ΕΝΟΡΙΕΣ, ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ,ΜΟΝΕΣ& ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ

Α)
ΕΝΟΡΙΕΣ
1) ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ)
2)ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ( ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ & Γ. ΜΠΕΡΔΕΛΗ)
3) ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΛΟΦΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΗ)
4) ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ (ΜΕΛΙ)

Β) 

ΕΚKΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ (ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ) 

1)  ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ (ΛΟΥΜΠΑ)
2)  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ) 
3)  ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΛΑΚΚΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ)  
4)  ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ (ΚΑΒΕΛΛΑΡΗ)
5)  ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ (ΑΚΡΕΣ)
6) ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ (ΚΑΝΤΗΛΙ)

Γ)

ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ

 ΤΑ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ.
 ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 11αιωνα.
 ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 28. 
1) ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΠΗΓΑΔΑΚΙ) ,
2)ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ), 
3)ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ) , 
4)ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ( ΠΑΧΗΣ), 
5) ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ( ΟΡΚΟΣ),
 6)ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΚΑΡΔΑΤΑΣ),
7) ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ,
8) ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΗΣΤΙΚΟΥ (ΝΤΟΣΚΟΥΡΗ),
9) ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΒΕΝΙΖΑ), 
10)ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ),
11) ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,
 12) ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΚΡΕΣ),
13)ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΚΙΝΕΤΑ),
14)ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΠΑΧΗΣ), 
15)ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ, 
16)ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (ΚΑΒΕΛΛΑΡΗ),
17) ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ (ΧΑΝΙ),
 18) ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, 
19)ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ (ΚΙΝΕΤΑ), 
20)ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ, 
21)ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (ΧΡΙΣΤΟΣ) ,
22)ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ,
 23)ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ (ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ),
 24) ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ (ΠΗΓΑΔΑΚΙ),
 25) ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ),
26)ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ (ΚΑΒΕΛΛΑΡΗ),
 27) ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (ΑΓΙΑΛΕΟΥΣΑ),
28) ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (ΠΗΓΑΔΑΚΙ).

Δ)

ΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ

1) ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
2) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΜΑΖΙ ΜΕΓΑΡΩΝ)
3) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ (ΜΥΡΙΝΗ)
4) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΗ (ΚΑΡΔΑΤΑ)
5) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΜΑΚΡΥΝΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ)
6) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑΣ (ΝΕΑ ΔΑΦΝΗ)
7) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΣΑΣ& ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ (ΑΓΙΕΡΟΘΙΟΣ)

Ε)

ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ

 ΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ 15 ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ 14 ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ 1 ΣΤΗΝ ΠΑΧΗ.
1) ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
2) ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
3) ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4) ΑΓΙΩΝ ΕΞΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
5) ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
6) ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΑΛΛΙΛΑΙΟΥ (ΧΟΡΕΥΤΑΡΑ)
7) ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ)
8) ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
9) ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
10) ΓΕΝΝΕΣΙΟ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ )
11) ΓΕΝΝΕΣΙΟ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΧΗ)
12) ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
13) ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
14) ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
15) ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ


Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΜΕΓΑΡΟΝ (ΣΠΗΛΑίΑ ΤΟΥ ΜΟΥΡΜΟΥΝΗ)


 ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΟΥΡΜΟΥΝΗ . ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (ΜΟΥΣΕΙΟ) ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΣΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΡΙΧΝΑΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΖΑΝ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ( ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΣΠΑΡΤΑ ΤΟΥΣ ).
 ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ''ΜΕΓΑΡΑ'' ΙΣΩΣ Η ΠΟΛΗ ΝΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ''ΜΕΓΑΡΑ'' . ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΑΓΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΟΥ . ΕΠΕΙΔΗ ΟΤΑΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ ΣΑΝ ΛΙΠΑΣΜΑ ΗΤΑΝ ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΑ(δηλ. ΜΑΓΑΡΙΣΜΕΝΑ).
 ΛΕΓΕΤΑΙ  ΟΤΙ Ο ΚΑΡΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΟΣ ''ΜΕΓΑΡΟΝ'' ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ  ΛΟΦΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ (ΚΑΡΙΑ ) ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ .
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚ. ΝΙΚΟΛΙΖΑ ΜΕΓΑΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ &ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ 1821- 1980 ΒΛΕΠΟΥΜΕ :
 ... ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΠΑΝΑΓΗ ΠΕΓΚΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1900 ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ Ο ΜΟΥΡΜΟΥΝΗΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΞΕΝΟΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗΣ. ... '' ΔΙΑΚΟΝΕΥΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ . ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΓΥΡΙΖΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗ , ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙΚΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΕΚΕΙ . ΑΥΤΟΣ ΔΙΑΚΟΝΕΥΟΝΤΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ . ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ . ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ '' 
Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ 1974


 ΤΟ 1974 ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ   ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ , ΜΕΣΑ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ , ΧΩΡΙΣ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ.
 ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΦΑΓΗΤΟ -ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ- ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΣΑΝ . ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΤΕ ΘΥΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ ΝΑ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ  ΑΠΟ  ΤΡΟΦΙΜΑ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΞΑΝΑΔΕΙ.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΠΟ ΜΑΝΑ ΜΕΓΑΡΙΤΙΣΣΑ.
Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ (ΠΙΣΤΕΥΩ). ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΓΕΙΝΕ; ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ .
Ο ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ , Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΙΓΙΝΑ . ΓΙΑΤΙ ΑΡΧΙΚΑ Η ΣΚΕΨΗ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΘΜΟ, ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΗΤΑΝ 20 ΤΡΙΗΡΕΙΣ . ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΚΑΤΑΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΥΝΑΜΗ . Η  ΘΕΣΙ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΑΙΓΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΤΟ ΔΕΞΙΟ ΚΕΡΑΣ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ ( ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΙΟΔΟΡΟ ΤΟΝ ΤΟΝ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ) Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΣΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ.
 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟΝ ΞΕΡΞΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΜΑΡΔΟΝΙΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ .
 Η ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΜΑΡΔΟΝΙΟΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ . Ο ΜΑΡΔΟΝΙΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ . ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΝΙΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ. ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΞΕΚΟΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ . ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΗΣ . ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΒΡΑΧΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕ.

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΥΣΑΝΙΑ :Ο ΒΡΑΧΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΡΕΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΥΤΗ. Ο ΒΡΑΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΕΝΟΣ ΣΑΝ ΤΟΙΧΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΡΥΠΕΣ.
  ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΒΡΑΧΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ:ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ Ο ΜΑΡΔΟΝΙΟΣ . ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΧΘΡΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΒΕΛΗ . ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟΣ . ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΡΙΞΑΝ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΒΕΛΗ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ.


Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΥΧΟΣ ή ΓΛΥΦΟΣ


Ο Βλυχός είναι η περιοχή από το νεκροταφείο Μεγάρων προς την θάλασσα μέχρι τα φανάρια στο δρόμο της Πάχης (στην αριστερή πλευρά της κατά το παρελθόν Παλιάς Εθνικής οδού)
Στη φωτογραφία ο Βλυχός στη συνήθη κατάσταση!!!
Ο Βλυχός πήρε το όνομά του από ένα γλυφό πηγάδι που υπήρχε κάποτε στην περιοχή που τώρα είναι το 2ο Δημοτικό σχολείο Μεγάρων. Φυσικά η Μεγαρική Δωρική συνήθεια ήθελε το γλυφό να το λέμε βλυχό οπότε έτσι έλεγαν το πηγάδι. Το πηγάδι ήταν στο εργοστάσιο του Λάγγη (για το οποίο οι μεγαλύτεροι  λένε ότι είχε και ένα ψηλό φουγάρο)  για αυτό  όταν θέλουμε να πούμε για το 2ο Δημοτικό λέμε στου Λάγγη αλλά οι νεότεροι δεν γνωρίζουμε γιατί το λέμε. Τα σκουπίδια του Λάγγη σιγά σιγά μπάζωσαν το βλυχό πηγάδι.
Έτσι λοιπόν το μόνο που έμεινε είναι η ονομασία που  τελικά την πήρε η απέναντι πλευρά και την ονομάζουμε Βλυχό ή Γλυφό όπως την λένε ελάχιστοι.
Εκεί στο Βλυχό που ήταν χωράφια, αρχικά εγκαταστάθηκαν λίγες οικογένειες Ρομά που με την πάροδο του χρόνου πήραν με διάφορους τρόπους! τα χωράφια και τελικά έγινε αυτό που πολύ καλά γνωρίζουν όλοι οι Μεγαρίτες.


Διαβάστε περισσότερα

ΡΙΖΙΚΑ (ΑΪ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΚΛΗΔΩΝΑΣ )


ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΚΛΗΔΩΝΑ . ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΟΠΕΛΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ  ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ . ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ''ΡΙΖΙΚΑ'' .
 ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΜΟΝΗ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ , ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΚΟΠΕΛΛΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΟΠΟΥ Η ΚΟΠΕΛΛΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΑ ΠΙΘΑΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΝΕΡΟ . Η ΚΑΘΕ ΚΟΠΕΛΛΑ ΡΙΣΧΝΕΙ ΜΕΣΑ ΕΝΑ ΜΑΤΣΑΚΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΗΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΑΤΣΑΚΙ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ , ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ. ΑΦΟΥ ΤΑ ΡΙΞΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΠΕΛΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΙΘΑΡΙ (ΚΛΕΙΔΩΝΑ)  ΤΟ ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΛΟΥΚΕΤΟ. ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 11.00π.μ. ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΚΟΠΕΛΛΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ . ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΙ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΤΟΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ . Η ΚΟΠΕΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ''ΠΡΟΣΟΝΤΑ'' . ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΛΕΙΔΩΝΑ ΛΕΕΙ ''ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΛΗΔΩΝΑ  ΜΕ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΡΙΖΙΚΟ, ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ '' . Η ΚΑΘΕ ΚΟΠΕΛΛΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΠΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑ ΒΑΘΥ ΠΙΑΤΟ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΙΔΩΝΑ . ΜΕΤΑ Η ΚΑΘΕ ΚΟΠΕΛΛΑ ΒΓΑΖΕΙ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΒΕΡΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ Η ΒΕΡΑ . ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΟΥΝΗΘΕΙ , ΣΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΑΥΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΠΕΛΛΕΣ .
 ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ , ΜΕ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΝ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΠΟΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ . ΑΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ Π. Χ. ΤΟ  Κ  ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ  ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΘΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ  Κ  . ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΠΕΛΛΕΣ .
 ΤΕΛΟΣ ΑΦΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΙΣ 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΒΑΖΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΗΔΩΝΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ (ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ''ΑΜΙΛΗΤΟ ΝΕΡΟ''). ΑΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΕΝΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕ , Η ΟΠΟΙΑ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ . ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ''ΡΙΖΙΚΩΝ'' Η ΟΠΟΙΑ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ  ΑΥΤΗ ΣΗΜΕΡΑ .
Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ


 ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΔΥΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΣ α) Η ΑΛΚΑΘΟΥ(ΛΟΦΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ) και β)Η ΚΑΡΙΑ(ΛΟΦΟΣ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ). ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΥΠΗΡΧΕ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΑΓΑΛΜΑ ΕΠΙΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΕΛΕΦΑΝΤΙΝΗ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΑ.
ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΥΠΗΡΧΑΝ ΝΑΟΙ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ , ΔΙΟΣ ΚΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΟΣ .ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ, ΥΓΕΙΑΣ . ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΙΟ ΝΥΚΤΟΣ .
 ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΟΛΥΜΠΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΜΕ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.
 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ, ΠΡΥΤΑΝΕΙΟ ΜΕ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΙΝΟΥΣ, ΑΓΟΡΑ ( ΣΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ) ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ.
Η κρήνη των Μεγάρων στην εποχή του Παυσανία θεωρούνταν έργο του Θεαγένη, αλλά η σύγχρονη έρευνα βάση της αρχιτεκτονικής της, την τοποθετεί εκατό χρόνια τουλάχιστον πριν από το Θεαγένη.
Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ


 ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΛΕΓΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΩΜΕΣ.
 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ  . ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ Η ΚΑΘΕ ΚΩΜΗ . ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΩΜΕΣ ΗΤΑΝ ΠΕΝΤΕ: α)ΗΡΑΙΑ (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΙΟ). β) ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ( ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ) ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΓΕΡΑΜΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΠΗΡΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΤΗΝ ΚΩΜΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ . ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΟΥΡΑ ΣΚΥΛΟΥ δηλ. ΚΥΝΟΣ ΟΥΡΑ.
 ΣΕ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ εγκυκλοπ. '' ΝΕΑ ΔΟΜΗ'' Η ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΨΑΘΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ-ΔΥΤΙΚΟ ΑΚΡΟ.γ)ΜΕΓΑΡΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ  ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΑΝ ΚΩΜΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ ΝΑ ΛΕΓΟΤΑΝ ΚΑΙ ΝΙΣΑΙΑ 'Η ΝΙΣΑ δ) ΠΕΙΡΑΙΑ (ΠΕΡΑΧΩΡΑ) ε)ΤΡΙΠΟΔΙΣΚΟΣ (ΜΑΖΙ ΜΕΓΑΡΩΝ).
 ΑΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΚΩΜΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ :  1) ΤΑ ΑΙΓΟΣΘΕΝΑ(ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ) ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΚΩΜΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 2) ΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ KAI THΣ ΑΙΓΗΡΟΥΣΕΣ 'Η ΑΙΓΗΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΒΩΝΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΠΛΟΙΑ  ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΑΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΑ . ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΩΜΕΣ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΩΜΗΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΑΝ 3) ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΛΥΚΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΩΜΕΣ , ΠΑΝΤΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩΝΤΑΙ ΣΕ  ΠΟΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ.
ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΚΩΜΕΣ ΗΤΑΝ: Την κλασική περίοδο η επικράτειά τους περιλάμβανε πέντε οικισμούς. Αυτές ήταν τα Μέγαρα στο κέντρο της μεγαλύτερης πεδιάδας της περιοχής, η Νίσαια στις όχθες του Σαρωνικού που αποτελούσε το νότιο επίνειο των Μεγάρων, οι Παγές στις όχθες του Κορινθιακού που αποτελούσε το βόρειο επίνειο των Μεγάρων, ο Τριποδίσκος στα Γεράνεια όρη και τα Αιγόσθενα στους πρόποδες του Κιθαιρώνα.

ΑΠΟ ΤΟ BLOG  http://annyramath.blogspot.com/2011/10/blog-post.html ΒΛΕΠΟΥΜΕ

 Η αρχαία χώρα των Μεγαρείς, βρισκόταν ανάμεσα της Αττικής και της Κορίνθου, κάλυπτε δε το σημερινό τόπο της Δυτικής Αττικής, απ’ τον Κορινθιακό κόλπο, έφθανε στον Ισθμό έως και τον Σαρωνικό. Αυτό της έδινε το πλεονέκτημα να έχει πρόσβαση σε δύο διαφορετικές θάλασσες. Η θάλασσα ήταν η μόνη διέξοδος των Μεγαρέων καθώς ήταν περικυκλωμένοι από πολύ ισχυρούς γείτονες που πάντα εποφθαλμιούσαν την περιοχή τους. Η Μεγαρίδα αποτελούταν από πέντε ‘’γνωστές/κύριες’’ οικιστικές περιοχές με κέντρο/’’πρωτεύουσα’’ τα Μέγαρα, στη κλασική εποχή, ενώ κατά χρονικά διαστήματα, στα αρχαία συγγράμματα, τις αποδίδονται άλλες έξη οικιστικές περιοχές που η θέση τους σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί και άλλες τρεις προγενέστερες, στα Νότιο Δυτικά, που αργότερα κατακτήθηκαν απ’ τους Κορίνθιους ανεβάζοντας έτσι το σύνολο σε δεκαπέντε οικιστικές περιοχές της Μεγαρίδος γης. 
Οι οικιστικές περιοχές της Μεγαρίδος ήταν:

1η ) Μέγαρα ή ‘’Μεγάρα’’:
Η ονοματοδοσία της πρωτεύουσα στη ‘’πολιτείας/χώρα’’ της Μεγαρίδος, Μέγαρα, έχει διάφορες εκδοχές. Ο Ηρόδοτος και ο Στέφανος ο Βυζάντιος αποδίδουν την ονομασία των Μεγάρων στο γιό του Δία και μιας Σιθνίδας νύμφης, το Μέγαρο, που διασώθηκε απ’ το κατακλυσμό του Δευκαλίωνα καταφεύγοντας στα ‘’άκρα της Γερανίας’’. 
Η ονομασία Μέγαρα διατηρήθηκε από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και μόνο στο Μεσαίωνα απαντάται ο τύπος "Μάγαρα" για την πόλη. Στις γραπτές μαρτυρίες που διασώζουν τις δύο κύριες διαφορετικές εκδοχές για την ονομασία της πόλης συναντάμε κι εκείνη του Παυσανία, καθώς καταγράφοντας την άποψη των Μεγαρέων, τη συσχετίζει με τα "μεγάρα", τα ιερά της Δήμητρας, τα οποία έφτιαξαν για πρώτη φορά όταν βασιλιάς ήταν ο Καρ, γιος του Φορωνέα, προς τιμή της θεάς, η λατρεία της οποίας ήταν πανάρχαια στη Μεγαρίδα. 
Μεγάρα, πάλι, ήταν και η σύζυγος του ήρωα των Θηβών Ηρακλή που γεννήθηκε, έζησε, πέθανε και ετάφη στα Μέγαρα, όπου ο Παυσανίας αναφέρει πως είδε τον τάφο της.

2η ) Νισαία:
Η ονομασία της κώμης και επίνειο των Μεγάρων στο Σαρωνικό, Νισαία, προέρχεται από το μυθικό Νίσο που διατέλεσε κυβερνήτης των Μεγάρων και ήταν γιός του βασιλιά Πανδίονα. Η μυθολογική παράδοση των Μεγάρων αναφέρει την ύπαρξη Βασιλέων που κυβέρνησαν την πόλη, οι οποίοι προερχόντουσαν από πανάρχαιους λαούς όπως οι Λέλεγες και οι Κάρες.

3η ) Παγές ή Πηγές:
Η αρχαία πόλη Παγές βρίσκονταν στη περιοχή του σημερινού Αλεποχωρίου και ήταν ένα σταθερό αδιαφιλονίκητο, πάντα Μεγαρικό λιμάνι, απ’ τα εκείνα τα βόρεια επίνεια των Μεγάρων στον Κορινθιακό κόλπο.
Η ονομασία της πόλης πιθανόν να είναι σύνθετη προερχόμενη απ’ τις: (παγ+ες), όπου και φανερώνει (παγιωμένη είσοδο), δηλαδή το λιμένα που ήταν αμετάβλητος, αδιάτμητος της Μεγαρίδος, και που επικοινωνούσαν οι Μεγαρείς με τις κτίσεις τους στη Μεγάλη Ελλάδα και τα άλλα μέρη, στα Δυτικά, που είχαν αποικίες. Πιο σύνηθες όμως, για την ονομασία των Παγών είναι, πως βόρειά τους υπήρξαν πηγές. 
Στις Παγές, αναφέρει ο Παυσανίας υπήρχε το άγαλμα της θεάς Άρτεμις της επικαλούμενης Σωτήρας. Υπήρχε ακόμη και το ηρώον του Αιγιαλέως, υιού του Αδράστου και ονομάζονταν Αιγιαλείο. Κατά την δεύτερη εκστρατεία των Αργείων εναντίον των Θηβαίων ο Αιγιαλεύς φονεύθηκε κατα την μάχη του Γλισάντος οι συγγενείς του τον έφεραν στις Παγές όπου και τον έθαψαν.

4η ) Αιγόσθενα:
Η πόλη στα αρχαία Αιγόσθενα ήταν ο κατεξοχήν τόπος της λατρείας του θεραπευτή ήρωα Μελάμποδα. Το τοπωνύμιο Αιγόσθενα λέγουν αρκετοί ιστορικοί πως οφείλεται στον τοπικό θεό που ήταν αρχικά αιγόμορφος. Το όνομα Μελάμπους αποτελεί υπαινιγμό στην αρχική φύση του θεού ως μαυρόποδου κατσικιού (συγγενικό ήταν το επίθετο του Διονύσου μελάναιγες, (Ερμιόνη, Κορ. Λακωνίας) με τη λατρεία του οποίου παρέμειναν στενά σχετισμένοι οι αιγόκεροι). 
Melampus, Pauly-Wissowa, R. E. 1931, τόμ. 29, στ. 392-399.

5η ) Τριποδίσκος: 
Η αρχαία κώμη Τριποδίσκος ήταν ορεινή πόλη στα Δυτικά της Μεγαρίδος, χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές των Γερανείων και δεν έχει ακόμα ‘’ξεκαθαρίσει’’ τον τόπο της. Ήταν βέβαια κάπου στα Γεράνεια όροι αλλά οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί δεν έχουν αποφανθεί για την ακριβή της τοποθεσία. Η ονομασία της κώμης γνωρίζουμε πως δόθηκε απ’ τον τρίποδα που κουβαλούσε ο Κόροιβος απ’ τους Δελφούς. 
‘’Ο Κόροιβος για να ικανοποιήσει τους Αργείους σκότωσε την Ποινή... Η Πυθία απαγόρευσε στον Κόροιβο να επιστρέψει στο Άργος και του επέβαλε να σηκώσει από το ιερό ένα τρίποδα και να τον πάρει μαζί του, κι όπου ο τρίποδας του πέσει, στο μέρος εκείνο να χτίσει ναό του Απόλλωνα... Ο τρίποδας κατά το όρος Γεράνεια χωρίς να το καταλάβει, γλίστρησε και του έπεσε κάτω’’.


Και οι αδιευκρίνιστοι (μη ταυτισμένοι) οικισμοί της Μεγαρίδος είναι: 

6η ) Κυνόσουρα:
Πιθανόν η πανάρχαια Κώμη της Κυνόσουρας να βρισκόταν στη σημερινή περιοχή της Μάλιαψάθας. Καθώς λείψανα πανάρχαιου οικισμού, ίσως της Κυνόσουρα, υπάρχουν στα βόρεια της περιοχής και μέχρι σήμερα είναι αρχαιολογικός ανεξερεύνητα. 
Το όνομα Κυνόσουρα είναι σύνθετος (κυν+οσούρα) = (σκύλος+ ? ….) με μια αδιευκρίνιστη λέξη που κάποιοι λένε πως είναι η ‘’ουρά’’. 
Πάντως η Δωρική διάλεκτος είναι που δηλώνει το τοπωνύμιο της Κυνόσουρα. Διότι το γνώρισμα της Δωρικής είναι η διατήρηση του αρχαίου (ιαπετικού) ‘’ά’’ μακρού. Το ‘’ά’’ τούτο τρέπεται σε ‘’ή’’ στην Αττική σε διάφορες περιπτώσεις και στις καταλήξεις της α’ κλίσεως καθώς είναι: ο πολίτας, ο μαχατάς, τας θαλάσσας, τας Μώσας, α μεγάλα δίκα, κα. Όπου στην Αττική διάλεκτο βρίσκονται: = ο πολίτης, ο μαχητής, της θαλάσσης, της Μούσης, η μεγάλη δίκη. 
Έτσι, φανερώνεται ότι η λέξη ‘’Κυνόσουρα’’ είναι Μεγαρική απ’ την Δωρική της κατάληξη. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι λίγα είναι τα ζώα για τα οποία έχουν πλαστεί μύθοι από τους αρχαίους Έλληνες. Ο πρώτος μύθος, μας λέει πως ο κύν ήταν δημιούργημα του θεού Ήφαιστου. Για το λόγο αυτό, απολάμβανε μεγάλης εκτίμησης σε σημείο σχεδόν ισότητας με τους ανθρώπους, σε αντίθεση με τους αρχαίους Αιγυπτίους που είχαν μια πιο απόμακρη σχέση με τα ζώα (τα λάτρευαν μεν αλλά χωρίς να έχουν καθημερινή επαφή μαζί τους). Ο θεός Απόλλων εξημέρωσε το σκύλο και τον δώρισε στην αδελφή του θεά Αρτέμιδα, προκειμένου να τη συνοδεύει στο κυνήγι (κύναν άγω).
Επίσης, ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο σκύλος είναι αποτέλεσμα αναπαραγωγής του Κέρβερου (του σκύλου που φύλαγε τον Άδη), την οποία επέτυχε ο Μολοσσός, ο εγγονός του Αχιλλέα. Για την ιστορία, τον Κέρβερο τον αιχμαλώτισε ο Ηρακλής και τον πήγε στον Ευρυσθέα, από τον οποίο τον έκλεψε ο Μολοσσός.


7η) Αιγειρούσαι: Κώμη στον Κορινθιακό κόλπο στη περιοχή της σημερινής Μαυρολίμνης.

8η ) Ρους:
Η ονομασία της περιοχής αυτής, προήρθε κατά πάσα πιθανότητα, από το σημερινό ξεροπόταμο και που στην αρχαιότητα θα πρέπει να είχε συνεχόμενη ροή νερού. 
Η ελληνική μυθολογία αναφέρει πως η Ρους της Μεγαρίδος, ότι ήταν η πατρίδα του τυφλού κι ονομαστού μάντη, Κάλχα, όπου εκτέλεσε την εντολή των θεών για τη θυσία της Ιφιγένεια στην Αυλίδα. Ο οποίος κατόπιν ακολούθησε τον Αγαμέμνονα, χωρίς τη θέλησή του, στην Τροία (και αφού ο Αγαμέμνων έκτισε ιερό εκεί στη θεά Άρτεμη), τοποθετήθηκε ο μάντης Κάλχας κι έβγαζε χρησμούς για τις μάχες. Επέστρεψε στην πόλη των Μεγάρων δέκα χρόνια μετά αφού τελείωσε ο Τρωικός Πόλεμος. Πέθανε και ετάφη στα Μέγαρα. 


9η) Πάνορμος: Στο βόρειο άκρο της σημερινής ακτής της Ψάθας , δημιουργείται ένας βαθύς μυχός όπου ενδείκνυται για ασφαλές λιμάνι. Εδώ οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι υπήρξε η κώμη και το λιμάνι της Μεγαρικής Πανόρμου. Καθώς από επιγραφές και κάποιους αρχαίους συγγραφείς γνωρίζουμε πως ανάμεσα στις Πάγαι (Αλεποχώρι) και τα Αιγόσθενα (Πόρτο Γερμενό) ήταν η Πάνορμος. Όμως εκτός από ελάχιστα όστρακα δεν παρουσιάζονται άλλα ίχνη ιστορικής εγκατάστασης. Πλην του λόφου του Αγ. Ιωάννη (σε μικρή απόσταση) που φαίνονται θεμέλια αρχαίου πύργου του 5ου αιώνα π. Χ. και μιας ρωμαϊκής αγροικίας. Ο πύργος αυτός είναι σε σχήμα ορθογώνιο με διαστέσεις 9,5Χ8μ. σώζεται σε μικρό ύψος και βρίσκεται δίπλα στον αρχαίο παραλιακό δρόμο. Ο πύργος φαίνεται πως ήλεγχε το λιμάνι, την παραλία και έναν αρχαίο δρόμο που επικοινωνούσε με ορεινούς πύργους δεξιά και αριστερά του όρμου.

10η)Ερενεία: Ο Παυσανίας την αναφέρει ως Μεγαρική κώμη. Πιθανών να βρισκόταν στη περιοχή Κούντουρα είτε Ανατολικότερα. 

11η) Άρις: Μικρή ορεινή κώμη ανάμεσα στις Αιγειρούσες και τις Πάγες. 

Και τρεις ακόμη περιοχές που κατά τους αρχαίους ιστορικούς άνηκαν στη χώρα Μεγαρίδα:

1η ) Ηραίο: 
Η πόλης Ηραίο βρίσκετε στη σημερινή ευρύτερη περιοχή της Περαχώρας Λουτρακίου.
Με τις ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 1930-1933, μελετήθηκε η περιοχή του Ηραίου και τα γειτονικά ιερά Ήρας Ακραίας και Λιμενίας. Η έρευνα επεκτάθηκε ως τη λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης, όπου βεβαιώθηκαν κατάλοιπα από εγκαταστάσεις νεολιθικής, πρώιμης ελλαδικής αλλά και μυκηναϊκής εποχής, ενώ εικάζεται ότι υπήρχε μια σημαντική πόλη με το όνομα Ηραίον.

2η ) Πειραίον ή Περαίας: 
Η πόλης Πείραιον στη σημερινή περιοχή της Περαχώρας. 
Η ονομασία Πειραίον ή Περαία, για πολλούς ιστορικούς, παράγεται από το ‘’πέραν’’ δηλαδή, εις την αντιπέραν, επειδή στην αρχαιότητα μπορούσε να μεσολαβούσε τόπος ελώδης είτε ροή νερών, (το λεγόμενο ‘’αλίπεδον’’), όπως επίσης λέγονταν ομοίως οι αντιτακτές όχθες π.χ.:
Περαία Παλαιστίνης, πέραν του Ιορδάνη ποταμού.
Περαία, έναντι Τενέδου και Μυσίας.
Περαία Συρίας, της οποίας οι κάτοικοι λέγονταν Πειραιείς.
Περαία Σμύρνης (προάστιο της Σμύρνης).
Περαία Αθηνών (το επίνειο της Αθήνας). 

3η) Οινόη:
Σύμφωνα ακόμη με λείψανα που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της περιοχής Περαίας εκτιμάται ότι η γνωστή από διάφορες φιλολογικές πηγές πόλη ‘’Οινόη’’ βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Σχοίνου.
Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ


 ΤΟ 1818 ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΣΤΕΣΑΡΙΦΗ ΜΕΓΑΡΩΝ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΝΤΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΙΣΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΑ . Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΦΑΣΙΣΤΗ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΑΤΕΡΑ (ΒΟΔΙΑ ΠΟΥ ΕΣΕΡΝΑΝ ΑΛΕΤΡΙ).
 ΕΤΣΙ ΤΟ 1818 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ  Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΗΤΑΝ 1,5 μετρο ΕΝΩ  ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΦΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ 2 μετρα .
 ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1823 ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΕΙΧΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ .
 ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ  ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ   (ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΒΑΘΗΣ ΟΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΚΤΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΜΕΓΑΡΩΝ.
 ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ 104 ΕΙΔΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΙΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ .
 ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΓΥΡΩ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΤΣΙ ΣΙΓΑ- ΣΙΓΑ ΜΠΑΖΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ  ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ)    ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΚΚΑΣ . ΜΕΣA ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ .
ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΗΛΑ ΚΑΡΑΟΥΛΙΑ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΜΕΡΑ .
 ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΕΙΧΕ ΧΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
 ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ , ΤΟ ΥΨΟΣ 3,9 μ. ΕΩΣ 4,1 μ. ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΧΟΝΤΡΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΛΑΜΑΡΙΝΑ . ( Η ΠΟΡΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1930 ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ . ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ . ΤΟ ΛΥΠΗΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ Η ΜΟΝΑΧΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ  ''ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΠΟΡΤΑ''  ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΡΤΑ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ). ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΧΥΡΩΜΑΤΟΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ. 
(Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΡΟΣ 3ο ΤΗΣ ΝΕΑ ΠΝΟΗΣ) . ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΩΖΟΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ . Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΡΑΛΟΥ ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΤΟ 1813 . ΗΤΑΝ ΚΟΡΗ ΚΑΛΛΙΟΣΤΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙ . ΕΙΧΕ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ , Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΑΟΥΛΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΣΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΝ ΜΕΣΑ . ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΓΡΑΙΑ ΡΑΛΟΥ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ . ΟΣΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΗΤΑΝ ΔΕΚΑ ΑΤΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΤΟΙΧΟΣ . ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΥΤΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΝ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΡΟΚΥΠΤΗ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ . ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΤΡΩΓΑΝ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ. ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 115 ΕΤΩΝ.
Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ;


ΟΛΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ : Μεγαρίδα (Αρχαία Μεγαρίς Χώρα)

Που βρίσκονται τα 10.000 ιστορικά αρχαία ευρήματα της πόλεως των Μεγάρων και γιατί δεν εκτίθενται στο Μουσείο της πόλης;
(Περίπου 8.000 αγγεία, 1.200 μικροαντικείμενα και 800 λίθινα αντικείμενα.)
Το Φεβρουάριο του 2007, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Γεώργιος Βουλγαράκης, σε ερώτηση του Βουλευτή Αθανασίου Λεβέντη, αποκαλύπτει σε απαντητικό έγγραφο ότι υπάρχουν 10.000 ιστορικά αντικείμενα (από αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές των τελευταίων χρόνων στη πόλη των Μεγάρων) που το κοινό δεν μπορεί να γνωρίσει…. Διότι φυλάσσονται σε αποθήκη!  
Σας παραθέτουμε όλη την έγγραφη απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού το 2007, από τα πρακτικά της Ελληνικής Βουλής, για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα…


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Π΄ Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007

Αθήνα, σήμερα στις 14 Φεβρουαρίου 2007, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής κ. ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
…………
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 2250/12.12.06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθανασίου Λεβέντη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ/ΚΕ/125/29.12.06 έγγραφο από τον Yπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση: «Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 2250112.12.06 ερώτησης του Βουλευτή κ. Αθανάσιου Λεβέντη, σας πληροφορούμε ότι: Η Μεγαρίδα με κέντρο τα Μέγαρα αποτελεί μία περιοχή με έντονη οικιστική δραστηριότητα κατά την αρχαιότητα και αξιόλογη παρουσία στις αγροτικές και εμπορικές δραστηριότητες της εποχής. Αρκετοί από τους χώρους, ανάλογα με τη σπουδαιότητα των αρχαίων, έχουν κηρυχθεί ως αρχαιολογικοί ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες (ΦΕΚ 305/Β΄/8.5.91) και προστατεύονται από τις διατάξεις του Νόμου 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις, διότι τα αρχαία σώζονται κυρίως σε αποσπασματική κατάσταση διατήρησης και δεν μπορούν να αποτελέσουν οργανωμένους επισκέψιμους χώρους, όπως συμβαίνει με αντίστοιχα αρχαία κατάλοιπα συνήθως σε όλη την ύπαιθρο χώρα της επικράτειας. Σε ελάχιστες περιπτώσεις απαιτείται ανασκαφική έρευνα για τη ταύτιση και τον χαρακτηρισμό τους. Άλλωστε, μέχρι σήμερα, δε συντρέχουν επείγοντες λόγοι προστασίας τους επειδή δεν κινδυνεύουν άμεσα από την οικοδομική δραστηριότητα, καθώς είναι έξω από οικισμούς και σε αγροτικές ή δασικές εκτάσεις. Είναι αυτονόητο εξάλλου, ότι δεν μπορούν να περιφραχθούν έως ότου ρυθμιστεί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση όμως αρμόδιος υπάλληλος της Γ΄ ΕΠΚΑ ελέγχει εβδομαδιαία την κατάσταση των αρχαίων και διαπιστώνει αν έχουν γίνει παράνομες ενέργειες σε βάρος των μνημείων. Με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση η αρμόδια για την περιοχή Γ΄ ΕΠΚΑ έχει θέσει τις εξής προτεραιότητες για τις αρχαιότητες των Μεγάρων και της Μεγαρίδας. 1) Διενέργεια των σωστικών ανασκαφών: Τα Μέγαρα είναι μια πόλη που αναπτύσσεται τελευταία με γοργούς ρυθμούς παρουσιάζοντας έντονη οικοδομική δραστηριότητα όχι μόνο στον πολεοδομικό ιστό αλλά και στις παρυφές, καθώς επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Επειδή η πόλη είναι κτισμένη πάνω από την αρχαία, στις εκσκαφές που γίνονται στο κέντρο της εντοπίζουμε αρχαία οικοδομικά λείψανα και στις παρυφές της αρχαία νεκροταφεία. Οι σωστικές ανασκαφές προηγούνται κάθε άλλης δραστηριότητας για την άμεση διάσωση των αρχαίων και την κατά το δυνατό συντομότερη αποδέσμευση των οικοπέδων των ιδιωτών, ώστε να μειώνεται η οικονομική τους επιβάρυνση από την καθυστέρηση των εργασιών. Το 2006 διενεργήθηκαν στα Μέγαρα οκτώ σωστικές ανασκαφές, εκ των οποίων οι επτά ολοκληρώθηκαν μέσα στο έτος και εκκρεμούν προς ανασκαφή τέσσερα οικόπεδα. 2) Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τη δημιουργία υποδομών που αφορούν στην τακτοποίηση των ευρημάτων των σωστικών ανασκαφών και τη φύλαξη των αρχαίων με σύγχρονες προδιαγραφές. Επειδή τα αρχαία φυλάσσονταν σε ακατάλληλους χώρους, έχει ενοικιαστεί σύγχρονο κτίριο κοντά στο Μουσείο και είναι σε εξέλιξη η μεταφορά τους από παλαιό οίκημα στο νέο. Η οργάνωση της μεταφοράς αλλά και η τακτοποίηση των ευρημάτων στο νέο χώρο είναι χρονοβόρα και επίπονη, απαιτείται δε μεγάλη υπευθυνότητα και επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού. 3) Η συντήρηση- και τεκμηρίωση των ευρημάτων των σωστικών ανασκαφών επίσης αποτελεί καθημερινή δραστηριότητα. Η καταγραφή γίνεται εκτός από χειρόγραφα και ηλεκτρονικά σε βάσεις δεδομένων βασισμένες σε σύγχρονα προγράμματα πληροφορικής. Περίπου 8.000 αγγεία, 1.200 μικροαντικείμενα και 800 λίθινα αντικείμενα είναι καταγεγραμμένα και φωτογραφημένα στις αποθήκες του Μουσείου. Οι εργασίες αυτές δεν είναι αντιληπτές στο ευρύ κοινό, διότι αφορούν σε εσωτερικούς χώρους, είναι όμως βασική προϋπόθεση ώστε να γίνει η επιστημονική τεκμηρίωση και ερμηνεία των αρχαίων, χωρίς την οποία δεν μπορεί αν γίνει η αξιοποίησή τους. 4) Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης έχει πάντα τις πόρτες ανοιχτές για τους επισκέπτες, ακόμα και όταν ομάδες προσκεκλημένων διαφόρων φορέων της πόλης το επισκέπτονται εκτός ωραρίου λειτουργίας του, χάρη στην προθυμία και την αφιλοκέρδεια του φυλακτικού προσωπικού. Επίσης έχει φιλοξενήσει δημόσιες εκδηλώσεις, όσες φορές του ζητήθηκε. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον εκπαιδευτικό ρόλο που πρέπει να έχει κάθε μικρό μουσείο σε μία πόλη, λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου, με δωρεάν παροχή έντυπου υλικού στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που το έχουν παρακολουθήσει. Εκτός από το μόνιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε χρόνο γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για τις αρχαιότητες της πόλης ανάλογα με το θέμα που ζητούν οι εκπαιδευτικοί. 5) Το 2006 ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση ακινήτων με τμήμα του αρχαίου τείχους των Μεγάρων που σώζεται σε μήκος 100 περίπου μ., στα νότια της πόλης. 6) Εξάλλου, κατά τους τελευταίους μήνες αρκετός χρόνος αναλώθηκε στην προετοιμασία της υπηρεσίας ώστε να δεχθεί το βάρος από το έργο της αποχέτευσης που μόλις άρχισε. Δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση δεδομένων όλων των ανασκαφών των Μεγάρων από το 1960 και εξής, ώστε να γίνεται εύκολα ο συσχετισμός με τα νέα ευρήματα και οργανώθηκε, κατά το δυνατόν, ο χώρος και ο τρόπος υποδοχής των νέων ευρημάτων. Πρόσφατα ενισχύθηκε το επιστημονικό προσωπικό που ασχολείται με τα θέματα των Μεγάρων με δύο ακόμα αρχαιολόγους αορίστου χρόνου. 7) Προωθείται επίσης η ένταξη ομάδας έργων για την ανάδειξη των φρουρίων της Δυτικής Αττικής που θα εκτελεστούν με αυτεπιστασία από την Γ΄ ΕΠΚΑ στο πλαίσιο του Ε.Π. Πολιτισμός του Γ ΚΠΣ. Ύστερα από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η παρουσία της αρμόδιας για την περιοχή Γ΄ ΕΠΚΑ του Υπουργείου Πολιτισμού στα Μέγαρα και τη Μεγαρίδα είναι καθημερινή, κυρίως στο μέτωπο των σωστικών ανασκαφών, είτε αυτές αφορούν σε ακίνητα ιδιωτών, είτε σε μεγάλα δημόσια έργα, όπως αυτό της αποχέτευσης. Παράλληλα δημιουργούνται οι υποδομές που χρειάζονται για την ασφαλή φύλαξη, συντήρηση, μελέτη και αξιοποίηση των κινητών ευρημάτων των ανασκαφών και ελέγχεται η ασφάλεια των αρχαίων της Μεγαρίδας. Επίσης δίδονται κανονικά προς δημοσίευση στα Χρονικά του Αρχαιολογικού Δελτίου τα αποτελέσματα των σωστικών ανασκαφών στα Μέγαρα και τη Μεγαρίδα. Ο Υπουργός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ»
Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ 1821 ΑΣΘΕΝΗΣΕ ΤΟ 1832 ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ. ΕΜΕΙΝΕ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΜΕ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟΣ ΒΑΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ .
 Ο ΚΩΛΕΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΜΕΝΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙ. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ ΣΕ ΚΑΚΑ ΧΑΛΙΑ . ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΡΙΝΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ ΜΑΝΣΟΛΑΣ .
 ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΣΟΛΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ, ΑΝΑΦΕΡΑΝ  ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ . ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ > . ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΗΤΑΝ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ (ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ). ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΤΟ .
Διαβάστε περισσότερα

Παλαιόκαστρο Μεγάρων.

Το Παλαιόκαστρο, βρίσκεται, επάνω σε μικρό κωνικό λόφο 40 μ. περίπου, στην παραλία των Μεγάρων (Βαρέα) και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, από μια μικρή και ελλιπή έρευνα που έγινε πριν το 1940, χρονολογούνται σε προϊστορικές και ιστορικές περιόδους των Μεγάρων. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο λόφος έχει ‘’πλαστεί’’ έτσι από ανθρώπινα χέρια, διότι χρησίμευσε σαν Ακρόπολη του επίνειου (της αρχαίας Νισαίας) των Μεγάρων, στο Σαρωνικό κόλπο.
Όπως και να έχει όμως, στον λόφο του Παλαιόκαστρου σώζονται λείψανα οχύρωσης των ύστερων μεσαιωνικών χρόνων.  Μέχρι το 1941-1943 υπήρξε εκεί μεγάλο μέρος ενετικού πύργου και άλλων αρχαίων οχυρώσεων σε σεβαστό ύψος, καθώς διακρίνονται ευκρινώς στις γκραβούρες και τις παλιές φωτογραφίες των διαφόρων περιηγητών και φωτογράφων πρίν το 1940.
Εκείνη την εποχή οι κατακτητές Γερμανοί εγκλημάτησαν κατά του ιστορικού λόφου. Αφού πρώτα αφαίρεσαν άγνωστο αριθμό αρχαίων αντικειμένων από ‘’λαθρα’’ ανασκαφές που έκαναν. Γκρέμισαν κατόπιν, οι Γερμανοί, τα ιστορικά μέρη και ‘’χαμήλωσαν’’ αρκετά το λόφο, διότι έφτιαξαν μικρό επιχειρησιακό αεροδρόμιο (εκεί περίπου που είναι το σημερινό) και εφορμούσαν κατά των αντιστασιακών μαχόμενων Ελλήνων.
Ένα τρομερό ιστορικό έγκλημα συντελεστικέ στην ιστορία της Μεγαρίδας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας και που δυστυχώς μέχρι σήμερα έχει μείνει ξεχασμένο και ατιμώρητο!     

ΜΠΟΥΚΕΒΙΛ 1835
ΟΛΗ  Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ Μεγαρίδα (Αρχαία Μεγαρίς Χώρα) 
Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ


Η ΟΝΟΜΑΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΕΓΑΡΙΤΩΝ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΕΛΕΓΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΟΥ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΣΑΝ ΣΙΓΟΥΡΟ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΡΙΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ  ΣΚΕΨΗ  ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΗΘΟΦΑΝΕΙΑ .
 Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΦΗΜΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΑΔΕΙΑΖΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΗ .
 ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΗΤΑΝ ΕΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΘΑΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΜΑΛΩΝΟΥΝ!
Η ΜΕΓΑΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ  ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ , ΤΟΝ ΣΤΙΛΠΩΝΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΟΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕ, ΤΟΝ ΕΥΒΟΥΛΙΔΗ , ΤΟΝ ΔΙΟΔΟΡΟ, ΤΟΝ ΑΛΕΞΙΝΟ και πολλους αλλους .
Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΥΝΤΙ


ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΕΣΙΑ  ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ . ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΟΦΟΡΙΑ (βλεπε ΚΑΤΗΦΕΝΙΑ και ΚΑΠΛΑΜΑΣ) ΦΟΡΙΕΤΑΙ ΤΟ  ΦΟΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΦΕΝΙΟΥ . ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ . ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΟΖΙΠΟΥΝΟ . ΕΙΝΑΙ ΕΚΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ . ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΜΠΡΑΤΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΗΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΠΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ . Η ΤΡΑΧΙΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΠΑΝΙ . ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΧΙΛΙΑ ΜΠΑΙΝΗ ΑΛΥΣΟΣ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΚΑΤΗΦΕΝΕΙΑ . Η ΠΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΚΟΦΤΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ.
Η ΚΟΠΕΛΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑΔΙ ΠΟΔΙΑ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΦΟΥΝΤΙ 
ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΡΩΤΑ ΦΟΡΙΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΙ ΠΟΥ ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΕΧΕΙ ΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΓΟΥΛΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΛΟΥΡΙΔΑ ΜΑΥΡΟ ΜΕ ΧΡΥΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ . ( ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΗΦΕΝΕΙΑ). ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΜΠΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΩΤΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ . ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΠΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΡΔΑΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΚΟΥΛΙΑ. (βλεπε ΚΑΤΗΦΕΝΙΑ)
Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΛΑΜΑΣ


 ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΦΟΡΕΣΙΑ  ΤΗΣ ΜΕΓΑΡΙΤΙΣΣΑΣ.
 ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΡΟΥΧΟ ΣΑΝ ΡΟΜΠΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΑΝΕΙ ΠΙΕΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΦΛΕΓΕΣ . ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΛΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ ΣΚΟΥΡΟ ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΚΡΟΥ, ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΔΟΓΥΡΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ . ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΡΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΠΙΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ  ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΗ ΑΠΟ ΕΜΠΡΟΣ ΔΕΞΙΑ .
 ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΦΟΡΙΕΤΑΙ Η ΑΠΛΗ ΠΟΔΙΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΕΝΤΗΜΑ Η ΥΦΑΝΤΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΚΟΛΟΝΑΤΗ.
 ΣΤΟΝ ΚΑΠΛΑΜΑ ΥΠΑΡΧΗ ΚΕΝΤΗΜΑ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΚΛΩΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ .
ΣΤΟ ΜΠΟΥΣΤΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΥΦΑΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΕ ΤΡΑΧΙΛΙΑ . ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΧΙΛΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΑ (ΑΛΥΣΟΣ) ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΗ Η ΦΟΡΕΣΙΑ  ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΛΗ.
 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΛΑΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΕ ΔΑΝΤΕΛΑ ΜΕ ΡΟΔΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΔΙΑ .
ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΦΟΡΙΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΑΝΤΙΛΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ . ΣΤΗΝ ΠΙΣΩ ΓΩΝΙΑ ΠΟΥ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΑΜΕΝΑ ΦΛΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΕ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΟ (ΠΑΡΑΔΕΣ=ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ)
Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΦΕΝΙΑ


 Η  ΚΑΤΗΦΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΡΙΤΙΣΑΣ.(ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΗΤΑΝ Η ΝΥΦΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ  ΚΑΙ ΦΟΡΙΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΓΑΜΟ). ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΖΑΚΕΤΑ ΚΟΝΤΗ ΑΠΟ ΒΕΛΟΥΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟΜΠΟΡΝΤΟ , ΒΕΡΥΚΟΚΙ, ΜΕΛΙ, ΡΟΖ ΑΠΑΛΟ, ΣΟΜΟΝ Η ΜΩΒ ( ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟΜΠΟΡΝΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΕΝΤΗΜΑ ΠΗΡΕ Η ΣΤΟΛΗ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΤΗΦΕΝΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΦΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΜΠΟΡΝΤΟ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ )
 ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΑΚΕΤΑ ( ΖΙΠΟΥΝΙ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΗ ΚΛΩΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΖΙΠΟΥΝΙ.TA ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΤΟΥ ΖΙΠΟΥΝΙΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΛΑΛέΣ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΕΝΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΩ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΤΙ Η ΝΥΦΗ (ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ ΗΤΑΝ ΝΥΦΙΑΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ) ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΑ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΙΠΟΥΝΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΥΣΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ  ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΥΣΟΣ (ΕΤΣΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ) ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΣΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΤΡΑΧΙΛΙΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΛΑΜΑ.
 ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΝΑ ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΙΛΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΣΑΠΙΣΟ ( ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΙΣΑ ΠΙΣΩ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ  ΕΝΑ ΜΑΝΤΙΛΙ ΑΠΟ ΤΣΕΒΡΕ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΜΠΟΛΙΑ . Η ΜΠΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΗΛΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ . ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 3 μετρα ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΔΑΝΤΕΛΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΗΣ . ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΠΟΛΙΑΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΔΑΛΟΙ . ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΜΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΘΕΙΑΣ 'Η ΓΙΑΓΙΑΣ .
 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΡΔΑΛΟΥΣ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΚΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ. ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΦΟΥΝΤΕΣ ΧΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΛΩΣΤΗΣ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΦΟΥΣΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΦΑΡΔΙΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΠΙΕΤΕΣ (ΦΛΕΓΕΣ) ΚΑΙ ΦΤΑΝΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ  ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΔΙΑ . Η ΠΟΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ , ΡΟΖ, ΦΟΥΞΙΑ, Η ΠΡΑΣΙΝΗ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΚΕΝΤΗΜΕΝΗ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΚΛΩΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΕΣ , ΤΟ ΜΑΚΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΔΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΟΥΣΤΑΣ .ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΥΚΟ ΚΑΛΤΣΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΕΝΤΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΚΛΩΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΠΑΝΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΥΝΟΛΟ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ  ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΗ  ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΟΦΟΡΕΙΑ (ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΟΦΟΡΕΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΠΛΑΜΑΣ).
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΦΗ ΜΕ ΚΑΤΗΦΕΝΙΑ 1947( ΟΙ ΝΥΦΕΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΕΡΙΧΝΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΡΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΛΙΑΣ ΤΟΥΣ... ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΖΕ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΟΥΤΕ ΕΣΒΗΝΕ ΤΙΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ)
http://www.megaratv.gr/index.php?page=8&vcat=13&video=399 ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΝΤΥΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΦΕΝΙΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ MEGARA TV
Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΧΑΣ


 Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΜΑΝΤΗΣ ΚΑΛΧΑΣ( ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΑΜΥΘΑΟΝΙΔΩΝ) ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΡΩ'Ι'ΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ .
Ο ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΗΡΘΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΚΤΙΣΕ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΗ ΠΗΡΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΤΗ ΚΑΛΧΑ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ :
Ο Κάλχας (δεξιά) επιβλέπει τη θυσία της Ιφιγένειας. (Τοιχογραφία σε περιστύλιο της Πομπηίας.)
Στην ελληνική μυθολογία ο Κάλχας (αρχαία γενική του Κάλχαντος), ήταν μάντης, (προφήτης), από τις Μυκήνες ή και από τα Μέγαρα, που ανήκε στο γένος τωνΑμυθαονιδών. Ο Κάλχας ήταν ο κορυφαίος της εποχής του στην ερμηνεία των οιωνών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι γνώριζε εξίσου καλά τα πράγματα του παρελθόντος, του παρόντος, και του μέλλοντος.
Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ


 Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, (ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ : ΤΑ ΒΙΛΙΑ , Η ΜΑΝΔΡΑ , ΤΟ ΚΡΙΕΚΟΥΚΙ , ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ΅, ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙΑ) . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΔΕΝ  ΛΕΙΠΕΙ Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ . ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΡΜΕΝΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ( ΑΙΓΙΝΑ , ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΘΗΝΑ ) ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Σ' ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥΣ . ΟΙ  ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ  ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΥΛΑΞΟΥΝ  ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ . ΟΠΟΤΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ . ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΑΜΑΛΗ (βλεπε ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΛΗ ) 10 ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ (ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΑ ΔΙΣΥΛΛΑΒΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ'Ι'ΔΙΑ ΜΕ ΔΥΟ  ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΦΙΛΟΥ) 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ  ΔΕΝ  ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ  ΠΟΤΕ Ο ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΑΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΓΗΓΕΝΕΙΣ.  
(Ο Αμερικάνος πρόξενος(με ελληνική καταγωγή) G. A. Perdicaris το 1845 μας αφήνει μια ωραία περιγραφή των Μεγαρέων. (*)
«Ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την τύχη των Μεγαρέων, καθώς οι κάτοικοι των Μεγάρων, αντίθετα με αυτούς που κατοικούν στα χωριά της Αττικής, είναι ελληνικής καταγωγής. Τα σπίτια τους δεν μοιάζουν με αυτά των Αρβανιτών, και διαφέρουν τόσο στους τρόπους και την εμφάνιση όσο και στη γλώσσα τους. Οι άνδρες είναι αξιοσημείωτοι για την ευγενή και γεμάτη χάρη εμφάνιση τους, ενώ οι γυναίκες, αν και θέλουν εκπαίδευση για να γίνουν κυρίες της αυλής του Όθωνα, έχουν τα τέλεια χαρακτηριστικά και το “καθυποταγμένο αέρα” που παρατηρούμε σε κάποια μνημειώδη ανάγλυφα. Οι ευγενείς τους μορφές, οι καλές αναλογίες τους, και τα μεγάλα μαύρα μάτια τους αξίζουν την μελέτη του καλλιτέχνη.»
ΧΑΡΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΡΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ

1 )     ΑΣΤΑΚΟΣ

ΜΕΓΑΡΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΥΘΙΝΙΑ .
 ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΤΟ 712π.Χ. ΤΟ 440π.Χ. ΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΥΘΙΝΙΑΣ ΔΑΙΔΑΛΟ. ΤΟ 264π.Χ. ΕΠΑΘΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΝΙΚΟΜΗΔΗ .
ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ
 Η ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΤΖΑ ΕΛΙ. Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΜΙΤ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΤΟ 1999 ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

2 )     ΒΥΖΑΝΤΙΟ


Ο ΒΥΖΑΣ Ο ΜΕΓΑΡΕΥΣ ΠΗΡΕ ΕΝΤΟΛΗ ΜΕ ΧΡΗΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ :ΝΑ ΧΤΙΣΗ ΠΟΛΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ . Ο ΒΥΖΑΣ ΠΗΓΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ  ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΛΗ . ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΦΘΟΝΙΑ, ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ . ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ.
 Η ΠΟΛΗ ΑΥΤΗ ΕΠΑΙΞΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ . ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ , ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΟΜΦΑΛΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΠΟΛΗ .

3 )    ΔΩΡΙΣ

ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ , Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΟΔΟΥ , ΚΩ, ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ . Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΔΩΡΙΕΙΣ (ΔΩΡΙΣ = ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΔΩΡΙΚΟ ΓΕΝΟΣ 'Η ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΔΩΡΙΕΙΣ) ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟ . ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΤΡΟΙΖΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΑ.ΗΤΑΝ ΕΞΑΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗ : ΚΝΙΔΟΣ , ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ, ΛΙΝΔΟΣ, ΚΑΜΕΙΡΟΣ, ΙΑΛΥΣΟΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ Η ΚΩ. Η ΙΑΛΥΣΟΣ ΗΤΑΝ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΟΣ . ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΟΦΙΟΥΣΑ, ΑΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΑ.

4 )  ΗΡΑΚΛΕΙΑ Ή ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑ


ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Η ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ , ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ.ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΤΟ 540π.Χ. Η ΠΡΩΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΡΙΚΗ.
 Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ  ΙΔΜΟΝΑΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΕΡΙΑΣ , ΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ (ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΝΤΗΣ) ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.
 ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑ , ΕΧΤΙΣΑΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑ . ΤΟΝ ΙΔΜΟΝΑ ΤΟΝ ΚΗΡΥΞΑΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΓΑΡΙΚΗ .
 Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΕΓΡΑΦΕ : ΑΦΙΚΕΤΟ ΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΝ ΠΟΛΙΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΑΠΟΙΚΩΝ...(ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΗ)
 ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ ΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΤΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΟΛΙΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!



5 )  ΜΕΝΕΒΡΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΣΗΒΡΙΑΣ

Η ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΜΕΝΕΒΡΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ .
ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΡΙΤΗ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΤΙΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΙ ΒΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΠΟΛΗ .
 ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΜΕΝΕΒΡΙΑ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕΣΗΒΡΙΑ.


6 )  ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ


 Ο ΠΑΜΙΛΟΣ ΤΟ 696π.Χ. ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ . ΕΚΕΙ ΧΤΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΩΝ ΝΕΥΡΟΔΩΝ ΟΡΕΩΝ (δηλ.ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ) ΤΗΝ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ . Η ΠΟΛΗ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΠΟΥ ΦΥΤΡΩΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΕΛΙΝΟΝΤΟ .
 Η ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ .
 ΕΙΧΕ ΔΥΟ ΝΑΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ . ΟΙ ΔΥΟ ΝΑΟΙ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΡΑ. ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 6 , 5 & 4 π.Χ. ΑΙΩΝΑ . ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ.
 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 20.000 ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥΣ . ΑΥΤΟΙ  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΩΝ , ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ, ΚΡΗΤΩΝ, ΡΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΑΦΕΡΩΜΕΝΟΙ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ . ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ .



7 )  ΣΗΛΥΒΡΙΑ

 Η ΣΗΛΥΒΡΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ. ΙΔΡΥΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΕΛΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ . Η  ΣΗΛΥΒΡΙΑ ΑΠΕΙΧΕ  40μιλια ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ . ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΛΥΒΡΙΑ  ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ Ο ΗΡΟΔΙΚΟΣ Ο ΣΗΛΥΒΡΙΟΣ (βλεπε Ηροδικος) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΥΒΡΙΑ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΗΣ.

8 )  ΥΒΛΑΙΑ ΜΕΓΑΡΑ


ΣΤΟΝ ΠΟΡΘΜΟ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΤΝΑ . ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΝΑΞΟΣ (ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ) ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ Η ΠΟΛΗ ΥΒΛΑΙΑ ΜΕΓΑΡΑ .
Η ΠΕΡΙOΧΗ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΥΒΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΒΛΑΙΑ ΜΕΓΑΡΑ ΟΤΑΝ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 729π.Χ.ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ
ΤΟΝ ΜΑ'Ι'Ο ΤΟΥ 2002 ΕΓΙΝΕ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΣ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΑ (ΥΒΛΑΙΑ ΜΕΓΑΡΑ) ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ . ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ Δ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ . Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΗΤΑΝ ΜΕ ΥΨΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ .
Η ΠΟΛΙ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΙΩΝΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙ ΜΕΓΑΡΑ

9 )  ΧΑΛΚΗΔΩΝΑ Ή ΚΑΛΧΗΔΩΝ

ΠΟΛΙΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 680π.χ. ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ . ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ( ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ) ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΦΡΥΓΙΑΣ . Η ΧΑΛΚΗΔΩΝΑ ΕΙΧΕ ΝΑΟ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ . ΑΛΛΑΞΕ ΟΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΘΗΚΕ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΑ. ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΚΑΝΤΙΚΙΟ'Ι'


Διαβάστε περισσότερα