ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ (α' μέρος )


1453 : 29 ΜΑΪΟΥ   Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ
ΟΔΥΝΗΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΚΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ .
ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ , ΚΡΑΤΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ .

1458 :          Ο ΜΩΑΜΕΘ Β' Ο ΠΟΡΘΗΤΗΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ , ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ . ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ ΚΑΜΠΟ . ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ  (ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ) ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΥΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ , Ο ΜΩΑΜΕΘ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ . ΑΚΟΥΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ , ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΞΕΙ !
ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ Σ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ( ΣΑΝΤΖΑΚΙ) ΤΡΙΚΑΛΩΝ .

1470 : ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ , ΑΡΓΟΤΕΡΑ ( ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ) ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΠΕΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1821 .

1550 – 1600 : ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 16ου αιώνα ΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 300-400 ΦΤΩΧΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΠΛΙΝΘΟΥΣ . ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1676 : Ο ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΣ ΟΥΕΛΕΡ ΒΛΕΠΕΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ '' ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ , ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΠΥΡΓΟΣ ΟΠΟΥ ΕΜΕΝΕ Ο ΒΟΕΒΟΔΑΣ . ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΗΓΑΓΑΝ , ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ , ΩΣΤΕ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΔΩ . ΟΜΩΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ , ΩΣΤΕ ΜΟΛΙΣ ΔΟΥΝ ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 'Η ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΝΑ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ , ΑΜΕΣΩΣ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥΣ , ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΓΗ.''
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ SPON ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΕΛΕΡ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ '' ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ . ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΕΝΑΝ ΠΛΕΥΡΙΤΙΚΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ ΖΩΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ . ΔΕΝ ΔΕΧΟΤΑΝ ΝΑ ΦΑΕΙ ΟΥΤΕ ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ ΟΥΤΕ ΒΟΥΤΗΡΟ ΟΥΤΕ ΑΥΓΑ , ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ . ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ Μ ' ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ , ΔΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ -ΝΕΟΙ , ΓΕΡΟΙ , ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ , ΑΡΡΩΣΤΟΙ- ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠ ' ΑΥΤΗ ...''

1678 : ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΡΟΖΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΟΥΣ . ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΗΤΑΝ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΝ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ , Ο ΜΟΡΟΖΙΝΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ .
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΚΡΕΒΕΛΙΕ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΙΝΑΝ (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ) ΠΕΡΙΠΟΥ 8,5 τόνους (150 καντάρια ) ΣΙΤΑΡΙ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ !

ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΡΕΒΕΛΙΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ . ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ 1530 ΕΙΧΑΝ  ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΕΒΕΛΙΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΥΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΤΕΣ (ΑΛΓΕΡΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΥΣ ) , ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΟΥΣ . Η ΣΚΥΡΩΝΙΑ ΟΔΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ . ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΕΙΧΑΝ ΤΙΣ ΒΙΓΛΕΣ (ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ) ΕΚΕΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ ΜΕ ΦΩΤΙΑ Ή ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟ .


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου