ΘΕΣΜΟΦΟΡΕΙΑ - ''ΜΕΓΑΡΑ''


                                                              ΘΕΣΜΟΦΟΡΕΙΑ

 ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ Ο ΜΗΝΑΣ ΠΥΑΝΕΨΙΩΝ . ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ , ΗΤΑΝ Ο ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΙΕΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ . Ο ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΑ ''ΙΕΡΑ -ΜΕΓΑΡΑ '' Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ . 
 ΟΙ ΕΞΑΓΝΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ( ΘΕΣΜΟΦΟΡΕΣ ) ΜΕ ΔΕΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ( ΔΑ, ΔΕ + μήτηρ = ΜΑΝΑ ΓΗ ) , ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ''ΜΕΓΑΡΑ'' ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ  ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΓΟΝΙΜΑ ΓΙΑ  ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΠΟΡΑ ΤΟΥΣ . 
  ΟΙ ΤΕΛΕΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΑ : 
ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΚΙΡΟΦΟΡΙΩΝ ( ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ  δηλ.  ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΛΩΝΙΣΜΟΥ ) . ΕΒΑΖΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΣ  ΚΑΡΠΟΥΣ , ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΦΑΛΛΩΝ ΑΠΟ ΖΥΜΑΡΙ ΚΑΙ  ΘΥΣΙΑΣΜΕΝΑ ΧΟΙΡΙΔΙΑ .
ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΥΑΝΕΨΙΩΝ δηλ. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ , ΑΝΤΛΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΥΝΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΑΝ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ . Η ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΕΔΙΝΕ ΜΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΨΗ ΚΑΙ ΟΣΜΗ  ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ α) ΗΤΑΝ ΓΟΝΙΜΟ & β) ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΣ . 

                                                                    ''ΜΕΓΑΡΑ'' 
ΤΑ ''ΜΕΓΑΡΑ'' ΗΤΑΝ  ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ  (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ  ΚΟΙΛΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΒΡΑΧΟΥΣ) . ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΗΤΑΝ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΙ Ή ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΠΕΣΣΟ ( ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΚΟΛΟΝΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ) . ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΑΝ ΤΗΝ ΕΥΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ   . Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ  60  ''ΜΕΓΑΡΑ'' . ΟΠΟΤΕ ΕΙΚΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ''ΜΕΓΑΡΟ'' , ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ .  ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΟΙΛΟΤΗΤΕΣ ΒΡΑΧΩΝ ΧΡΗΣΙΜΕΥΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ . Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΟΝ 2ο αιωνα μ.Χ. ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΡΙΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ''ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΜΕΓΑΡΟΝ '' ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ . 0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου