Οι τάφοι της Βεργίνας μίλησαν




ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ. ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ''ΦΙΛΟΙ''ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΤΟΝ Β' ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.  
Οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Μεγάλο Τύμβο το 1977-1978.
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Μεγάλο Τύμβο της Βεργίνας ανήκουν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αντικειμένων περιλαμβάνει 47 σπασμένες επιτύμβιες πλάκες που βρέθηκαν στον τεράστιο σωρό που κάλυπτε τους βασιλικούς τάφους. Αυτές οι επιτύμβιες στήλες που ανήκουν στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. ήταν μνημεία που διακοσμούσαν τους τάφους απλών Μακεδόνων πολιτών, γυναικών και αντρών. Σχεδόν όλες τους έχουν επιγραφές που αναφέρουν τα ονόματα των νεκρών. Αναγνωρίστηκαν 75 ονόματα και όλα είναι ελληνικά. 
Η δεύτερη ομάδα αντικειμένων ανήκει σε δύο τάφους που βρέθηκαν μέσα στο Μεγάλο Τύμβο. Ο μεγαλύτερος από αυτούς θεωρείται ότι είναι ο τάφος του βασιλιά Φίλιππου του Β' της Μακεδονίας. Ο άλλος τάφος ονομάζεται ο περίφημος «τάφος του πρίγκιπα» καθώς περιείχε τις στάχτες ενός νέου άνδρα. 
Ο τάφος του βασιλιά Φίλιππου είναι ένα κατασκεύασμα που αποτελούνταν από δύο χώρους με ύψος 5,30 μέτρα. Είναι ο μεγαλύτερος και υψηλότερος μακεδονικός τάφος που γνωρίζουμε.
Τα πολύτιμα οστά του νεκρού βασιλιά βρέθηκαν τυλιγμένα σε ένα χρυσό ύφασμα. Φυλάσσονταν σε μία μεγάλη χρυσή λάρνακα, ένα μοναδικό έργο τέχνης με ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο αστέρι στο καπάκι της, το μακεδονικό αστέρι με τις 16 ακτίνες, γνωστό ως Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ 
Τα ευρήματα στο Μεγάλο Τύμβο της Βεργίνας, αποτελούν  μοναδικά και πολύτιμα αντικείμενα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε την αξία των θρυμματισμένων επιτύμβιων πλακών που βρέθηκαν πάνω στους βασιλικούς τάφους. Αυτά τα «ταπεινά» κομμάτια προσφέρουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες και ενδείξεις για την καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων. Όλα τα ονόματα των νεκρών σε αυτές τις πλάκες είναι ελληνικά. Αυτά τα ονόματα είναι η απόδειξη, γνωστή άλλωστε και από άλλες ιστορικές πηγές, ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν  μια ελληνική φυλή, όπως όλες οι άλλες που έζησαν στον ελληνικό κόσμο.   

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΖΟΥΣΕ).
  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου