ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ , ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΤΑΝ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΑΝΤΙΣΕΙ ΜΕ ΑΓΙΑΣΜΟ . ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ''ΑΓΙΑΣΕΙ'' ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ . Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΝΗΣΤΕΥΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ . 
ΠΑΧΗ 6/1/1971
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡ. Δ. ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΥ 
 ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗ ΠΑΧΗ ( ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ) . Ο ΠΑΠΑΣ ΕΡΙΧΝΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΠΕΦΤΑΝ ΟΙ ''ΒΟΥΤΗΧΤΑΔΕΣ '' (ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ . ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΑΝΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ (ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ) ΘΑ ΓΥΡΙΖΕ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟΥ ΕΔΙΝΕ ΧΡΗΜΑΤΑ .
 ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΑΤΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ .

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΜΩΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩN                                                 
 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ , ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΑ .  ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ''ΣΑΧΑΝΑΚΙΑ '' ( ΜΙΚΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΑΣΙΑ  ΜΠΡΟΥΝΤΖΙΝΑ Ή ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ . ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ (ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ) . ΤΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΑ ΣΑΝ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ , ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟΠΙΚΑ ΑΗ-ΒΑΣΙΛΙΑΤΙΚΑ , ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ , ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ . ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΟ ΣΤΡΟΦΕΣ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . ΤΑ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΑ ΗΤΑΝ : 
ΑΦΕΝΤΗ ΜΟΥ ΠΕΝΤΑΦΕΝΤΕ ΠΕΝΤΕ 
  
                               ΦΟΡΕΣ ΑΦΕΝΤΗ,

ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΑΦΕΝΤΕΨΕΣ ΤΣΑΙ                                

                    ΠΑΛΙ ΑΦΕΝΤΗΣ ΕΙΣΑΙ , 

ΠΟΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΜΑΣ , 

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΣΑΙ ΤΗΣ ΤΣΟΥΡΑΣ ΜΑΣ:

ΤΣΥΡΑ ΨΗΛΗ , ΤΣΥΡΑ ΛΙΓΝΗ , ΤΣΥΡΑ

ΚΑΜΠΑΝΟΦΡΥΔΑ ,

ΠΟΥ ' ΧΕΙΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 

ΤΣΑΙ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΗΘΟΣ ,

ΤΣΑΙ ΤΟ ΚΟΡΑΚΟΥ ΤΟ ΦΤΕΡΟ

     ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΠΑΝΟΦΡΥΔΙ .


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου