ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ (β' μέρος)


1739 :  ΑΓΓΛΟΣ ΕΥΓΕΝΗΣ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ '' ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΛΩΝΙΖΑΝ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΤΟΥΣ . ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΕΙΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ . ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ - ΑΝΔΡΕΣ , ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΑΛΥΒΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΔΙΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ , ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΙΣ ΣΙΤΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥΣ . ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΧΥΡΟ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ . ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΣΣΑΛΟ ,ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ή ΠΕΝΤΕ ΑΛΟΓΑ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ . ΜΕΤΑ ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ , ΜΑΣΤΙΓΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΤΑΧΥΑ ΠΟΔΟΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ..."

1770 : ΑΝΟΙΞΗ
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΟΡΛΩΦ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΥΠΟΚΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.  ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΡΓΕΣΗ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟ ΜΗΤΡΟΜΑΡΑ . ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΟΡΛΩΦ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ! ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΝΕΡΓΑ ΕΠΑΘΑΝ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ . ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΛΩΦΙΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ! 

1779 :  ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ( ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟ ) 

1809 :  Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΤΖΩΝ ΚΑΛΤ ΕΙΔΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΞΗΡΑΣΙΑ . ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ  ''ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΟΔΙ . ΑΝΔΡΕΣ , ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΡΚΕΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ! ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΝ ΠΙΑΣΜΕΝΟΙ ΧΕΡΙ - ΧΕΡΙ ΩΣ ΤΗΝ ΑΚΤΗ , ΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ . Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ''Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ  ΘΕΟΥ'' Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΤΑΝ ''Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΘΕΟΥ'' ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ''ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ'' Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΙΚΟΝΑ . ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ . ΕΠΕΙΤΑ Η ΠΟΜΠΗ ΓΥΡΙΣΕ ΠΙΣΩ ...'' 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου