ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ & ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ
ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΤΙ  Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΡΜΑΤΩΛΟΥΣ  ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΕΡΒΙΝ ΑΡΜΑΤΩΛΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ , ΗΤΑΝ ΕΜΠΕΙΡΟΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ .
ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΦΩΤΑΚΟΣ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕΓΑΡΩΝ, ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ, ΒΙΛΛΙΩΝ, ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ , ΜΠΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΝΤΟΥΡΩΝ . ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ.ΓΙ 'ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΚΟ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΝΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΝΤΕΡΒΕΝΙ ΧΑΝΙ ( ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ) http://istoriatonmegaron.blogspot.gr/2012/07/blog-post_22.htmlΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 . ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ.

1) Ο ΠΑΠΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΣΤΙΣ 23 ΚΑΙ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΣΤΟ ΑΝΩΙ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΦΤΙΑΝΕ ΜΠΑΡΟΥΤΙ . ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΔΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΝΩΙ .
ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΛΕΥΤΕΡΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ , ΕΙΠΑΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΝΑ ΨΑΛΛΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ. ΑΦΟΥ ΕΞΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ , ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΠΟΥ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ.
ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΚΕΡΒΙΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΟΜΟ ΤΟΥ ΣΕΛΙΔΑ 189 , ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΣΚΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟ ΤΟΥΦΕΚΙ.
2) Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821. (ΕΔΡΑΣΕ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΡΒΕΝΙΑ ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ. Ο ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΟΥΣΗΔΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ. ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ Δ. ΥΨΗΛΑΝΤΗ , ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ , ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ κ.α.
ΑΡΧΙΚΑ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ  ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ .ΕΚΕΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΚΑΘ ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ . ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ Νικήτα Σταματελόπουλο ΚΑΙ ΤΟΝ Διονύσιο Ευμορφόπουλο. (ΔΙΟΡΙΣΘΗΚΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΟ 1838 ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1842. )
ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΝ http://istoriatonmegaron.blogspot.gr/2012/04/blog-post_24.html ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΑΠΟ ΤΟ 1818 . ΚΑΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΦΟΒΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ .


ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ 1886 ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙ ΕΞΗΣ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ :

1) ΛΙΒΕΡΙΖΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

2)ΤΣΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

3) ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΠΑΝΟΣ

4) ΜΠΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,

5)ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

6)ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

7) ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ : ΤΣΟΥΤΣΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΟΙ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ Σ΄ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΙΣΩ.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου