ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ


(ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΠΝΟΗ αρ. φύλλου327 ημερ.23 ΑΥΓ. 2012 & Βικιπαίδια )

ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΣΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΡΕΥΣ  ( ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ ) . ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΔΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΕ ΟΡΑΜΑ   ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΠΕ : ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΣΤΑ  ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ , ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΝΩΦΟΡΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΡΑΞΕ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΙΟΥ 1640 Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΣΚΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ . ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1670 Ή ΚΑΤΑ ΑΛΛΟΥΣ  ΚΑΤΑ ΤΟ  ΕΤΟΣ 1682 ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕ ΤΟΝ ΝΑΟ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ . Ο ΙΔΙΟΣ ΕΓΙΝΕ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΣΚΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ , ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ , ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΩΖΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1944 ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ . Ο ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΤΗΝ 6η ΜΑΡΤΙΟΥ 1707 . ΤΟ ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΤΑΦΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ . ΟΣΙΟ ΤΟΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  , ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ . ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ 

Ο ΓΙΟΣ  ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΩΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΙΩΑΚΕΙΜ .
Η ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΥΠΑΓΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙ ' ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ ΣΙΓΙΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ .
Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ . Η ΜΟΝΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΑΜΑΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ , ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ . ΕΚΕΙ ΕΙΧΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ,ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ . ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΠΩΣ : ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ , ΤΖΑΒΕΛΑΣ , ΚΡΙΕΖΩΤΗΣ ,Δ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ , ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ και άλλοι . ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΡΗΚΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΙ Ο Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ .
ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΟΥΡΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 30/ 9/ 1826 .
ΤΟ 1878 Η ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1881 ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΩΡΑ .
Ο ΝΑΟΣ ΤΟ 1735 ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΓΙΤΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΡΚΟΥ ΜΕ 3.500 ΜΟΡΦΕΣ .
ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΝΑΟΣ  ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ  ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ .
ΤΟ 1944 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ .
Η ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ , ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ . Η ΠΟΡΤΑ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1930 . ΤΟ ΛΥΠΗΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ  ΜΟΥ ΕΙΠΕ : ΟΧΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ! Η ΜΟΝΑΧΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΤΟΥΤΗ Η ΠΟΡΤΑ ΠΑΝΩ ΤΗΣ  ΜΕ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ (ΚΟΙΤΑ ΣE AYTO TO BLOG ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΕΙΧΟΣ ) .

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΡΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ  Ν.ΠΕΡΑΜΟΥ & ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου