ΛΕΛΕΓΕΣ (μέρος δεύτερο)


ΟΙ ΚΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΛΕΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΥΛΟ. Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ο ΕΚ ΣΥΑΓΓΕΛΩΝ  (συγγραφεας του 1ου αι. π.Χ.) ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΟΙ ΛΕΛΕΓΕΣ  ΗΤΑΝ ΔΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΚΑΡΩΝ ,ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΙΛΩΤΕΣ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΝΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ . ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΥΠΟΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥΣ .ΟΙ ΛΕΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΗ  ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ . Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ . ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ Η ΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ   ''ΠΕΛΑΣΓΟΙ'' , ΠΕΛΑΣΓΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΕΛΑΡΓΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΛΕΛΕΚΕΣ .
 ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΛΕΛΕΓΩΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ Μ. ΑΣΙΑ , ΚΥΚΛΑΔΕΣ , ΑΙΤΩΛΙΑ , ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ , ΛΟΚΡΙΔΑ  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΑ . ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΤΑΝ ΚΑΙ ΛΕΛΕΓΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΝ ΩΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ . ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΕΛΕΓΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ. ( ΓΙ ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΒΑΡΕΑ ΛΕΓΟΤΑΝ ΛΕΛΕΓΙΑ ΑΚΤΗ ) ΟΙ ΛΕΛΕΓΕΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ , ΕΝΩ ΑΠΟ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΚΡΙΔΑ . 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΛΕΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ! Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ  ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΡΚΕΤΑ : ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΛΕΛΕΓΟΣ ( ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΣ ) ΗΤΑΝ Ο ΚΛΗΣΣΩΝ , Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΓΙΟ ΤΟΝ ΠΥΛΑ ( ΚΤΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ) ΚΑΙ Ο ΠΥΛΑΣ ΕΙΧΕ ΓΙΟ ΤΟΝ ΣΚΙΡΩΝΑ . ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΛΗΣΣΩΝΟΣ ΗΤΑΝ Η ΚΛΗΣΣΩ ΚΑΙ Η ΤΑΥΡΟΠΟΛΙΣ . Ο ΛΑΚΩΝΑΣ ΛΕΛΕΞ ΕΙΧΕ ΓΙΟΥΣ ΤΟΝ ΜΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΚΑΟΝΑ . 
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΛΕΛΕΞ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΖΑ  ΛΕΓ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΗ ΤΗΝ ΕΚΦΟΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ . ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΛΟΓΟ 'Η ΟΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ . Ο ΣΤΡΑΒΩΝ ΕΙΚΑΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΤΥΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΛΕΛΕΓΩΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΛΕΓΩ= ΣΥΛΛΕΓΩ ( ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΛΕΓΩ ) ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΗΤΑΝ '' ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΙΓΑΔΕΣ'' . 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ BLOG ''ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ . Η ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΜΕΓΑΡΙΚΗ ΓΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ'' 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου