ΜΠΟΥΡΕΤΣΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ (ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΕΣ)



                                   
ΜΠΟΥΡΕΤΣΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ  συνταγή 1

Υλικά

1,5 κιλό κατσικάκι ή γίδα

4 κρεμμύδια

λάδι για την πίτα

1 ποτήρι ρύζι γλασέ

3 φύλλα χειροποίητα

5 ποτήρια ζωμό

αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι



Εκτέλεση

Βράζουμε το κρέας με τα δύο κρεμμύδια καλά (να μπορούμε να το μαδήσουμε από τα κόκαλα).

Αφού το μαδήσουμε, το βάζουμε σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε το ζωμό και βάζουμε 5 ποτήρια ζωμό σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι τα 2 κρεμμύδια τριμμένα, αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι. Όταν πιεί το ζουμί του το βγάζουμε από την φωτιά.

Σε ένα ταψί που το έχουμε λαδώσει βάζουμε τα 2 φύλλα που τα λαδώνουμε και αυτά. Ρίχνουμε το ρύζι, φυτεύουμε το κρέας σε μπουκιές και ρίχνουμε πιπέρι. Σκεπάζουμε με το 3 φύλλο και λαδώνουμε.

Ψήνουμε στους 200 μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το φύλλο.




ΜΠΟΥΡΕΤΣΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ  συνταγή 2η
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK)

Dimitra Tsoliakou

Η συνταγή μου είναι η εξής: το κρέας το αφαιρεί από το κόκαλο το κόβει σε κύβους ο χασάπης & το βράζω μαζί με τα κόκαλα. κόβω πολλά κρεμμύδια σε κύβους τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν & πιούν το νερό ρίχνω το λάδι να τσιγαριστούν & το κρέας μαζί να πάρει γεύση, στο ζωμό βράζω το ρύζι στρώνω τα φύλλα ρίχνω το ρύζι χλιαρό & από πάνω το κρέας & το κλείνω όπως η πίτα.




 ΜΠΟΥΡΕΤΣΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ  (Αρχική παλιά συνταγή)

Υλικά

1,5 κιλό κατσικάκι ή χοιρινό

2 κρεμμύδια

λάδι ή βούτυρο (για το τσιγάρισμα) + βούτυρο για την πίτα

2 ντομάτες

1,5 ποτήρι αλεύρι

φύλλο (παραδοσιακό για πίτες)

αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι


Εκτέλεση

Βράζουμε το κρέας καλά (να μπορούμε να το μαδήσουμε από τα τα κόκαλα).

Λιώνουμε τις ντομάτες.

Κόβουμε τα κρεμμύδια.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με λάδι ή βούτυρο τα κρεμμύδια και ρίχνουμε το κρέας (μπουκιές) να τσιγαριστεί, μετά πέφτουν οι ντομάτες, αλάτι πιπέρι, μπαχάρι. Αφήνουμε μέχρι να πιεί τα νερά του. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 6 ποτήρια ζωμό από το κρέας (σουρωμένο) μαζί με το αλεύρι να γίνουν χυλός (ανακατεύοντας).

Σε ένα ταψί που το έχουμε βουτυρώσει βάζουμε το φύλλο που θα περισσεύει για να σκεπάσει και την πάνω πλευρά (όχι όλη).

Ρίχνουμε τον χυλό και μετά ''φυτεύουμε'' το κρέας μέσα στο φύλλο να σκεπάσει το μίγμα, αφήνοντας στο κέντρο μια μεγάλη τρύπα (όπως στην γαλόπιτα) και βάζουμε κομμάτια βούτυρο και απο πάνω.

Ψήνουμε στους 200 για 3/4 της ώρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Θέλει περίπου 2 ώρες εκτός φούρνου πριν το φάμε!

Η συνταγή είναι από την γιαγιά μου Κερασούλα Μουρτζούκου, την γιαγιά που είναι σε φωτογραφίες στον αργαλειό και τους φούρνους. όπως την έδωσε σε μια ξαδέρφη μου. 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου