Ναός Πρ. Ηλία Μεγάρων


 

Το 1948 ένας Γερμανός επισκέπτης στο σπίτι του Περικλή Προίσκου (τότε Ελευθερίας & Μοράβα), δίνει στο Λεωνίδα Μουρτζούκο το φωτογράφο την πρώτη φωτογραφία. Είναι στο Λόφο του Πρ. Ηλία το 1830 εκεί που είναι τα χαλάσματα του μύλου αργότερα έγινε και πάλι μύλος και ήταν ο ανεμόμυλος του Μαυροειδή. Πολύ αργότερα (για να έρθουμε στις δικές μας μέρες) στην αρχική φωτογραφία του μπάρμπα Λεωνίδα θα γίνει επιχρωμάτωση με αυγοτέμπερα σε διάσταση 2 χ 1,20 και θα κοσμεί την αίθουσα Le Mirage στην Βαρέα του Ιωάνου Μουρτζούκου. Σε αυτήν την επιχρωμάτωση  υπάρχει ένα τραγικό λάθος. 
Η καλλιτέχνης έχοντας την εντύπωση ότι είναι από το Παλιόκαστρο προσθέτει τα σπίτια για να δώσει μέσα και τον Πρ. Ηλία, ενώ ο Προφ. Ηλίας είναι το κύριο θέμα και ο Λόφος Αγίου Δημητρίου το φόντο, οπότε δημιουργεί ένα μεγάλο λάθος.

Το 1904 εκεί που ήταν ο ανεμόμυλος θα ανεγερθεί η εκκλησία του Προφ. Ηλίας, σύμφωνα με την ημερομηνία που είναι πάνω στην εικόνα του Πρ. Ηλία. Η ανέγερση και η αποπεράτωση του ναού
έγινε με προσωπική εργασία των οικοδόμων των Μεγάρων, οι οποίοι μέχρι το 1976 την ημέρα της γιορτής του Πρ. Ηλία την είχαν αργία και έκαναν αρτοκλασία.

Οι εικόνες τα τέμπλα και οι φορητές είναι δημιουργίες του εξαίρετου μάστορα αγιογραφίας Δημητρίου Ανδριανού από την Σαλαμίνα.

Στα εγκαίνια του ναού έγινε και η βάφτιση της Βασιλικής Στάθη που ήταν κόρη της Μαρδίτσας και του Αργύρη Στάθη (αδερφή του Κώστα Στάθη που είχε την ταβέρνα στον Φόρο).

Ο Ναός του Πρ. Ηλία τον Φεβρουάριο του 2022 που γράφετε αυτό το θέμα αναπληρώνει την ενορία της Μητρόπολης Μεγάρων (Ναός Παναγίας) που παραμένει κλειστή για να γίνουν επισκευές από το χτύπημα του σεισμού του 1981.


1 σχόλιο:

  1. πρεπει οταν ολοκληρωθει η μητροπολη να λειτουργει κανονικα ο ναος για τι αν θυμαμαι δεν ανοιγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή