ΣΠΙΤΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ


ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ '' ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Η ΑΥΛΗ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΤΡΙΓΥΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΙΟΝΕΣ (ΚΟΛΩΝΕΣ) ΗΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ  ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ. Η ΕΞΩΠΟΡΤΑ (ΑΥΛΕΙΟΣ ΘΥΡΑ)ΗΤΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΜΕ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΜΕΝΗ ΑΨΙΔΑ .
  ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΥΠΗΡΧΕ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ( ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ) . ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΒΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ . 
 ΤΑ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΗΤΑΝ  ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΑ  ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΙΟΓΕΝΗ :  ΟΙ ΜΕΓΑΡΕΙΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ  ! ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΗΤΑΝ ΓΕΡΑ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ `H ΠΛΙΝΘΟΥΣ . Η ΣΤΕΓΗ ΗΤΑΝ ΜΕ ΞΥΛΙΝΑ ΔΟΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΜΕ ΠHΛΟ Ή ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ .
 ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΥΠΟΓΕΙΟ , ΕΚΕΙ H  ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ΕΙΧΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ , ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ , ΤΟ ΚΡΑΣΙ , ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΡΟΦΙΜΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ .
 ΣTA ΔΩΜΑΤΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΝ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ , ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΚΩΤΑ ΔΑΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ  ΜΩΣΑϊΚΑ, ΛΕΓΟΤΑΝ   ΑΝΔΡΩΝΑΣ . ΜΕΤΑ ΗΤΑΝ Ο ΓΥΝΑΙΚΩΝΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟΥΣ ΑΡΓΑΛΕΙΟΥΣ , ΟΙ ΚΟΙΤΩΝΕΣ , ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ , ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ .
 ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΗΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ . ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ( ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΗΤΑΝ ΤΡΙΩΝ ΤΥΠΩΝ α) ΘΡΟΝΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ . ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΟΠΩΣ : ΗΓΕΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ , ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ , ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΗΡΥΚΕΣ . β) ΚΛΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΜΕ ΠΛΑΤΗ. γ)ΔΙΦΡΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΑΜΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ) , ΚΛΙΝΕΣ (ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΨΗΛΑ ΠΟΔΙΑ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ . ΗΤΑΝ ΣΤΡΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΛΙΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΝΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ . ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΝΕΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΥΠΟΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ) , ΤΡΑΠΕΖΙΑ (ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΗΤΑΝ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΚΙΝΗΤΑ . ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΤΑ ΕΣΠΡΩΧΝΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΗ ) , ΚΙΒΩΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ .
 ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΓΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ .

  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου