Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Ν. Μελί Μεγάρων



Οι Μελιώτες σχεδόν από τα πρώτα χρόνια που ήρθαν στο Ν. Μελί Μεγάρων έφεραν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου από τον τόπο που ξεριζώθηκαν και σε ανάμνηση του ναού στο Μελί της Ερυθραίας  έφτιαξαν τον ναό του Αγίου που η εικόνα του είναι το 

Το δημοτικό σχολείο και ο ναός του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου τη δεκαετία 1950-60 στο Μελί Μεγάρων








κειμήλιο που τους δένει με τα χαμένα χώματα των προγόνων τους.

Αρχικά υπήρχε μία μικρή εκκλησία και αργότερα έφτιαξαν την εκκλησία που βλέπουμε στις φωτογραφίες. 
Όπως μου έλεγε πρόσφατα κάτοικος της περιοχής το 1953 υπήρχε μπετονιέρα κοντά από την είσοδο και υπήρχαν σκαλωσιές που ανέβαιναν οι περίπου 40 άνθρωποι που κουβαλούσαν το μπετό με ντενεκέδες για να φτιάξουν την στέγη του ναού.

Αργότερα στο ναό έγιναν αλλαγές από τον πάτερ Ιωάννη τον εφημέριο του ναού ο οποίος πρόσθεσε τον πρόναο έφτιαξε τον περίβολο και την αίθουσα που δίνεται ο καφές. Επίσης έφτιαξε όλα όσα έπρεπε να γίνουν για να είναι καλύτερα λειτουργικός ο ναός.
Ο εορτασμός του ναού είναι στις 26 Σεπτεμβρίου.


Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα του συλλόγου του Μελιού


1 σχόλιο:

  1. Παρακαλώ τον συντάκτη του τόσο ενδιαφέροντος άρθρου να διορθώσει στην φράση: Αργότερα στο ναό έγιναν αλλαγές από τον πάτερ Ιωάννη τον εφημέριο του ναού, την λέξη "τον πάτερ". Είναι ο πατήρ του πατρός τον πατέρα. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε καθαρεύουσα και πάλι θα λέγατε: ο πατέρας του πατέρα τον πατέρα. Ο πάτερ του πάτερ δεν υπάρχει σε καμμία εκδοχή της Ελληνικής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή