ΙΕΡΑ ΟΡΓΑΣ (σύνορο Μεγαρίδας)



                                   
ΟΡΓΑΣ σημαίνει εύφορη γη, εύφορο λιβάδι . Στη περίπτωση της Ιεράς Οργάδος πρόκειται για γη αφιερωμένη στην Ελευσινιακή Δήμητρα , όπου έβοσκαν τα ιερά κοπάδια της θεάς .
Η αμφισβητούμενη αυτή περιοχή αναφέρεται ότι βρισκόταν μεταξύ Αττικής και Μεγαρίδος . Το 350 ή 349 π. Χ. Οι Αθηναίοι ήρθαν σε διαμάχη για τα νοτιοδυτικά σύνορά τους , με αφορμή την κατάληψη της Ιεράς Οργάδος από τους Μεγαρείς . Έπειτα από Δελφικό χρησμό εισέβαλαν στη Μεγαρική γη για να επανακαθορίσουν τα όρια της Οργάδος .
Η έρευνα τοποθετεί την Οργάδα γενικά στα δυτικά του όρους Τρίκερο (σημ. Κέρατα) και στις βορειοδυτικές παρυφές της πεδιάδας των Μεγάρων . Το Τρίκερο αποτελεί ουσιαστικά την κατάληξη του όρους Πατέρα προς τα Ν.Α. δημιουργώντας ένα φυσικό ορεινό σύνορο μεταξύ Αττικής και Μεγαρίδας . Είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς ότι τα Αττικά σύνορα έφθαναν πέραν του Τρικέρατου , τόσο κοντά στα όρια του Μεγαρικού πεδίου , λίγο έξω από το Μεγαρικό άστυ . Η πλέον πιθανή θέση φαίνεται να είναι η κοιλάδα στις Βορειοανατολικές πλαγιές των Κεράτων , εκεί που είναι οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου . Αρχαιολογικά ευρήματα , κυρίως μολυβδίδες ( βλήματα σφενδονών) και χάλκινες αιχμές απο βέλη που βρέθηκαν εκεί προέρχονται πιθανότατα από τη μάχη του 349 π. Χ. και επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη θέση . Στη ΒΑ πλαγιά των Κεράτων βρίσκονται πεσμένοι λιθόπλινθοι του 4ου π.Χ.αι. που μαρτυρούν ότι εκεί υπήρχε οχυρό , πιθανόν Αττικό , για εγκατάσταση συνοριακής φρουράς με σκοπό τον έλεγχο της Οργάδος. 

ΠΗΓΗ : ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΓΑΡΙΣ (ΕΦΗΣ ΜΠΑΖΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΗ)
           
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ

Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων 

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου