ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ (1o & 2o )


                             
1ο 
Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ . ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΑ Σ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ . ΗΤΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ , ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ . ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΑΠΟ 200 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ & ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΙΟ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΟΥ ΑΛΚΑΘΟΥ ( ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ) ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ( ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ )
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ (ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ) ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ . ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Βασίλειοι . ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΙ ΚΑΤΕΓΡΑΦΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ . ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ A. Schine .ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑ  (ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ) ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑΦΟΡΟΥΣ (ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ) .
Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΡΦΗ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ « ΑΚΤΑ ΝΤΙΟΥΡΤΑ» ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΗΜΕΡΑΣ . ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ.
  ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΙΔΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ , ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ …
2ο
Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡ. ΒΕΝΤΟΤΗ ΤΟ 1784 ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ !
ΤΟ 1790 ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΚΡΙΔΗ - ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ - ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΕΦΗΜΕΡΙΣ'' . 
ΜΕΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΙΧΑΝ  ''ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ'' 1811, ''ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ'' 1812 ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 , ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ! 
ΤΟ 1819 ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ''ΑΘΗΝΑ'' ΚΑΙ ''ΜΕΛΙΣΣΑ'' ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ''ΜΟΥΣΕΙΟΝ'' ΚΑΙ ΄΄ΙΡΙΣ'' .
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΩΤΗ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΤΑΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1821 ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ. ΥΦΗΛΑΝΤΗ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ , ΗΤΑΝ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΣΑΛΠΙΓΞ'' ΠΟΥ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ . 
ΤΟ 1822 ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΕΚΔΟΘΗΚΕ Ο ''ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ'' .
ΤΟ 1824 Ο ΑΛ.ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ''
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ 1824 ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ''ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ'' . 
ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΤΟ 1825 Η ''ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ '' ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ ΤΟΥ Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ .
ΤΟ 1870 ΥΠΑΡΧΟΥΝ 68 ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 16 ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΗ.
ΤΟ 1883 Η ''ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ '' ΤΟΥ ΒΛ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ ( ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΛ. ΜΠΕΝΑΡΔΗ ΣΤΑ ΨΗΓΜΑΤΑ ΜΕΓΑΡΙΤΩΝ του 1936 ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ  : ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΟ 1892 ΣΤΙΣ 6 ΜΑ'Ι'ΟΥ ωρα  10 το  βραδυ . Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΒΙΑΣΕ ΕΝΑ ΦΤΩΧΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΤΟΝ ΕΔΕΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΘΟΒΟΛΗΣΑΝ ! Ο ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟΤΕ '' ΕΥΓΕ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΔΕΙΡΑΝ ΚΑΙ ΛΙΘΟΒΟΛΗΣΑΝ ΔΙΚΑΙΟΣ ΤΟΝ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΔΙΑΦΘΟΡΕΑ '' )
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΙ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ . ΑΣΤΥ 1885, ΧΡΟΝΟΣ 1903 , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1919 , ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ 1922 , ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΑ ΝΕΑ 1931 ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ ...
ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ . ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ .

ΠΗΓΗ : ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΤΣΑΓΚΡΙΝΟΥ ΣΕ ΕΒΔ. ΤΥΠΟ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου