2)  ΟΡΣΙΠΠΟΣ
Ο ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΟΡΣΙΠΠΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΕ ΓΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ 15η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟ 720π.Χ.ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΓΗΚΕ ΝΙΚΗΤΗΣ . ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ , ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΥΧΟ. 

 3)   ΜΕΝΟΣ
Ο ΜΕΝΟΣ  ΝΙΚΗΣΕ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ 19η ΟΛΥΜΠΙΔΑ ΤΟ 704 π.Χ.

 4)  ΚΡΑΤΙΝΟΣ και  ΚΟΜΑΙΟΣ
Ο ΚΡΑΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΑΙΟΣ ΝΙΚΗΣΑΝ ΣΤΗΝ 32η ΟΛΥΜΠΙΔΑ ΤΟ 652 π.Χ. ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΤΑ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΝΙΚΗΣΕΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ . Ο ΚΡΑΤΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΓΜΑΧΙΑ.

 5) ΗΡΟΔΩΡΟΣ 
 Ο ΗΡΟΔΩΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 332π.Χ. ΜΕΧΡΙ ΤΟ 292π.Χ.122η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΝΙΚΟΥΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ 10 ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΑΛΠΙΓΚΤΩΝ.


 6) ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 
 Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΣΤΗΝ 152η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟ 172 ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ. ΗΤΑΝ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

4 σχόλια:

 1. Κι ο λόφος του Κοροίβου που είναι στα Άσπρα Σπίτια - Ηλείας; Μικρή είχα παραστεί στο τελετουργικό και το άναμμα του τρίποδα, στρατιώτες (πάνω σε τζιπ) κρατώντας την δάδα μετέφεραν στην Αρχαία Ολυμπία; (Εύα Παναγοπούλου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Κόροιβος (776 π.Χ) ήταν ένας απλός φούρναρης και αθλητής από την Ήλιδα, αλλά έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος νικητής του αγώνα δρόμου ενός σταδίου στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ο αγώνας αυτός αποτελούσε το μοναδικό αγώνισμα στίβου στις πρώτες 13 Ολυμπιάδες και ο Κόροιβος υπήρξε ο πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης. Ο τάφος του βρισκόταν στα σύνορα της Ήλιδας ( Ασπρα- Σπίτια) και πάνω του υπήρχε επιγραφή αναφερόμενη στη νίκη του αυτή. ( Εύα Παναγοπούλου)

  Πολλοί ταυτίζουν τον Κόροιβο με έναν ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Πως έχει ο μύθος; Κατά την παράδοση, η πριγκήπισσα Ψαμάθη, κόρη του Κροτώπου, βασιλιά του Άργους, γέννησε ένα νόθο γιο από τον θεό Απόλλωνα, τον οποίο εγκατέλειψε επειδή φοβήθηκε την οργή του πατέρα της. Αλλά τα σκυλιά του Κροτώπου βρήκαν και κατασπάραξαν το βρέφος. Τότε ο Απόλλων θύμωσε πολύ και έστειλε ένα τέρας, την Ποινή, για να τιμωρήσει το Άργος. Η Ποινή άρπαζε τα παιδιά από τις μητέρες τους. Εδώ εμφανίσθηκε ο Κόροιβος, που κατάφερε να θανατώσει το τέρας και να απαλλάξει τους Αργείους. Αλλά ο Απόλλων, τυφλωμένος ακόμα από την οργή για τον θάνατο του γιου του, τους έστειλε ένα φοβερό λοιμό, ώσπου ο Κόροιβος αναγκάσθηκε να μεταβεί στους Δελφούς για να εξαγνισθεί από τον Απόλλωνα. Η Πυθία τότε του είπε να πάρει τον ιερό τρίποδα και να φύγει. Εκεί όπου το ιερό τούτο σκεύος θα του έπεφτε από τα χέρια του είπε να χτίσει ένα ναό του Απόλλωνα και να μείνει εκεί. Ο τρίποδας του έπεσε από τα χέρια στα Γεράνεια Όρη και εκεί ίδρυσε ο Κόροιβος το ομώνυμο πόλισμα, τους Τριποδίσκους.
  Στην αγορά των Μεγάρων υπήρχε ο «Τάφος του Κοροίβου», με γλυπτή απεικόνιση του ήρωα να σκοτώνει την Ποινή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατι παραποιειτε την ιστορια ?? Ο Ολυμπιονικης-αθλητης ΚΟΡΟΙΒΟΣ ηταν Ηλειος απο την πρωτευουσα ΗΛΙΔΑ [μαγειρος-ταβερνιαρης ].Απο που ως που ηταν Μεγαρευς ???Ελεος πια με τους ερασιτεχνες -ιστορικους,Οσο για τον ταφο του δεν βρεθηκε ακομη.Αυτος υπαρχει στο υψωμα του ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ της ΤΡΙΠΟΤΑΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.88 σταδια ακριβως [ ΝΙΚΗ ] στο Σταδιον αγωνα κατα το 776 π.Χ.[1η ΟΛΥΜΠΙΑΣ].Ας το ψαξουν οι αρχαιολογοι μας.Ειναι πολυτελης με επιγραφη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η αποσταση των 88 σταδιων [16320 μ] ειναι απο το βαθρο του ΔΙΟΣ του Ναου της ΟΛΥΜΠΙΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή