ΣΟΥΣΑΡΙΩΝΟ ΣΟΥΣΑΡΙΩΝ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΝΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ .
 Ο ΣΟΥΣΑΡΙΩΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΩΜΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΡΙΠΟΔΙΣΚΟ (ΜΑΖΙ ΜΕΓΑΡΩΝ) ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ .
 Η ΛΕΞΙ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΣΑΡΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΛΕΞΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΜΗ  ΚΑΙ ΩΔΗ , Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΟΘΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΣΥΝΗΘΙΖΟΤΑΝ ΤΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΣΚΩΠΤΙΚΑ ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ .
 Ο ΣΟΥΣΑΡΙΩΝ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΕΤΟΙΜΑ ΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΦΕΡΝΑΝ ΓΕΛΙΟ.
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ART MAG ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ)
Η αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία δοξάζει ακόμα τη σύγχρονη Ελλάδα και εντυπωσιάζει το παγκόσμιο κοινό με τα αιώνια μηνύματα που μεταφέρει. Το θαυμαστό αυτό είδος τέχνης γνώρισε την ακμή του την κλασική περίοδο,η εμφάνισή του όμως χάνεται στα βάθη της ελληνικής ιστορίας,για τα οποία οι πηγές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Κατά την αρχαιότητα όμως οι Μεγαρείς επέμειναν ότι η πολιτική σάτιρα,που εξελίχθηκε στον ανώτατο βαθμό της με τον Αριστοφάνη, πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη τους, στα Μέγαρα. Πρέπει να έχουν δίκιο.
Ο πρώτος που φαίνεται ότι παρουσίασε ένα είδος πρωτογενούς σάτιρας και κωμωδίας ήταν ο Σουσαρίων, περίπου το 600 π.Χ. Εκείνη την περίοδο είχαν ξεσπάσει φοβερές ταραχές στα Μέγαρα, ανάμεσα στο φτωχό όχλο των αγροτών και τους ολιγαρχικούς ευγενείς. Γύρω στο 640π.Χ. ο όχλος ξεσηκώθηκε, έσφαξε τα ζώα των ευγενών και πολλούς από τους ίδιους και εγκατέστησε κυβερνήτη το Θεαγένη. Γύρω στο 620 οι ευγενείς επανήλθαν, αλλά το 610 έγινε άλλο ένα, βιαιότερο κίνημα των φτωχών. Σύμφωνα με την ελεγεία του Μεγαρίτη ολιγαρχικού Θεόγνιδος, ο οποίος έφυγε κυνηγημένος από την πόλη και εγκαταστάθηκε στη Θήβα, κατά τη δεύτερη επικράτηση της φτωχολογιάς, οι πλούσιοι και οι αρχόντοι πάθανε μεγάλες συμφορές. Δημεύτηκε η περιουσία τους, εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, ντύθηκαν με γιδοτόμαρα και αναγκάστηκαν να κάνουν τους βοσκούς σε ζώα που παλιότερα ήταν δικά τους αλλά τώρα ανήκαν στην πλέμπα, που είχε πάρει την εξουσία. Τους λοιδορούσαν και τους εξευτέλιζαν όπου τους πετύχαιναν, στους δρόμους, στα χωράφια, στην αγορά. Φαίνεται ότι αυτή η λοιδορία έγινε πιο συστηματικά και επαγγελματικά από το Σουσαρίωνα, για να γεννηθεί έτσι η κωμωδία. Ο Σουσαρίων έφτιαχνε κείμενα και ποιήματα με τα οποία κορόιδευε τους έκπτωτους ευγενείς και βωμολοχούσε εναντίον τους, κάνοντας το λαό να ξεκαρδίζεται με την κατάντια των πρώην αφεντάδων τους. Σύμφωνα με τον Μπέκερ, ο Σουσαρίων ήταν ο πρώτος που έδωσε τακτικό μετρικό τύπο στους ιάμβους, οι οποίοι ήταν στα χνάρια των παλιών , φαλλικών λεγομένων, κωμωδιών. Δημιούργησε μάλιστα και παράδοση, αφού την εποχή του Πεισίστρατου στην Αθήνα ξακουστοί κωμωδιογράφοι ήταν οι Μεγαρίτες Μαίσων και Μύλλος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου