Ο πηλός και η γιορτή στα Μέγαρα Τα παλιά χρόνια οι νέες και οι νέοι των Μεγάρων πήγαιναν την Παρασκευή του Πάσχα στη περιοχή Πηλός. Το σημείο που θα έβρισκαν τον πηλό ήταν στους πρόποδες του Καβελλάρη στην περιοχή που ακόμα και τώρα έχει την ονομασία Πηλός και είναι στα 1200 μέτρα από το Στάδιο στην περιοχή του ρέματος, μετά την διασταύρωση για τον Βορό. Ήταν μία γιορτή που έχει ξεχαστεί εδώ και αρκετά χρόνια .
Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια μαζί με φίλους ξεκινούσαν με την συνοδεία από νταούλια και κάνοντας γιορτή με τραγούδια πήγαιναν να μαζέψουν πηλό., η ημέρα δεν είναι τυχαία είναι η ημέρα που κατά το εορτολόγιο μας γιορτάζει η Ζωοδόχος Πηγή , πιθανόν να έχει κάποια σχέσει με τη γιορτή και τον πηλό που θα έπαιρναν για να λούζουν τα μαλλιά τους .
Το πηλό τον έβαζαν σε ένα μικρό τσουβαλάκι γιά να τον έχουν όλο το χρόνο . Για να λούζουν τα μαλλιά τους έβαζαν ένα κομμάτι πηλό σε ζεστό νερό , αφού ο πηλός γινόταν σαν αλοιφή ήταν έτοιμος . Μετά το λούσιμο τα μαλλιά των γυναικών άν ήταν πυκνά ήθελαν και λίγο ξύδι για να χτενιστούν και τελικά γινόντουσαν σα μετάξι . Τα χτένιζαν με τον τσάτσαρη ( ήταν μια αλουμινένια τσατσάρα με αραιά δόντια ) τα έκαναν κοτσίδες τις λουτουρώναν γύρω από το κεφάλι έβαζαν το σαπίσο και μετά το μαντήλι .

Πρέπει να πούμε ότι κατά την κατοχή οι πρόγονοι μας πουλούσαν πηλό στην Αθήνα για να μπορούν να λούζουν τα μαλλιά τους οι Αθηναίοι . Επίσης ότι ο πηλός έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα μαλλιά .


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου