Μέγαρα 24 Φεβρουαρίου 1981



Πραγματικά ήταν λίγα αυτά που μπόρεσα να βρω κάνοντας την αναζήτηση στο ίντερνετ, 38 χρόνια μετά από ένα σεισμό που συγκλόνισε και άλλαξε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τον τόπο που γεννήθηκα. Αναφέρομαι φυσικά στο σεισμό της 24 Φεβρουαρίου 1981. Ένα σεισμό που άλλαξε με μιας τα Μέγαρα με κατεστραμμένα πολλά σπίτια, μαγαζιά, σχολεία και εκκλησίες και δύο ανθρώπινα θύματα. Στην αναζήτηση που έκανα τα Μέγαρα σε όσους γράφουν για σεισμό 1981 δεν υπήρχαν καθόλου! ενώ υπήρχε η Κινέτα μας (πάλι καλά δηλαδή) ή υπήρχε ότι και στα Μέγαρα είχαν ζημιές!!! πουθενά όμως δεν υπήρχε ότι είχαμε νεκρούς. Φυσικά δεν αναφέρομαι για τα Μεγαρίτικα γιατί εκεί βρήκα πηγές που διόρθωσα και ένα δικό μου προηγούμενο λάθος από αυτό το blog.
Ας δούμε λοιπόν πως ήταν τότε τα πράγματα, έτσι για να μείνουν και εδώ σαν ένα μικρό ίχνος για να μπορούν τα νέα παιδιά να ξέρουν την ιστορία μας.
Ήταν 11 παρά το βράδυ μιας κρύας νύχτας του Φεβρουαρίου που οι κότες των Μεγάρων (που ένιωθαν αυτό που έρχεται) ακουγόντουσαν μέχρι και μέσα στη πόλη των Μεγάρων. Οι Μεγαρίτες όπως και οι περισσότεροι Έλληνες έβλεπαν τον Λουκή στο σηριαλ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ που το είχε το ένα από τα δύο κανάλια στην τηλεόραση (και ήταν αυτό που έσωσε τον κόσμο κατά γενική ομολογία που δεν κοιμόταν ακόμα για να το δει), στις παρά 5 ένας υπόκωφος θόρυβος με ισχυρή σεισμική δόνηση 6,7 ρίχτερ, ήταν τα 10 δευτερόλεπτα που έμοιαζαν σαν αιώνας . Ο κόσμος αρχίζει να τρέχει έξω από τα σπίτια στα οποία, άλλα έπεσαν οι σκάλες, άλλα έπεφταν οι τοίχοι, τα ταβάνια και ότι υπήρχε σε ντουλάπια, σύνθετα και βιβλιοθήκες. Οι τυχεροί ήταν όσοι δεν έπαθαν ζημιές, αλλά και αυτοί το βράδυ δεν κοιμήθηκαν μέσα. Αμέσως όλοι οι Μεγαρίτες όπως έκαναν πάντα στην ιστορία τους γίνονται ένα και βοηθάνε ο ένας τον άλλον. Τα προβλήματα για ύπνο και στέγη τα λύνουν όλοι μαζί με σκηνές και παραπήγματα, αλλά κάπου μετά τις 4 την νύχτα έρχεται το δεύτερο χτύπημα του σεισμού 6,4 ρίχτερ για να ανανεώσει το φόβο των ανθρώπων για αυτό που δεν μπορούν να δαμάσουν. Οι μετασεισμοί κράτησαν για εβδομάδες με τον μεγαλύτερο 6,3 σχεδόν μια εβδομάδα μετά στις 4 Μαρτίου.
Από τότε άλλαξαν πάρα πολλά στα Μέγαρα, από την 28ης Οκτωβρίου που είναι ο κεντρικός δρόμος μας και άλλαξαν τα κτίρια, μέχρι τα σπίτια στη κάθε γειτονιά που έπρεπε να γίνουν περισσότερο ασφαλή μαζί με τον αντισεισμικό νόμο που άλλαξε την δόμηση και άντεξαν στον επόμενο σεισμό του 1999 που δεν ήταν τόσο κοντά μας αλλά δεν ήταν και πολύ μακριά.
Δύο κτίρια έχουν ακόμα πάνω τους τα σημάδια από τον σεισμό του 1981 και όσοι το γνωρίζουν θυμούνται. Το ένα είναι ο Μητροπολιτικός ναός των Μεγάρων που ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί και το δεύτερο η παλιά Δημαρχία απέναντι από το Ηρώο των Πεσόντων Μεγαριτών.

Δείτε επίσης με αντιγραφή και επικόλληση

 https://istoriatonmegaron.blogspot.com/2013/01/1981.html
                                                         
         http://megaraphotoarchive.eu/sismos-24-fevrouariou-1981/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου