Για το φύλλο
5 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
1/4 φλιτζάνι λάδι
Χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί
(Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο φύλλο)
Για την γέμιση
1 κιλό σπανάκι
3-4 κουταλιές ρύζι
350 γρ. σταφίδες ξανθές
1 κουτάλια της σούπας κανέλα
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
μισό ματσάκι άνηθος
Για το πασπάλισμα
Πετιμέζι και ζάχαρη
Φύλλο
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι και στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και ζυμώνουμε έως ότου γίνει μια απαλή ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου. Μετά την ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.
Γέμιση
Πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε πάχος 2 δακτύλων. Το βάζουμε σε τρυπητό, το ζουλάμε μέχρι να βγάλει τα νερά του. Το αφήνουμε να στραγγίξει καλά και μετά το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε το φύλλο σε κομμάτια 15 Χ 10 εκ περίπου. Κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς τοποθετούμε το μείγμα, γυρνάμε τις 2 άκρες για να μην χυθεί το μείγμα και τυλίγουμε.
Έπειτα τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Όταν βγουν και όσο είναι ακόμα ζεστά ρίχνουμε λίγο πετιμέζι (αρκετές γυναίκες δεν βάζουν) λίγη ζάχαρη (κρυσταλλική, ΟΧΙ άχνη) και λίγη κανέλα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου