Ο ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ                                                            
ΟΣΤΡΑΚΙΖΩ = ΕΞΟΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟY ΣΕ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ .
ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ . Ο ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ . ΕΙΧΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΝ ΤΥΡΡΑΝΙΑ .
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑΝ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΑΝ ΑΘΗΝΑΙΟ ΕΓΡΑΦΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΩ Σ ΄ΕΝΑ ΟΣΤΡΑΚΟ ( ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΕΙΟ ) ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ . ΑΝ ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΗΤΑΝ 6000 Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ . ΑΥΤΗ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΜΥΣΤΙΚΗ .
Ο ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 488π.Χ. ΑΛΛΑ ΕΚΡΥΒΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ . ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΝΟ 70 χρ. ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ <<ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΜΑΣΤΙΞ>> .
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ , ΤΟ ΑΡΓΟΣ , ΤΗ ΜΙΛΗΤΟ , ΤΙΣ ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ .
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΝΟΤΑΝ Ο ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΥΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ .
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣΕ Η ΕΞΟΡΙΑ .
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΣΤΡΑΚΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΟΥΡΚΟΥΡΙ  ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΟΥ 4ου ΑΙΩΝΑ π.Χ. ΣΤΟ ΟΣΤΡΑΚΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΠΑΓΧΑΡΕ  ΟΠΟΤΕ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΞΟΡΙΣΤΗΚΕ ΗΤΑΝ O ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΧΑΡΕΟΣ . ΤΟ ΟΣΤΡΑΚΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ .
( ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ  ΒΙΒΛΙΟ  << ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ >> ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ κ. ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ – ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ )

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΧΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ .
ΤΟ 1959 Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ  Ν. ΓΙΑΓΚΟΥΛΟΒΙΤΣ ΕΙΧΕ ΔΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ Σ΄ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ  ΚΤΙΣΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ! ΕΝΑΝ ΣΩΡΟ ΑΠΟ ΟΣΤΡΑΚΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ! ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ  ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΞΕ !   (ΚΑΚΩΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ ) ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου